časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Veřejné osvětlení – to nejsou jen centra velkých měst

|

Zdeněk Vojč, HELLUX ELEKTRA s. r. o.
 
V 90. letech dvacátého století po politických změnách se mnozí soustředili na osvětlení pěších zón a historických center měst. Bylo to přirozené. Všichni se snažili, aby naše města byla opět hezká, a kde jinde je to zřejmější než v zalidněných centrech.
 
Někde to vzali do rukou dříve, někde později, někde tuto otázku řešili komplexně, jinde koupili od prvního obchodníka první módní zboží a postavili je na zchátralý základ. Postup se neřídil ani tak velikostí obce nebo města, ale spíše prozíravostí lidí, kteří o tomto úkolu v daném období rozhodovali. A tak se rekonstrukce někde povedla lépe, jinde méně dobře.
 
V současné době má již většina měst a obcí zpracovány světelnětechnické generely nebo alespoň obecné zásady, podle kterých řídí novou výstavbu a rekonstrukci osvětlení ve své působnosti. Je to nutné, neboť nekoncepční instalace jinak i dobrých svítidel na nevhodné místo vede k mnoha komplikacím.
 
Potěšitelné je, že v posledních několika letech je osvětlení rekonstruováno i v malých městech a obcích, které donedávna finančně vysilovaly především problémy s kanalizací, stavba čističek a plynovodů a na zkrášlování a rekonstrukce již nezbyly finance. V mnohém nyní pomáhají i dotace a evropské fondy.
 
V následující části článku je představeno několik realizací osvětlení z různých měst České republiky, jež byly vybrány z širokého okruhu působnosti výrobce svítidel a komponent veřejného osvětlení HELLUX ELEKTRA s. r. o., který působí na českém trhu od roku 1992. Firma vyrábí svítidla a komponenty osvětlovacích soustav vysoké kvality bez ohledu na to, zda jde o honosná svítidla pro městská centra nebo standardní svítidla k použití v obytných zónách či pro ulice a silnice všech významů a tříd. Samozřejmostí je výroba speciálního osvětlení přechodů a cyklostezek.
 

Boršov nad Vltavou

V mnoha městech a obcích ČR, tak jako i v Boršově nad Vltavou, bylo realizováno osvětlení bytové zástavby a místních komunikací.
 
K osvětlení obslužných komunikací, ulic v bytové zástavbě a parcích se v současné době nejvíce používají osvědčená standardní svítidla Hellux NMF 401. Jsou to spolehlivá svítidla se snadnou údržbou bez nástrojů. Svítidlo se nasazuje přímo na stožár.
 

České Budějovice

Osvětlení historického centra včetně náměstí Přemysla Otakara II.
 
V Českých Budějovicích jsou svítidla Hellux instalována na mnoha místech. Na obr. 2 je osvětlovací soustava na náměstí Přemysla Otakara II. Použitá svítidla Hellux NAB 438 jsou vždy ve čtveřici umístěna na mohutné výložníkové soustavě a kónickém stožáru s odlitkovými ozdobami. Vše v barevném provedení RAL 7044. Součástí projektu je také slavnostní osvětlení budov náměstí světlomety a osvětlení Samsonovy kašny 24 svítidly osazenými po jejím obvodu.
 
Dalším z mnoha realizovaných projektů v Českých Budějovicích je osvětlení Sokolského ostrova robustními tzv. antivandal svítidly Hellux IMB 600-545 v barvě RAL 9010, matná struktura. Tato osvětlovací soustava prošla těžkou zkouškou povodní v roce 2002. Přežila bez úhony zaplavení a zdárně odolává i okolním kulturním i jiným divočejším akcím.
 

Chomutov

Rekonstrukce náměstí 1. máje, Husova náměstí a ulic historického centra.
 
Osvětlení bylo rekonstruováno komplexně, současně s osvětlením význačných architektonických objektů. Osvětlovací soustava Hellux s odlitkovými ozdobami a svítidly NAS 040 nahradila staré výškové stožáry s nevyhovujícími světlomety. Nové stožáry jsou vybaveny dodatkovými dvířky se zásuvkami pro příležitostné osvětlení a ozvučení náměstí. Toto řešení spolu s rekonstrukcí zádlažeb vrátilo náměstí opět jeho jedinečnou tvář. Obdobná osvětlovací soustava je ve větším rozsahu také v Poděbradově, Stodolní a přilehlých ulicích v Ostravě.
 

Jindřichův Hradec

Celková rekonstrukce náměstí TGM, včetně přilehlých ulic Růžová a Klášterská, spolu s inženýrskými sítěmi a zádlažbami řadí toto městské centrum k jednomu z nejhezčích ve své kategorii. Osvětlovací soustava se svítidly Hellux NAB 035 je doplněna mobiliářem stejné barvy (RAL 5022). Obdobné osvětlovací soustavy Hellux lze rovněž nalézt v Třinci, Ostravě, Dobřanech, Přimdě, Táboře, Plzni, Stráži nad Nežárkou, Mariánských Lázních a dalších městech.
 

Kladno

Osvětlení náměstí Starosty Pavla v Kladně.
 
Osvětlovací soustava zrekonstruovaného náměstí Starosty Pavla je osazena svítidly Hellux NAB 502. Výložníky a stožáry jsou stylové. Konce výložníků jsou ozdobeny titanovými ozdobami se zlacením. Součástí osvětlovací soustavy je slavnostní osvětlení budov a energetické pilířky Hellux-ESO 22 pro distribuci elektrické energie pro tržiště. Celá soustava je v barevném
provedení matná RAL 7016.
 

Ostrava-Poruba

Revitalizace centra Poruby včetně osvětlení hlavní třídy. Pro osvětlení byla zvolena svítidla Hellux NMB 419 na kónických komaxitovaných stožárech, vše v matné strukturované barvě RAL 7016. Jednoduché provedení svítidel bylo zvoleno jako nejvhodnější k architektuře chráněného sídelního útvaru z 50. let minulého století.
 

Praha

Osvětlení rezidenční čtvrti osvětlovací soustavou Hellux se svítidly Hellux NMS 465 na litinových ozdobných stožárech. Více než 120 osvětlovacích bodů osvětluje ulice rezidenční zástavby. Podobná použitými svítidly a rozsahem je rovněž osvětlovací soustava v lázeňské čtvrti v Mariánských Lázních nebo osvětlovací soustava v Ostravě – revitalizované náměstí S. Čecha, kde jsou svítidla Hellux 465 na ocelových svisle rýhovaných stožárech s odlitkovými nákružky.
 

Třeboň

Osvětlení komunikací osvětlovací soustavou Hellux se svítidly NRS 115 na kónických stožárech a typových výložnících. Tvarově stejná svítidla s přechodovou optikou jsou použita k osvětlení přechodů pro pěší. Svítidla jsou v odstínu stříbrné RAL 9006, stožáry a výložníky jsou žárově pozinkované.
 
Výrobce veřejného osvětlení – www.hellux.cz, hellux@hellux.cz
 
Obr. 1. Osvětlovací soustava Hellux NMF 401 pro místní komunikace, bytovou zástavbu a parky
Obr. 2. České Budějovice, nám. Přemysla Otakara II. – osvětlovací soustava Hellux NAB 438
Obr. 3. Historické centrum Chomutova – osvětlovací soustava Hellux NAS 040
Obr. 4. Centrum Jindřichova Hradce – osvětlovací soustava Hellux NAB 035
Obr. 5. Kladno, náměstí Starosty Pavla – osvětlovací soustava Hellux NAB 502
Obr. 6. Ostrava-Poruba, Hlavní třída – osvětlovací soustava Hellux NMB 419
Obr. 7. Praha, rezidenční čtvrť Nebušice – osvětlovací soustava Hellux NMS 465
Obr. 8. Třeboň, třída Svobody – komunikační osvětlení Hellux NRS 115, včetně osvětlení přechodů pro pěší