časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Předávejme si zkušenosti

|


Předávejme si zkušenosti

Solidarita s postiženými tsunami je impozantní; snad proto, že jsme si připomněli naši častou bezmocnost proti působení přírody. V každodenním životě na výzvu k vzájemné pomoci většinou zapomínáme, staráme se především o sebe; to platí pro všechno naše počínání, a tedy i pro předávání znalostí a zkušeností. Výjimkou v posledně jmenovaném jsou dobří učitelé v tom nejširším smyslu a lidé, kteří hoří touhou každý získaný poznatek, užitečný i bezcenný, všem neprodleně sdělit.

Vzpomínám rád na učitele matematiky na střední škole, který byl postrachem žáků, zejména těch nejhorších. Ti poslední mu nemohli přijít na jméno až do doby, kdy i se svými čtyřkami byli schopni bez problémů připravit své děti k maturitě. K jejich rehabilitaci musím dodat, že při školních srazech neopomenou zajít na hřbitov a položit svému učiteli na hrob kytičku.

K tomu, abychom své znalosti předávali dál, nabádá také třináctý bod poselství dalajlamy pro 3. tisíciletí: Děl se o svoje znalosti. Je to cesta, jak dosáhnout nesmrtelnosti. Buď šetrný k Zemi.

Po tzv. sametové revoluci nastoupilo nové, zvláštní klima, související zřejmě s majetkem nabytým různými cestami, se strachem o jeho uchování a se závistí. Hodně se staví obytné domy, nové provozovny, rekonstruují se staré a modernizuje se technologické vybavení. Velmi často nedovolují jejich vlastníci zveřejňovat údaje o těchto stavbách, o jejich technických detailech i o řešení osvětlení. K dalším deklarovaným důvodům neochoty něco užitečného napsat patří také nedostatek času nebo schopností tvůrčích pracovníků. Přitom popis zajímavých zdařilých řešení je jedním z nejlepších způsobů předávání zkušeností a konec konců i výborná reklama pro projektanty, architekty, investory i provozovatele nových budov. Rady pro začínající autory najdete na str. 42.

V časopise SVĚTLO je k dispozici rubrika Názory a zkušenosti, která je určena právě vám, čtenářům, ke sdělování vašich poznatků, zkušeností i kritiky. Bohužel často zůstává nevyužita. Uvítáme proto všechny vaše podněty a otázky související se světelnou technikou. Na ty jednodušší odpovíme přímo, ty obecnější, které by mohly zajímat více lidí, současně s odpověďmi zveřejníme. Využijeme přitom znalosti členů redakční rady i dalších renomovaných odborníků.

Nezájem o užitečné poznatky, jejich znevažování a utajování nejsou ke škodě jen těch, kdo tak činí, ale všech lidí.

Na vaše náměty a otázky se těší a mnoho štěstí a zdraví v roce 2005 vám přeje

redakce časopisu SVĚTLO