časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Umělé maso z vesmíru

14. 10. 2019 | AFP | www.afp.com

Vytváření masa z buněk již není pouhou představou z říše science fiction: Ruskému kosmonautovi se to podařilo na palubě Mezinárodní vesmírné stanice a je pouze otázkou času, než tyto produkty dorazí do supermarketů.

Testy prováděné v září ve vesmíru vyústily v produkci hovězích, králičích a rybích tkání pomocí 3D tiskárny. „Tato nová technologie by mohla umožnit dlouhodobé cestování a podnítit náš zájem o průzkum vesmíru,“ uvedl pro AFP Didier Toubia, vedoucí izraelského startupu Aleph Farms, který poskytl buňky pro testování.

Umělé maso

Naším primárním cílem je prodávat maso na Zemi. Nechystáme se však nahradit tradiční zemědělství. Rádi bychom představili alternativu velkochovů.“ Podle prvních odhadů by se mohlo uměle pěstované maso dostat do supermarketů za přijatelnou cenu někdy během následujících pěti až dvaceti let.

Celý článek na AFP

Image Credit: Maastricht University

-jk-