Průhledná náplast k detekci nebezpečných látek v potravinách
6. 4. 2018 | Phys.org | www.phys.org
Mechaničtí a chemičtí inženýři z McMaster University, ve spolupráci s místními biochemiky, vyvinuli průhlednou testovací náplast vytištěnou pomocí neškodných molekul, která dokáže signalizovat kontaminaci potravin. Náplast lze integrovat přímo do obalů na potraviny, kde může monitorovat obsah na přítomnost škodlivých patogenů, jako je E. coli a salmonela.
Nová technologie, popsaná v nejnovějším vydání časopisu ACS Nano, má potenciál nahradit tradiční údaj „minimální trvanlivost“ uváděný na obalech potravin. Získali bychom tak přesnější údaj o tom, kdy je potravina skutečně nepoživatelná.
Pokud je v jídle nebo pití přítomen patogen, náplast vyšle signál, který lze vysledovat chytrým telefonem nebo jiným zařízením. Samotný test nemá žádný vliv na obsah balení.
Celý článek na Phys.org
Image Credit: McMaster University
-jk-