časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Zaměřeno na bezpečnost

|

číslo 5/2006

Zaměřeno na bezpečnost

Nová světelná signalizace

Sloupková snadno ovladatelná signalizační světla nabízená pod názvem 30 mm Control Tower Stack Lights jsou součástí výrobkové řady Allen-Bradley Bulletin 855D. Díky jejich malým rozměrům (průměr 30 mm) je lze snadno instalovat a rovněž s jejich pomocí vytvářet flexibilní a nenákladné výstražné systémy; poskytují tudíž flexibilitu srovnatelnou se systémy montovanými na zakázku.

Obr. 1.

Obr. 1. Sloupková signalizační světla 30 mm Control Tower Stack Lights

Nová sloupková signalizační světla, která jsou ideální pro stísněné prostory s těsným uspořádáním výrobních buněk (např. v závodech na výrobu polovodičových součástí), umožňují několik volitelných způsobů montáže a uspořádání v kombinaci s výrobním zařízením; to pro uživatele znamená urychlení instalace a rozsáhlé možnosti použití.

Je-li pracovník v blízkosti strojního zařízení, jsou mnohá jiná signalizační zařízení příliš robustní pro činnost v omezeném prostoru a mohou být i rušivým faktorem. Jsou-li při výrobním procesu nezbytné zásahy obsluhy, doporučuje se použít menší signalizační zařízení.

Signalizační světla typu 30 mm Control Tower Stack Lights si díky několika různým možnostem uspořádání při montáži zachovávají potřebnou flexibilitu, funkčnost i schopnost plnit požadavky různých aplikací. Jsou osazena diodami LED s menší spotřebou elektrické energie a delší životností než žárovky. Signalizační světla s LED jsou také vhodnější do náročných provozních podmínek, neboť vynikají odolností proti rázům, vibracím a teplu.

Obr. 2.

Obr. 2. Přepínač ovládaný klíčkem SensEject™

Zmíněná světla jsou k dispozici v šesti volitelných barvách: zelená, červená, oranžová, modrá, čirá a žlutá. Specifikovat je možné libovolnou kombinaci až pěti světelných a zvukových modulů.

Nové prvky přepínače ovládaného klíčkem

Přepínač ovládaný klíčkem – SensEject™ je součástí výrobkové řady Allen-Bradley 800F. Jeho použitím mohou výrobci příslušenství a konstruktéři ovládacích panelů zajistit větší bezpečnost ovládacích zařízení. Má všechny standardní funkce jako jiné špičkové přepínače, avšak navíc je vybaven funkcí SensEject pro kontrolu přítomnosti klíčku v ovládacím zařízení a aktivaci jeho vysunutí, je-li zjištěna neúmyslná nebo neoprávněná operace. Uživatel tak získává lepší kontrolu a větší bezpečnost.

Zasunutím klíčku do přepínače SensEject se aktivuje blok kontaktů, který snímá přítomnost klíčku a kontrolnímu systému signalizuje, na kterém konkrétním stroji se právě pracuje. Přepínač SensEject je možné používat také jako zábranu proti překonání systémů bezpečnostního blokování. Není-li v přechodných polohách klíček přidržován fyzicky (např. rukou obsluhy), je aktivace systému vyloučena automatickým vysouváním klíčku ve správné poloze. Tím je zajištěno správné použití přepínače. Tato funkce usnadňuje ovládání a zvyšuje bezpečnost systému, neboť zamezuje nechtěný či neoprávněný zásah.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Rockwell Automation s. r. o.
Pekařská 16
155 00 Praha 5 – Jinonice
tel.: 251 084 002
fax: 221 500 350
http://www.rockwellautomation.com