Výroční tisková konference Lapp Group / rozhovor s Ing. Karlem Krejsou, prokuristou, Lapp Kabel
Letošní mezinárodní výroční tisková konference stuttgartské společnosti U. I. Lapp se konala 7. až 8. července pod mottem Skupina Lapp se formuje pro budoucnost. Program této výroční tiskové konference byl rozdělen do dvou dnů, přičemž první den konference proběhl ve francouzském městečku Méty v hotelu La Citadelle a druhý den ve výrobním závodu společnosti Lapp, který se nachází rovněž ve Francii ve Forbachu. Tato dvoudenní konference vyvrcholila slavnostním večerem u příležitosti zakončení světového turné ÖLFLEX® World Tour v hlavním sídle společnosti Lapp ve Stuttgartu.
Výroční tiskovou konferenci oficiálně zahájil pan Siegbert Lapp, syn zakladatele společnosti a předseda Lapp Holding AG. Poté předstoupil před novináře Dr. Thomas Maile, vedoucí Kompetenčního centra pro zásobování Lapp Holding AG, s příspěvkem Lapp goes lean (Lapp jde cestou zeštíhlení). Ve své přednášce seznámil pan Maile přítomné se systémem LOS (Lapp Operations System), který je zaveden v šestnácti výrobních závodech skupiny Lapp po celém světě. Na základě aplikování tohoto systému očekává společnost během dvou let zvýšení produktivity v celé skupině Lapp přibližně o deset procent a každoroční zvyšování efektivnosti asi o pět procent. Úspěšný model LOS byl speciálně vyvinut pro skupinu Lapp a vychází z japonské metody Kaizen (změna k lepšímu), jejíž základní filozofií je dělat velké věci po malých krůčcích. Značnou pozornost vzbudila velmi dobře propracovaná přednáška o elektromobilitě profesora Pautzkeho z Bochumské univerzity s názvem Šance a výzvy, která byla nabita novými, neotřelými informacemi shrnutými do přehledného balíčku popisujícího dosavadní vývoj elektromobility a fundovanou prognózu jejího vývoje pro nejbližších dvacet let.
Na toto téma navázal příspěvek pana Wernera Beckera o programu elektromobility společnosti Lapp Group, v jehož závěru představil pan Becker novinku, a to patentovaný konfekcionovaný nabíjecí kabel Lapp Helix. Toto řešení se oproti dřívější „závitové“ verzi zasouvá do sebe podobně jako šnek do ulity, a tak např. čtyřmetrový Lapp Helix potřebuje asi o 60 % méně místa na uskladnění, je o 40 % lehčí a na jeho výrobu stačí jen polovina materiálu. Lapp Helix představuje jednoduché a zároveň geniální inovační řešení pro hybridní i čisté elektromobily.
Na konci prvního dne této tiskové konference slavnostně podepsal pan Siegbert Lapp smlouvu o vzájemné spolupráci s německou rodinnou firmou Bals Elektrotechnik GmbH ze Severního Porýní-Vestfálska, která má již více než padesátiletou tradici a vynikající úroveň kvality svých výrobků především z oblasti spojovací techniky. Ve spolupráci s touto firmou vyvinula společnost Lapp jako jedna z prvních vzájemně vyladěný, kompletní a pro sériovou výrobu připravený nabíjecí systém s kabely a konektory pro elektromobily, jež vyhovuje novým německým normám VDE. Druhý den výroční tiskové konference začal v největším výrobním závodě skupiny Lapp – Câbleries Lapp ve francouzském Forbachu. V úvodní části seznámil přítomné novináře ředitel závodu se strukturou kabelovny a zavedením zlepšovatelského systému LOS. Poté se novináři vydali s odborným doprovodem na prohlídku výrobního závodu. Vyvrcholením druhého dne výroční tiskové konference bylo slavnostní zakončení ÖLFLEX® World Tour v hlavním sídle společnosti Lapp ve Stuttgartu, kam okolo osmé hodiny večerní přijel vůz se symbolickou cívkou s kabelem ÖLFLEX®. Tato akce, která začala před rokem (17. června 2010) právě zde, byla uspořádána jednak u příležitosti padesáti let od vynálezu kabelu ÖLFLEX® – prvního průmyslově vyráběného flexibilního ovládacího kabelu na světě, jednak k osmdesátým narozeninám paní Ursuly Idy Lapp, manželky zakladatele rodinné firmy.
Skupina Lapp zůstává od svého založení v roce 1959 nepřetržitě v rodinném vlastnictví. Ve finančním roce 2009/10 zaznamenala celkový konsolidovaný obrat ve výši 633 mil. eur. Skupina Lapp má ve světě šestnáct výrobních závodů, sto obchodních zastoupení a čtyřicet prodejních společností s celkem 2 800 zaměstnanci.
(Kl)
Ing. Karel Krejza
prokurista, Lapp Kabel, s. r. o., Česká republika
Pane Krejzo, jste znám jako jeden z největších odborníků na kabely ve firmě Lapp Kabel. Také jste současně i zakladatelem této české pobočky skupiny Lapp. Mohl byste stručně přiblížit našim čtenářům, jaké byly Vaše začátky u této firmy a co se za dobu její existence změnilo?
Moje začátky působení ve skupině Lapp se datují rokem 1993. Toto období bych nazval „pionýrským“, byť od zásadní změny společenského systému u nás uplynuly tehdy již více než tři roky. Být prvním představitelem celosvětově působící skupiny v oblasti kabelových technologií na trhu čerstvě rozdělených republik bývalého Československa bylo pro mě obrovskou výzvou a současně příležitostí. Nutné podotknout, že jsem měl velkou oporu, ale současně i velkou svobodu rozhodování v mateřské společnosti ve Stuttgartu.
Srovnávat tehdejší průkopnické časy se současnou dobou, kdy jen v naší společnosti Lapp Kabel, s. r. o., pracuje okolo dvou set zaměstnanců, je velmi obtížné. Lze konstatovat, že se změnilo téměř vše. Co se ale nezměnilo, je moje přesvědčení, že aktivní prodej velmi kvalitních výrobků u zákazníků spolu s nadstandardním servisem a špičkovou technickou podporou nutně přináší úspěch.
Kdo Vás profesně nejvíce ovlivnil?
Pamatuji si na svého prvního vedoucího v projektové organizaci, kde jsem po vysoké škole začínal jako projektant měření a regulace. Kromě něho mě profesně nejvíce ovlivnila zásadní změna způsobu práce před a po roce 1989. Především od německých společností jsem se po roce 1990 hodně naučil a po dvaceti letech spolupráce s nimi věřím, i když to bude znít neskromně, že to platí i obráceně.
Co bylo Vaše dosavadní nejtěžší rozhodnutí?
Začít od počátku novou kariéru v relativně pokročilém věku. Nelituji však ani na okamžik.
Co považujete za svůj největší profesionální úspěch?
Podíl na vybudování společnosti, která je i v celosvětovém měřítku skupiny Lapp jednou z nejúspěšnějších.
Čeho si nejvíc vážíte u svých spolupracovníků?
Pozitivních charakterových vlastností – pracovitosti, odbornosti, důslednosti a upřímnosti.
Řídíte se nějakým životním krédem? Jestliže ano, jakým?
Mým krédem je neustálé vzdělávání, zlepšování a snaha učit se od ostatních věci, které umí lépe než já.
Přisuzujete nějaký význam znamení, ve kterém jste narozen?
Nemyslím si, že by znamení, ve kterém se člověk narodí, jakýmkoliv způsobem formovalo jeho osobnost. Myslím si, že jsem i svým okolím považován za naprostého realistu.
Máte nějakého zajímavého koníčka?
Mezi mé koníčky patří cestování, historie, ale i drobné kutilské práce okolo domu.
Jakou hudbu máte rád?
Mám rád nejrůznější hudební žánry, převažují však oldies z padesátých až šedesátých let.
Co rád čtete?
Nejraději čtu dokumenty, především z období antiky. Naposledy jsem čet knihu o řecké mytologii.