časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Typově schválený systém rozvodu energie MAXI PLS 1 600 – 4 000 A od firmy Rittal

|

Pavel Škoch, Rittal Czech, s. r. o.
 
Flexibilita, modulární uspořádání a bezpečnost – to jsou požadavky, které jsou dnes stále častěji kladeny i na konstrukci nízkonapěťových rozvodných zařízení. Při energetickém zásobování budov je dnes vyžadována možnost flexibilního přizpůsobení různým podmínkám využití. Musí však být vždy zachován vysoký standard bezpečnosti, aby byly vyloučeny energetické výpadky a aby byli i pracovníci chráněni před možným nebezpečím. Modulární konstrukční systém umožňuje flexibilní a strukturované uspořádání nízkonapěťového rozvodného zařízení. Jedná se o řešení, které výrazně snižuje čas potřebný k instalaci a nabízí řadu předností.
 
Systém MAXI PLS je vlastně stavebnicí skládající se z rozváděčových skříní SV TS8, profilovaných měděných přípojnic, držáků přípojnic, propojovacích sad (předpřipravená ohýbaná měď) a dalších komponent. Tuto stavebnici je možné velmi rychle sestavit bez složitého kombinování, krácení a upravování přípojnic.
 
Předpřipravené rozváděče SV TS 8 pro montáž hlavních jističů nebo výkonových lištových odpínačů tvoří základ systému. Konstrukcí se příliš neliší od standardních rozváděčů TS 8, snad jen namontovaným příslušenstvím, jako je hloubkové šasi a další nosné lišty.
 
Profilovaná měděná přípojnice na všech čtyřech stranách s T drážkou umožňuje velmi komfortní připojení velkého množství kabelů/lamelových přípojnic. Do T drážky se pak zasouvá libovolný počet drážkových vložek/kamenů se závitovým svorníkem, popř. připojovacích svorek. Odpadá složité odměřování, vrtání a další mechanické upravování.
 
Velká pozornost je samozřejmě věnovaná držákům přípojnic. Jejich konstrukce a jejich upevnění v nerezové robustní liště jim zajišťují vynikající technické vlastnosti, jako jsou odolnost proti krátkodobému a rázovému zkratovému proudu (viz tabulka).
 
Propojovací sady – ohýbaná měď, slouží k propojení hlavních profilových přípojnic a hlavního jističe. Zákazníci najdou v katalogu pod objednacími čísly spojovací sady pro různé typy jističů od běžných výrobců: Siemens, Moeller, Merlin Gerin, ABB, Mitsubishi. Tyto spojovací sady jsou předpřipravené, tzn. naohýbané, vyvrtané.
 
Jako další zajímavé volitelné příslušenství lze uvést speciální střešní plechy pro odvod tlaku. V případě vzniku elektrického oblouku vzniká v rozváděči velký tlak, který může jednotlivé plechové díly (dveře, bočnice) vymrštit do prostoru, kde dojde ke zranění obsluhy. Speciální klapka odvádějící tlak směrem vzhůru tak může zabránit nebezpečným úrazům.
 
Celý systém se dá dle montážního návodu velmi rychle sestavit. Oproti konvečnímu řešení (plochá měď, ohýbání, vrtání a měření) se dá ušetřit až 80 % času bez rizika špatně vyrobených dílů a bez odpadu.
 
Zároveň si během krátkého času může zákazník sám svoji aplikaci navrhnout pomocí softwaru Power Enginnering, jehož výstupem může být výkres ve formátu DWG, kusovník jednotlivých komponent a cena.
 
Další informace mohou zájemci získat na: www.rittal.cz
 
Obr. 1. Napájecí pole v systému Maxi PLS
Obr. 2. Přípojnice Maxi PLS
 
Tabulka elektrických parametrů systému MAXI PLS