časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Štítkovače DYMO – otázky a odpovědi (2)

|

číslo 11/2003

inovace, technologie, projekty

Štítkovače DYMO – otázky a odpovědi (2)

V předcházejících číslech časopisu ELEKTRO byly uvedeny jednak základní informace o štítkovačích DYMO, jednak odpovědi na dotazy čtenářů i odborné elektrotechnické veřejnosti. Podle odezvy čtenářů se právě odpovědi na dotazy setkaly se značným zájmem, proto následuje pokračování této rubriky

Obr. 1.

Dotaz:
Dříve jsem používal mechanické „kleště“ DYMO. Vyrábějí se ještě?

Odpověď:
Ačkoliv se stále více používají elektronické štítkovače, na trhu jsou stále i klasické mechanické „kleště“ DYMO. Pro náročné průmyslové prostředí jsou určeny profesionální kovové kleště DYMO M11 (obr. 1). Nový plastový mechanický štítkovač Omega, který firma DYMO představila, tiskne na pásky o šířce 9 mm. Princip výběru písmene či číslice z kotoučku a vytlačení písma na plastový samolepicí štítek u mechanických štítkovačů zůstává.

Dotaz:
Mohu použít DYMO pro označení kabelů, které budou zakopány do země?

Odpověď:
DYMO nabízí jedinečný mechanický štítkovač DYMO M11, který tiskne na maximálně trvanlivé kovové pásky, které nepodléhají korozi, a proto jsou vhodné i pro označení kabelů umístěných v zemi. Pásky šířky 12 mm jsou vyrobeny z hliníku (s lepidlem nebo bez něj) a z korozivzdorné oceli (bez lepidla). Štítkovač DYMO M11 díky integrovanému děrovacímu zařízení navíc umožňuje vytvořit na štítku otvor pro zavěšení nebo přibití hřebíkem apod. Písmena (bez české diakritiky) nebo číslice jsou na pásku vytlačeny, takže text na štítku je plastický. Samotný štítkovač je vyroben z kovu.

Obr. 2.

Dotaz:
Zvažuji koupi malého přenosného štítkovače s českou diakritikou. Který typ je nejvhodnější?

Odpověď:
Budete-li štítkovač využívat pro popisování kabelů nebo rozvodných skříní, budete zajisté potřebovat alespoň základní řadu elektroinstalačních symbolů (obr. 2). Ty lze nalézt v nejmenším přenosném elektronickém štítkovači DYMO LP100. Na trhu (převážně v supermarketech) je možné ještě koupit štítkovač DYMO LetraTag; ten však není určen pro časté používání v provozu. Jde spíše o štítkovač „hobby„ pro použití v domácnosti, který např. nemá v paměti uloženy žádné elektroinstalační symboly.

Na rozdíl od štítkovače DYMO LetraTag, jenž tiskne pouze na pásky šíře 12 mm, je u modelu DYMO LP100 možné vybírat ze dvou šířek pásky (9 a 12 mm), což je výhodné např. při omezeném prostoru pro štítek. DYMO LetraTag navíc používá jinou technologii tisku, která dovoluje pouze černý tisk na bílý a barevný podklad. Pásky D1 (určené pro profesionální řadu, do které patří i model LP100) kromě toho zvládnou i barevný tisk na bílou nebo průhlednou pásku. Pásky D1 mají vyšší teplotní odolnost – např. oproti páskám pro LetraTag více přilnou k povrchu. Z toho vyplývá, že pro profesionální používání je z malých štítkovačů nejvhodnější model DYMO LP100, který je mimochodem do konce roku 2003 zvýhodněn speciální nabídkou (viz inzerát na str. 41).

Dotaz:
Zkusil jsem vytvořit na štítkovači DYMO LP300 čárový kód. Při zadávání EAN 13 se mi však nepodařilo zadat poslední, třinácté číslo. Kde je chyba?

Odpověď:
Software pro tvorbu čárových kódů, jenž je zabudován ve štítkovači DYMO LP300, respektuje všechna pravidla tvorby čárových kódů. Poslední číslice je kontrolní a dopočítává se automaticky podle předem daných pravidel. Je-li zadáván správný (existující) čárový kód, poslední kontrolní číslice, která se automaticky dopočítá a zobrazí na displeji, je shodná s číslicí, která by byla stejně zadána. V případě, že se poslední číslice neshoduje s číslicí, kterou chcete zadat, jedná se o chybný čárový kód; tzn. že při zadávání EAN 13 zadáte na klávesnici pouze dvanáct číslic.

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Dotaz:
Zaujala mě nabídka sady štítkovače a pásku v kufříku. Co všechno sada obsahuje? Je tato sada nějakým způsobem zvýhodněná?

Odpověď:
Sada v černém plastovém kufříku vždy obsahuje štítkovač, různé druhy pásek, adaptér a baterie (šest baterií AA). Konkrétně sada se štítkovačem DYMO LabelPOINT 200 (obr. 3) obsahuje čtyři pásky – 6 mm × 7 m (černá na žlutou), 9 mm × 7 m (černá na průhlednou), 12 mm × 7 m (červená na bílou) a 12 mm × 3 m (černá na bílou). Druhá sada, se štítkovačem DYMO LabelPOINT 300, zahrnuje šest pásek – 6 mm × 7 m (černá na bílou), 9 mm × 7 m (červená na bílou), 12 mm × 7 m (černá na průhlednou), 12 mm × 7 m (bílá na černou), 19 mm × 7 m (černá na žlutou) a 19 mm × 3 m (černá na bílou).

Sada je zvýhodněna – při zakoupení štítkovače v sadě lze zdarma získat kufr, baterie a adaptér.

Obr. 6.

Dotaz:
Jsou součástí balení štítkovače páska, adaptér, nebo baterie?

Odpověď:
Součástí balení každého štítkovače je startovací páska o délce 3 m. Šíře startovací pásky odpovídá pásce o největší možné šířce pro daný štítkovač (např. DYMO LP100 obsahuje startovací pásku šířky 12 mm a DYMO LP300 šířky 19 mm). Baterie ani adaptér nejsou standardně součástí balení. Doporučená cena adaptéru pro štítkovače DYMO je 369 Kč bez DPH.

Dotaz:
Na balení štítkovače je samolepka 2 + 1 týkající se prodloužené záruky. Znamená to, že při koupi automaticky získávám tříletou záruku?

Odpověď:
Zákonná dvouletá záruka může být prodloužena o jeden rok, jestliže si štítkovač po zakoupení zaregistrujete. Znamená to tedy, že prodloužená záruka nevzniká automaticky při zakoupení štítkovače. Registrovat se lze po internetu na stránkách www.dymo.com nebo poštou prostřednictvím registrační karty, která je v balení spolu se štítkovačem a uživatelskou příručkou. Po vyplnění základních údajů (jméno a příjmení, výrobní číslo štítkovače, datum nákupu) si zvolíte způsob doručení certifikátu (poštou nebo e-mailem). Certifikát opravňuje k nárokování prodloužené záruky o jeden rok. V případě uplatňování této prodloužené záruky je nutné kromě kopie kupního dokladu doložit i kopii tohoto certifikátu.

Obr. 7.

Dotaz:
Co všechno je možné nalézt na stránkách www.dymo.com?

Odpověď:
Na stránkách www.dymo.com je uveden přehled všech štítkovačů s popisem vlastností a s obrázky pásek a doplňků (adaptér, pouzdro atd.), uživatelskými příručkami ke štítkovačům, aktuální software pro štítkovače propojitelný s počítačem, registrační formulář pro získání certifikátu pro delší záruční dobu, kontakt na prodejce – to vše v češtině.

Dotaz:
Existuje štítkovač, který pracuje v propojení s počítačem?

Odpověď:
Nabídka štítkovačů DYMO zahrnuje i přístroje, které pracují v propojení s počítačem prostřednictvím portu USB. Výhodou je možnost využití pohodlí standardní klávesnice počítače a možnost importu dat (obrázky, loga) z jiných aplikací přímo na štítek. Software v češtině je vždy nedílnou součástí štítkovače. Jestliže nezamýšlíte používat štítkovač samostatně, ale vždy pouze spolu s počítačem, ideálním řešením je volba LabelMANAGER PC (obr. 5), který tiskne na pásky D1 šíře 6, 9, 12, 19 a 24 mm. V případě, že budete kromě propojení s počítačem používat štítkovač i samostatně, tzn. že budete text zadávat z klávesnice štítkovače, zvolte štítkovač LabelMANAGER 400. Při vytváření štítků podobných adresním štítkům, tzn. štítků s předem daným formátem, je třeba zvolit elektronickou tiskárnu štítků LabelWRITER EL 60, která je s počítačem propojena přes sériový port a pracuje na principu přímého termálního tisku na speciální papírové a plastové štítky.

Obr. 8.

Dotaz:
S kterou páskou mohu označit porézní povrch?

Odpověď:
Pro porézní nebo nerovné povrchy je určena nová permanentní polyesterová páska DYMO, která na ně díky speciálnímu lepidlu výborně přilne (obr. 6).

Dotaz:
Jsou pásky DYMO odolné vůči vnějším vlivům?

Odpověď:
Všechny pásky DYMO prošly testem, který garantuje jejich odolnost proti záření UV a odolnost proti vodě. Úspěšně prošly i testem v prostředí 95% relativní vlhkosti a testem v prostředí extrémních teplot – teplotní odolnost pásek je –30 až +150 °C.

Více informací nejen o štítkovačích propojitelných s počítačem se zájemci mohou dozvědět na adrese: www.dymo.com, kde jsou uvedené informace dostupné i v českém jazyce.

Esselte, s. r. o.
tel.: 261 213 219
e-mail: infocz@esselte.com
http://www.dymo.com