časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Spolehlivost výrobních a energetických provozů

|

číslo 8-9/2002

Mezinárodní strojírenský veletrh

Spolehlivost výrobních a energetických provozů

Ing. Jiří Zeman, DK group a.s.

Jihlavská společnost působí na tuzemském trhu již jedenáctý rok. Pro čtenáře jistě nebude neznámou její Divize elektrotechniky, která působí v oblasti dodávek zařízení zajišťujících bezpečnost a provozní spolehlivost výrobních a energetických provozů.

Bezúdržbové olověné akumulátory YUASA
V  sortimentu bezúdržbových olověných akumulátorů zastupuje společnost DK group známou japonskou firmu YUASA.

Akumulátory typu VRLA v rozsahu kapacit 1 až 3 000 A·h vynikají vysokou a dlouhodobou spolehlivostí, libovolnou pracovní polohou a takřka nulovými nároky na údržbu.

Série NP jsou baterie s pětiletou životností vhodné pro běžné záložní účely. Pro náročnější uživatele jsou určeny akumulátory řady RE a NPL, které mají dvojnásobnou životnost. Mezi speciální typy patří řady NPC (určeny pro cyklický provoz) a NPH (akumulátory se zvýšeným výkonem).

Ve velkých a průmyslových aplikacích, kde je nutné vytvořit bateriové sady s vysokou kapacitou, nacházejí uplatnění akumulátory série EN s minimální dobou života 10 let nebo série UXL s dobou života až 15 let.

Samoregulační topné kabely RSCC/Dekoron
Přínos topných kabelů při ochraně zařízení proti působení nízkých teplot je nesporný především v zimním období. Samoregulační (S-R) topné kabely typu RSCC/Dekoron, vyráběné americkou korporací R-SCC, jsou díky své kvalitě již i na našem trhu známé. Jejich nejčastějším úkolem bývá protimrazová ochrana potrubních systémů a zásobníkových nádob, popřípadě udržení procesních teplot v úzké toleranci. V takových případech jim pak výrazně pomáhá jejich samoregulace, která způsobuje zvyšování topného výkonu při poklesu teploty zařízení a naopak.

V nabídce S-R topných kabelů RSCC/Dekoron dominují tři série pro průmyslové aplikace (2000, 2300, 2700) s možností udržování procesní teploty až do 190°C a odolností až 232°C. Tyto kabely nacházejí nejširší uplatnění v místech s přítomností vysoké korozivní agresivity a v prostředích s nebezpečím výbuchu (petrochemie, zpracování paliv a plynů, potravinářství apod.).

Pro zvyšování uživatelského komfortu ve stavebnictví (protimrazová ochrana potrubí, okapů a okrajů střech, vyhřívání podlah apod.), nabízí výrobce řadu topných kabelů série 2800.

Elektrická požární signalizace Limotec
Tyto systémy jsou vyráběny belgickou firmou Limotec, která má již dvacetileté zkušenosti v oboru. Konstrukce ústředen Limotec odpovídá ustanovením EN 54 a jsou samozřejmě homologovány pro použití na území ČR.

Konvenční ústředna MD 400 je svojí maximální kapacitou osmi konvenčních požárních smyček určena především pro malé a střední objekty. Pro rozsáhlejší aplikace jsou pak vhodnější adresovatelné analogové ústředny MD 800, které mohou pomocí osmi požárních smyček sledovat až 1 016 adresných bodů. V průmyslových provozech, kde už nestačí ani více jak 1 000 sledovaných míst, nachází uplatnění analogový adresovatelný systém MD 2000, který může být tvořen až 32 ústřednami pracujícími v módu „master-slave“.

Příslušenství pro ústředny EPS Limotec je vybíráno z nabídky výrobců, jako jsou Apollo, CSA Menvier a dalších.

Detekce úniku plynů Limotec
Pro zajištění detekce a signalizace úniku plynů dodává společnost DK group systémy MD 700 od výše zmíněného belgického výrobce. Nabízeny jsou ústředny kompaktního typu pro jedno, dvě nebo čtyři čidla a modulární ústředny pro neomezený počet čidel. Detekovat lze většinu běžných plynů, popřípadě lze provést kalibraci i na speciální aplikace. Vlastní detektor je nabízen v normálním i nevýbušném provedení.

Pro hlášení zvýšené koncentrace oxidu uhelnatého je určena ústředna řady MD 751, která je vhodná např. pro podzemní prostory nebo uzavřená parkoviště. Spolehlivost detekce zvyšuje automatický samočisticí systém čidla.

Bližší informace o výše popsaných výrobcích a dalším sortimentu si zájemci mohou vyžádat na adresách:

DK group a. s.
Divize elektrotechniky

Na hranici 8
586 02 Jihlava
tel.: 567 572 300
fax: 567 210 300

Pobočka Praha
Budějovická 45
tel.: 261 263 077
fax: 261 263 047

Pobočka Slovensko
tel.: +421 903 229 080
fax: +421 346 516 772

e-mail: dkgroup@dkgroup.cz
http://www.dkgroup.cz