časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Společnost Schmachtl CZ na veletrhu Amper 2006

|

číslo 4/2006

Společnost Schmachtl CZ na veletrhu Amper 2006

PCE – nová řešení

Známý výrobce průmyslových vidlic a zásuvek PCE v loňském roce představil několik inovací svých výrobků. Jde o matici systému Twist a její použití v nízkonapěťových vidlicích a dále o systém Power Twist a rovněž jeho použití ve vidlicích 63 a 125 A.

Obr. 1.

Obr. 1. Řez systémem Power Twist a kontakty
Obr. 2. Nízkonapěťová vidlice

Řešení Power Twist je zajímavé z několika hledisek. Velkým problémem vidlic a spojek pro velké proudy totiž vždy byla nutnost vyvinout hodně velkou sílu na jejich zasunutí do zásuvek a rovněž jejich obtížné rozpojování.

Firma PCE navrhla nový kontaktní systém: do konektoru je vložen předpružený lamelový kontakt z beryliového bronzu. Mechanické provedení lamely zaručuje vynikající elektrické spojení v deseti bodech; díky sníženému tření vidlice vybavené systémem Power Twist potřebuje obsluha poměrně malou sílu pro její spojení a rozpojení. Uvedené technické řešení je patrné z obr. 1.

Další významnou inovací je matice Twist, použitá u nízkonapěťových vidlic. Snadná instalace, rychlé a pohodlné zajištění kabelu – to jsou běžné vlastnosti zmíněného systému. Problémem nízkonapěťových vidlic vždy byla jejich malá velikost a nevhodná ergonomie, znesnadňující obsluhu. Nyní mohutná vidlice Twist uvedenou obtíž beze zbytku odstraňuje (obr. 2).

Obr. 2.

Nechte se hýčkat

Již několik let v elektrotechnice převládá trend k vytváření modulárních přístrojů pro rozvodná, regulační a měřicí zařízení. Tento směr se odráží i ve výrobě přístrojů, zásuvek a vypínačů určených pro interiéry (obr. 3).

Modulární systémy firmy Vimar, které pod názvy Idea a Plana dodává na český trh firma Schmachtl, získaly již mnoho uživatelů. Designéři a konstruktéři Vimaru však „neusínají na vavřínech„ – každý rok se objevuje široká škála nových prvků a jejich barev.

Před představením novinek krátká rekapitulace: přístroje systému Vimar lze montovat do běžných kulatých krabic nebo – při větším počtu modulů – do hranatých instalačních krabic, které jsou součástí standardní nabídky systému. Pro venkovní použití jsou dodávány i verze v krytí IP55. Plně modulární systém je v bílé a šedé barvě, moduly mají k dispozici více než 200 elektrických funkcí pro silnoproudé i slaboproudé rozvody.

Obr. 3.

Obr. 3. Ukázka použití přístrojů systému Vimar

Základní rozdělení modulů je podle funkce: vypínače, tlačítka, síťové zásuvky, přepěťové ochrany, relé, stmívače, čidla pohybu, zásuvky pro TV, audiosystémy, telefony a počítače, komponenty pro akustickou a optickou signalizaci, elektronické přístroje pro kontrolu vstupu, detektory plynů, programovatelné spínací hodiny a termostaty. V silových zásuvkách je již standardně vestavěna dětská pojistka a v řadě Idea se vyrábí i speciální bezpečná zásuvka pro holicí strojek. Požadovaná sestava se kompletuje pouhým nacvaknutím jednotlivých vybraných modulů do instalačního rámečku. Zde jsou moduly zajištěny ocelovými pery. Takto osazený rámeček se připevní dvěma šrouby na instalační krabici a doplní se ozdobným krycím rámečkem z pryže, kovu, plastu nebo dřeva (asi 52 barevných verzí). Proto při změně interiéru není nutné kompletně měnit instalaci, stačí pouze vyměnit ozdobné krycí rámečky, které jsou barevně přizpůsobeny např. barvě nové podlahové krytiny, malby nebo tapet. Pro komplexní řešení jsou v nabídce firmy Vimar i skříňky v několika barvách pro jističe.

Z novinek lze uvést např. vypínače pro sběrnicový systém EIB a EIB Power, nové řady TV zásuvek pro pásmo 5 až 2 400 MHz, exkluzivní krycí rámečky z několika druhů dřevin (javor, třešeň, ořech, teak a mahagon).

Systém modulů je neustále rozšiřován a zdokonalován, a je tudíž v souladu s požadavky architektů i těch nejnáročnějších zákazníků.

SCHMACHTL CZ, s. r. o.
Vestec 185,
252 42 Jesenice
tel.: 244 001 500
fax: 244 910 700
e-mail: marketing@schmachtl.cz
http://www.schmachtl.cz