časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

solo® carat – ušlechtilý inspirující doplněk

|

číslo 5/2006

solo® carat – ušlechtilý inspirující doplněk

PhDr. Pavel Kaděra, ABB s. r. o., Elektro-Praga

Na veletrhu Amper 2006 společnost ABB s.r.o, Elektro-Praga, představila novou variantu designové řady solo®. Podobně jako před časem obohatilo nové provedení rámečků řadu alpha®, i v tomto případě jde o kombinaci stávajících krycích a ovládacích komponent s netradičním vzhledem rámečků, které dodávají tomuto designu jednoznačně dominantní a nepřehlédnutelný prvek. Vznikla řada solo® carat. To, co odlišuje rámečky solo® carat od standardního tvaru, je použití různorodých materiálů a zejména jejich velikost. V základním, jednonásobném provedení jsou rámečky v rozměrech 106,5 × 106,5 mm.

Obr. 1.

Obr. 1. Spínač v provedení ušlechtilá ocel

Obchodní názvy běžně uváděných barevných odstínů rámečků solo® carat vypovídají i o použitém materiálu i povrchové úpravě:

  • sklo – zlacený hliník,
  • bronz – chromovaný hliník,
  • ušlechtilá ocel.

U verze sklo jde o matovou úpravu opískováním lícové strany. Na rozdíl od kovových rámečků tato úprava působí lehce a nenásilně doplňuje ovládací a krycí prvky z plastů.

Provedení bronz s nepravidelně strukturovaným povrchem a příjemným bronzovým odstínem na první pohled vylučuje pochybnost, že jde o imitaci tohoto kovu nejdéle využívaného lidmi.

Obr. 2.

Obr. 2. Spínač v provedení zlacený hliník

Varianta ušlechtilá ocel má precizně opracovaný povrch, velmi podobný základní verzi rámečků designu solo® v provedení matný chrom, a rozšiřuje tak využití v interiérech s velkým podílem kovového nábytku a doplňků (obr. 1).

Pohledové provedení těchto tří verzí umožňuje u vícenásobných rámečků libovolnou, tedy svislou i vodorovnou montáž.

Vysoce lesklý povrch rámečku ze zlaceného a chromovaného hliníku je navíc odlišný vlnitým dezénem pro zvýšení odolnosti proti poškrábání povrchu (obr. 2). Protože motiv zvlnění je u vícenásobných rámečků vždy orientován horizontálně, je nutné zvolit vhodný typ z nabídky provedení pro svislou nebo vodorovnou montáž.

Obr. 3.

Obr. 3. Boční pohled spínače v provedení bronz

Stejně jako u standardních rámečků pro řadu solo® je i u varianty solo® carat charakteristickým prvkem 7mm odsazení od stěny (obr. 3); to zdůrazňuje trojrozměrný dojem. Rámečky carat se vyrábějí v jedno-, dvoj-, troj- a čtyřnásobném provedení. Všechny krycí a ovládací komponenty, a tedy i mechanické i elektronické přístrojové vybavení, jsou shodné s instalačními možnostmi základní řady solo®. Jsou v těchto barevných odstínech:

  • slonová kost,
  • studio bílá,
  • grafitová,
  • světle zelená,
  • korálová červená,
  • holubí modrá.

Design solo® carat je svou jednoduchou geometrií vhodný pro moderní obytné i společenské interiéry s kombinací materiálů ušlechtilý kov – sklo – dřevo.

Obr. 4.

Obr. 4. Jednoduchá zásuvka v provedení bronz

Stejně jako základní řada solo® je i varianta solo® carat plně vybavena nejen mechanickými spínači všech řazení, síťovými zásuvkami (obr. 4), datovými a komunikačními zásuvkami, ale i kompletním sortimentem přístrojů a systémů elektronického ovládání.

Stmívání

K dispozici jsou dva základní typy ovládání jasu: otočné (obr. 5) nebo krátkocestné (tlačítkové), popř. krátkocestné s dálkovým IF ovládáním. Ovladače jsou vždy doplněny doutnavkou pro orientační podsvícení. Přístroj stmívače je nutné zvolit podle druhu zátěže, kterou mohou být žárovky, halogenové žárovky na napětí 230 V, konvenční nebo elektronické transformátory. Přístroj univerzálního stmívače lze použít pro všechny zmíněné zátěže, neboť je schopen rozpoznat jejich druh a zvolit nejvhodnější způsob stmívání. Výkonové možnosti stmívačů do krabice (VDE) pod omítku jsou v rozmezí 40 až 1 000 W. Pro řízení jasu zářivek jsou určeny dva speciální typy: s otočným nebo krátkocestným ovládáním. Podmínkou regulace zářivkových svítidel je jejich vybavení stmívatelným elektronickým předřadníkem s ovládacím napětím 0/1 až 10 V DC.

Obr. 5.

Obr. 5. Otočný stmívač s doutnavkou pro orientační podsvícení v provedení sklo

Ovládání žaluzií

Krycí a ovládací prvky designu solo® carat lze také využít pro všechny způsoby elektronického řízení žaluziových systémů (obr. 6). Přístroj Busch-Jalousiecontrol II je zkonstruován na obdobném principu jako krátkocestný stmívač: stisk nebo podržení krytu v horní nebo dolní části vydají povel k pohybu lamelové žaluzie, markýzy apod. Pro režim pohodlnějšího řízení je určen programovatelný přístroj Busch-Timer III s možností automatické časové regulace žaluziových pohonů během dne a v průběhu jednotlivých dnů v týdnu, včetně automatického provozu podle východu slunce apod. Reakce naprogramovaných přístrojů v závislosti na změnách vnějšího prostředí rovněž umožňuje připojení soumrakového nebo jasového snímače, popř. snímače rozbití skla. Vícenásobným propojením elektronických žaluziových spínačů lze řešit i různé varianty skupinového ovládání.

Snímače pohybu

Řada solo® carat je vybavena i pasivními snímači infračerveného záření k automatickému ovládání osvětlení na základě pohybu osoby v oblasti zachycení. Podle použitého přístroje lze spínat všechny druhy zátěží, tj. žárovky, halogenové žárovky s konvenčními nebo elektronickými transformátory i zářivková svítidla. Snímač se dodává s tzv. selektivní nebo vícenásobnou čočkou (obr. 7) s různými snímacími charakteristikami pro dokonalé pokrytí prostoru. V krytu snímače je dále vestavěn posuvný spínač pro trvalé zapnutí nebo vypnutí výstupu.

Obr. 6. Žaluziový spínač s krátkocestným ovladačem v provedení bronz
Obr. 7. Snímač pohybu v provedení bronz
Obr. 8. Spínač s infračerveným přijímačem v provedení chromovaný hliník

Obr. 6. Obr. 7. Obr. 8.

Dálkové ovládání

Logická „přístrojová“ návaznost na řadu solo® je i v systému dálkového infračerveného ovládání. Dálkově lze ovládat stmívače, spínače i žaluzie. Přístroje se od standardních liší použitím krytů s IF přijímačem (obr. 8) a potiskem podle funkce (šipky pro stmívaní a žaluzie, symboly I-0 pro spínače). Obě verze jsou osazeny průzorem s orientačním světlem. Pro aktivaci infračerveného signálu je k dispozici ruční vysílač s deseti ovládanými adresami či obvody. Do paměti vysílače lze uložit dvě světelné scény. Vysílač obsahuje také centrální vypínací tlačítko. Ruční dálkový vysílač je určen pro všechny přístroje s IF přijímačem nejen ve zmíněných designech, ale také v provedení alpha nea®, alpha exclusive® a impuls.

Inteligentní elektroinstalace

Do designové řady solo® carat lze zařadit i prvky moderního inteligentního systému řízení budov ABB i-bus® KNX/EIB, který dokáže splnit téměř každé přání uživatele.

Další informace:

ABB s. r. o., Elektro-Praga
Resslova 3
466 02 Jablonec nad Nisou
tel.: 483 364 111
fax: 483 364 159
e-mail: epj.jablonec@cz.abb.com
http://www.abb-epj.cz