časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

Jedvaže v české televizi zcela nedávno proběhla poutavá reportáž o tom, že se skupinou „černo“ odběratelů elektrické energie ČEZ nejedná právě v rukavičkách, dostal jsem se do soukolí tohoto našeho nejprogresivnějšího výrobce elektrické energie já sám. Jako vlastník rekreační chalupy provedl jsem, jako již po několik minulých let, samoodečet stavu elektřiny. Ruče obdržel jsem složenku na 63 823 Kč, paklík dalších složenek se splátkovým kalendářem a strohý dopis s přáním další potěšující spolupráce. Když v kapitalistickém státě s rozpukajícím se monopolně tržním prostředím obdrží šéfredaktor odborného elektrotechnického časopisu takovýto pozdrav, rozklepe se jako osika.
 
Telefonát na doporučenou linku reklamací příslušného energetického centra mi přinesl další povzbudivou informaci. Když se mi zdá fakturační údaj podivný (no, to musíte vědět vy, za co jste to propálil, pravila dispečerka), mohu podat trestní oznámení na neznámého pachatele nebo na vlastní náklady nechat proměřit elektroměr. Samozřejmě v autorizované zkušebně rozvodných závodů.
 
Při představě rutinního postupu české policie při zpovídání sousedů jsem volil raději přezkoušení elektroměru. Že bych však měl o třídu optimističtější pocit, se ovšem říct nedá.
 
Stařeček elektroměr vyměněn za digitální, odeslán do zkušebny. A děj se vůle bóží! Tedy, děj se vůle ČEZ. A také se děla!
 
Přes placení udržovacího poplatku 300 Kč měsíčně usoudil rozvodný závod v regionu, že za porušení jím stanoveného splátkového kalendáře a neodvádění povinného desátku à 2 500 Kč měsíčně je zapotřebí ukázat tvrdou ruku. Pod rouškou jarního větříku komando mládenců v černých kombinézách moji chalupu před zraky sousedů obsadilo a odpojilo ji od přívodu elektrické energie. Když jsem přijel posekat jarní trávu, samozřejmě elektrickou sekačkou, nesekalo se.
 
Konečně přišel přípis ze zkušebny. Trhám obálku a čtu: „...ble, ble, ble ... zjištěna vada elektroměru (uff...!). Protože však zjištěná vada se projevila ve prospěch odběratele, zůstávají fakturační hodnoty v platnosti. S pozdravem ...“
 
A kruci!