časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora

|

Je to už dva roky, co jsem zavzpomínal na Martina Bursíka, kamaráda ze skautského oddílu Kruh, dnes předsedu Strany zelených a takto i nynějšího ministra životního prostředí ČR. A M artin se činí dál! Už nyní v dubnu spustí grantový program v řádu mnoha miliard korun (ano, správně, nikoliv pouze milionů, ale miliard!), který údajně statisícům českých a moravských domácností (ano, správně, statisícům, nikoliv pouze tisícům) pomůže se zateplením domů, s koupí solárních kolektorů, s instalací tepelných čerpadel a s využíváním dalších obnovitelných zdrojů, obcím zjednoduší hospodaření s biomasou, chalupářům a vesničanům vymění zastaralé kotle za nové a nasype jim do nich peletky, a zamezí tak vypouštění zplodin z fosilních pevných paliv … a další technicko-ekologické vymoženosti.
 
Jenomže, zatraceně, zrovna teď ta Danuš otravuje s nějakou frakcí „Demokratická výzva“! Co je to za rebélii?
No, nic! Jedeme dál: zmíněný mnohamiliardový ekologický projekt je největší akcí svého druhu, jaký kdy česká vláda připravila. Jeho účelem je razantně snížit exhalace skleníkových plynů, následně snížit i účty za teplo a v konečném důsledku i účty za plyn z R uska. Příležitosti, které projekt skýtá, jsou údajně tak obrovské, že všechny diskuse o nových i stávajících zdrojích energie, o celkové státní energetické koncepci (závěrečná část o ní viz strana 64) a o jaderných perspektivách se vedle nich krčí jako trapná poznámka pod čarou!
 
A už zase! Prý nová „Demokratická strana zelených“! Aby to šlak…! Demokraticky, ale definitivně ty rebely ze strany vyloučit, a hotovo! Ještě by si veřejnost mohla myslet, že celá ta patálie uvnitř Strany zelených je jenom hloupým sporem o to, co je demokratičtější než demokratické, a co je vlastně nejdemokratičtější, že?
Takže - sečteno, podtrženo - v Česku by budovy díky projektu a snížení energetické náročnosti mohly ušetřit více než pětinásobek toho množství uhlí, o jakém se mluví v souvislosti s tolik kontroverzním rozšířením hnědouhelných dolů na Mostecku. A také že už vláda na popud Strany zelených nerozšířila, ale definitivně potvrdila původní limity těžby v povrchových dolech v Podkrušnohoří. Neboť, považte, zelená, nikoliv modrá je planeta! Však také Martina musíme pochválit za to, jak dobrou práci odvádí coby hlavní vyjednavač Evropské unie k nové světové dohodě o globálních změnách podnebí. Při své návštěvě v USA počátkem druhé poloviny března odhalil, že bludnými tématy profesora Klause se ve skutečnosti nikdo vážně nezabývá.
 
Co je…! Co je toto!? No toto! 150 členů opouští stranu? A žádní noví? To už zbývá jenom 1 800? Ale Republiková rada se ještě poskládá, ne? No tak, dobrý! Tak dál.
Strana zelených připravuje nový, progresivní zákon o odpadech. Každému umožní třídění odpadků, rozhýbe recyklaci, rozvine trh v oblasti odpadového hospodářství a doslova pročistí vzduch. Zelenými připravovaný územní plán Prahy obsahuje nové městské železnice, které podstatně vylepší veřejnou dopravu, a sníží tak škodlivé exhalace. Městské lesy kompletně přejdou do péče obcí podle mezinárodních pravidel zdravého hospodaření…
 
Co že je Martin? Zelený řezník? Ekologický katan? Diktátor? Čistky…? Pro veřejnost nevolitelní?
A taková to mohla být pro republiku záchrana! Jenomže, škoda - když ta Danuš se tak ošklivě šklebí na Máťu, když Kaťuška se kaboní a nemluví s Věruš, a Oli dokonce hrozí prstíkem Dandovi….!?