časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rozšířená přístrojová řada PhoneLINE

|

Ing. Pavel Mony, ABB s. r. o., Elektro-Praga
 
V minulém roce společnost ABB s. r. o., Elektro-Praga, zahájila prodej nové generace přístrojů PhoneLINE pro ovládání zařízení pomocí mobilního telefonu. Informace o těchto přístrojích byly zveřejněny v časopise Elektro 7/2008 na str. 38 až 39.
 
V tomto roce došlo k rozšíření této řady, přičemž novinky využívají možností oboustranné komunikace. Prvním z nových přístrojů je modul binárních vstupů pro řadovou montáž (obj. č. 3298-C77500 – viz obr. 1). Umožňuje sledovat stav až čtyř připojených zařízení a přes spínač GSM okamžitě informovat o tom, co se s těmito zařízeními děje. Ke spínači GSM se připojuje svorkami A, B na přístroji spínače.
 
Tím samozřejmě obsadí pozici pro spínací drátový modul. Nicméně zákazník nezůstane ochuzen o tuto možnost, neboť tento přístroj je kromě zmiňovaných binárních vstupů vybaven i výstupním relé s hodnotami 230 V/10 A, jak je to běžné u všech spínacích modulů řady PhoneLINE. K dispozici jsou navíc dva pomocné tranzistorové výstupy, s celým zařízením (spínač GSM a modul binárních vstupů) lze ovládat čtyři výstupy a monitorovat čtyři vstupy.
 
Další zajímavou aplikací pro zvýšení bezpečnosti domova je vestavný modul binárního vstupu (obj. č. 3298U-A77600 – viz obr. 2), který lze použít jako periferní zařízení pro hlásič kouře Busch-Rauchalarm® a také pro sadu k signalizaci úniku vody. Díky tomu je možné zajistit velmi rychlé předání zprávy o hrozícím nebezpečí. Do jedné instalace lze zapojit až čtyři hlásiče kouře na jeden spínač GSM. Modul může sloužit i jako vzdálený binární vstup pro spínač GSM.
 
Podobnou funkci jednoho binárního vstupu mají i samotné přístroje spínačů a bezdrátových spínacích modulů – mají-li volné svorky A, B.
 
Pro každý binární vstup lze nastavit tyto parametry:
  • text odesílané SMS při sepnutí kontaktu (zasíláno vždy),
  • možnost prozvonění až na čtyři definovaná telefonní čísla (volitelná funkce),
  • popis sepnutého a rozepnutého kontaktu (pojmenování vstupu), který se zobrazuje ve stavové SMS.
Stejně tak je možné dostávat informace o změnách teploty, je-li spínač GSM využíván pro ovládání topení. K dispozici jsou tři parametry, které umožňují odeslat SMS v těchto situacích:
  • při dosažení teploty při vzrůstajících hodnotách teploty,
  • při dosažení teploty při klesajících hodnotách teploty,
  • velikost změny teploty, aby došlo k opětovnému odeslání stavové zprávy.
Poslední novinkou ve skupině přístrojů PhoneLINE je snímač teploty pro podlahové vytápění (obj. č. 3298U-A77400), který lze připojit na volné svorky A, B u spínače GSM nebo u bezdrátových spínacích modulů.
 
Možnosti kombinace přístrojů PhoneLINE jsou uvedeny v přehledové tabulce přístrojů.
 
Kompletní informace o nových přístrojích lze najít v katalogu ABB Elektro-Praga 2009 na stranách 254 a 255.
 
Schémata zapojení a podrobné návody jsou k dispozici v on-line katalogu na adrese: http://www.abb-epj.cz
 
Obr. 1. Modul binárních vstupů pro řadovou montáž
Obr. 2. Vestavný modul binárního vstupu
 
Tabulka s přehledem přístrojů PhoneLINE