RNDr. Vladimír Filiač, CSc., ředitel Elektrotechnického zkušební¬ho ústavu, s. p.
Přisuzujete nějaký význam znamení, ve kterém jste narozen?
Nepřisuzuji, ale jsem narozen ve znamení Berana a někdy jsem tvrdohlavý jako beran.
Je vedle Vaší důležité manažerské funkce nějaký jiný obor, kterému se úžeji věnujete?
Rád fotografuji.
Kdo Vás profesně nejvíce ovlivnil? Co byla nejcennější rada, co jste v životě dostal?
Obdivuji odvahu a zdravý selský rozum Jacka Welche. A rada: Nejlepší pomoc najdeš na konci své paže, kterou mi dal život.
Jakou hudbu máte rád?
Mám rád veškerou dobrou hudbu, počínaje lidovou hudbou, přes jazz, rock až k hudbě klasické. Hraju na kytaru.
Co právě čtete. Jakou literaturu máte rád?
S politováním přiznávám, že si dopřeji poměrně málo času na čtení pro radost. V poslední době jsem si přečet něco od Mika Waltariho, Paola Coelha i Dana Browna. To jsou mistři, kteří dokážou vtáhnout čtenáře do děje.
Co sport, fandíte zvlášť některému?
Líbí se mi windsurfing, plavání, lyžování a cyklistika, které provozuji. Fandím Martině Sáblíkové, nejen proto, co dokázala, ale za jakých podmínek svých úspěchů dosáhla.
Co bylo Vaše dosavadní nejtěžší rozhodnutí?
Bylo to rozhodnutí snížit počet zaměstnanců podniku na polovinu, které se událo v roce 1998.
Co považujete za svou silnou stránku?
Snad určitou rozvážnost.
Čeho si nejvíc vážíte u svých spolupracovníků?
Loajality a rovného jednání.
Co považujete za svůj největší profesionální úspěch?
Přebudovat státní podnik na obchodně orientovanou firmu.
Řídíte se nějakým životním krédem? Jestliže ano, jakým?
Přej a bude ti přáno.
Máte nějakou konkrétní profesionální zásadu? Jakou?
Sliby se mají plnit nejen o vánocích.
Je něco, co považujete za nejvýraznější historickou událost během Vašeho života?
Ano, je to změna společenského zřízení v roce 1989.
(Kl)