časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rittal – největší světový výrobce rozváděčových systémů

|

Pavel Škoch, Rittal Czech, s. r. o.
 
Kompletní program rozváděčů zahrnuje nejrůznější velikosti, materiály a provedení. Jednou z věcí, která však odlišuje rozváděče Rittal od jiných výrobců, je povrchová úprava rozváděčů z ocelového plechu, která využívá tzv. nanotechnologii. Nanášení nanokeramické vrstvy na ocelový plech nahrazuje železité fosfátování. Tato nová povrchová předpříprava má znatelně kvalitnější ochranu proti korozi a zároveň optimálně ošetřuje povrchovou plochu pro další vrstvy laku. Vedle dokonalejší povrchové úpravy je nutné podtrhnout šetrnost této technologie k životnímu prostředí – neobsahuje rozpouštědla, fosfáty a těžké kovy. Jistě je vhodné zmínit i další krok u povrchové úpravy rozváděčů z ocelového plechu, a tím je elektroforézní nanášení základního laku máčením. I tato metoda nanášení barvy často odlišuje firmu Rittal od ostatních výrobců rozváděčů. Následuje vypalování, nanášení strukturované práškové barvy a opětovné vypalování.
 
Nanotechnologie a elektroforézní nanášení základního laku máčením se nyní aplikuje téměř u všech oceloplechových rozváděčových skříní, jako jsou:
  • svorkovnicové skříňky KL – skříňky s přírubou nebo bez příruby s možností příslušenství montážní desky, lišty DIN,
  • kompaktní rozváděč AE – cenově zajímavá skříň, včetně montážní desky, s možností dalšího příslušenství, krytí až IP69 K,
  • kompaktní systémová skříň CM – univerzální rozváděč určený pro instalaci na stěnu nebo na podstavec, včetně montážní desky, možnost dodatečného bohatého příslušenství lišt, chassis, uzavíracích zámků, ale i otočného rámu 19". Tento rozváděč chytře využívá příslušenství z další řady skříní, patřící do této skupiny, co se týče povrchové úpravy, a sice z řady rozváděčů TS 8 – řadově spojitelná skříň s velmi bohatým příslušenstvím a možnými konstrukčními kombinacemi. Součástí rozváděče je montážní deska s nosností až 600 kg. Rozváděč je také vhodný do seismicky aktivních oblastí. Skříně TS 8 mohou být také v provedení NEMA 4/4X (National Electrical Manufacturers Association, národní sdružení výrobců elektrotechniky v USA). Klasifikace NEMA v zásadě popisuje ochranu osob před neúmyslným dotykem vnitřních prvků, ale i ochranu před vnějšími vlivy. Toto provedení má krytí IP66 a může být dodrženo i v případě řadového spojení (speciální těsnící sada).
Vedle rozváděčů z ocelového plechu vyrábí firma také velmi kvalitní plastové rozváděče, a to ve dvou provedeních:
  • polykarbonátové malé skříňky PK – s možností průhledného krytu, montážní desky a dalšího příslušenství, krytí IP66,
  • kompaktní plastový rozváděč KS – nenasycený polyester GFK zesílený skleněnými vlákny, včetně montážní desky, možnost prosklených dveří, IP66/56.
Samostatnou skupinou ve výrobním programu jsou venkovní rozváděče. Dlouhá životnost a velká odolnost vůči povětrnosti je dána především volbou vhodného materiálu, jímž je slitina AlMg3, popř. ocelový plech s povrchem chráněným slitinou zinku a hliníku. U nejnovější řady Toptec jsou kromě toho použity profily rámu z ušlechtilé oceli.
 
Vhodná konstrukce odvětrané střechy, popř. stěn, brání vzniku a případnému zatékání kondenzované vody do vnitřního prostoru rozváděče.
 
Opravdovou novinkou firmy Rittal jsou rozváděče HD (hygienic design) do potravinářského průmyslu v nerezovém provedení, jejichž výhody ve srovnání s běžnými rozváděči jsou:
  • větší produktivita (díky delší provozuschopnosti zařízení),
  • snížení nákladů na čištění (rychlejší čištění, nižší spotřeba energie, méně chemických prostředků).
Zajímavá je konstrukce skříní: střecha se sklonem třicet stupňů, silikonové modré těsnění na vnější straně, na kterém jsou snadno rozpoznatelné nečistoty a které ve spojení s rozváděčem netvoří žádnou štěrbinu, závěsy uvnitř, speciální zámek s vložkou umožňující snadné čištění.
 
Také příslušenství, jako jsou kabelové průchodky, držáky na stěnu a nivelační nohy, je v hygienickém provedení.
Další informace na: www.rittal.cz
 
Obr. 1. Kompaktní systémová skříň CM
Obr. 2. Kompaktní plastový rozváděč KS
Obr. 3. Rozváděč HD (Hygienic design)
Obr. 4. Rozváděč HD – speciální vložka uzávěru dveří
Obr. 5. Rozváděč HD – speciální kabelové průchodky
Obr. 6. Rozváděč HD – speciální podstavec