časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Publikace vydavatelství IN-EL

|

Publikace vydavatelství IN-EL

Montáž, připojování, kontroly a revize elektrických spotřebičů
(druhé, aktualizované vydání)

autor: Michal Kříž
rozsah: 145 stran (52 obrázků, 13 tabulek, 2 přílohy)
vydáno: červenec 2007
cena: 189 Kč, včetně 5% DPH
adresa knihy: http://www.in-el.cz/?r=646438318&s=28c73813313b46d70e0b86e30e86c577&t=108&katcislo=77

Elektrické spotřebiče se používají od chvíle, kdy se začala hromadně vyrábět elektrická energie. Účel a princip uplatnění základních elektrických spotřebičů se za více než 100 let v podstatě nezměnily. Za tu dobu však vzrostl jejich počet a přibývají stále další nové spotřebiče. Zároveň se změnilo i mnoho aspektů, které jsou spojeny s uplatňováním a využíváním elektrických spotřebičů – zvýšil se jejich výkon a připojovací napětí a v důsledku toho vzrostly také nároky na bezpečnost. Přestože otázky s tím spojené řeší většinou přímo výrobci, je třeba, aby uživatel měl povědomí o příslušných zapojeních a principech funkce, a to i z hlediska správného připojování spotřebičů a jejich řádného uvádění do provozu.

Spotřebiče se připojují na síť dodavatele elektrické energie, která musí být pro připojení příslušného spotřebiče vhodná. Kromě toho je třeba spotřebiče používat v prostředí, pro které jsou určeny. Proto jsou různé spotřebiče různým způsobem označovány a podle toho se pak používají. Náš trh je přitom plný spotřebičů dovezených z celého světa. V zásadě všechny vypadají stejně a rovněž systém jejich označení i jejich celkové bezpečnosti je stejný. Je to výsledek celosvětového úsilí o sjednocení technických norem, které pro elektrické spotřebiče celosvětově platí. Je samozřejmé, že elektrotechnik, který se výrobou spotřebičů nezabývá, nemůže a ani nemusí tyto normy a předpisy podrobně znát. Měl by však vědět, jak spotřebič připojit a kam jej umístit. Celosvětově se totiž sjednocují i pravidla připojení a použití spotřebičů. Jsou stanovena v mnoha mezinárodních technických normách a předpisech, které se neustále propracovávají, a odrážejí tak současný stav vědy a techniky. K běžné práci elektrotechnika by měl stačit základní výběr informací a požadavků ze všech těchto podkladů. K tomu, aby se s nimi seznámil, by mu měla pomoci právě tato příručka. Jsou v ní uvedeny zásady připojení a použití nejen spotřebičů pro domácnost, ale i kancelářské a výpočetní techniky, svítidel a osvětlovacích soustav, komunálních spotřebičů apod.

Při používání elektrických spotřebičů se považuje za naprosto samozřejmé, že jsou bezpečné. Používají-li spotřebiče zaměstnanci v pracovním poměru, je povinností zaměstnavatele i zaměstnanců (jak to vyplývá ze zákoníku práce a dalších právních předpisů) udržovat je v bezpečném stavu. Udržovat spotřebiče v bezpečném stavu je i povinností běžných uživatelů. I ti jsou totiž – podle občanského zákoníku – odpovědni za případné škody, které by jejich nesprávným provozováním mohli způsobit.

Bezpečné musí být i spotřebiče, které již byly používány a prodávají se dalšímu uživateli. Proto je nutné jejich bezpečnost ověřovat, a to nejen u výrobce, ale i v průběhu života spotřebičů. Kontrolám, ale především důkladnějším revizím – zejména měřením, která se při revizích elektrických spotřebičů vykonávají, je věnován závěrečný oddíl této příručky. Čtenář v něm nalezne vysvětlení termínů, které jsou v příslušných normách pro revize spotřebičů používány, budou mu objasněny nejnovější normalizované postupy a metody měření podle současných platných norem, nalezne zde i celkové seznámení s novými přístroji používanými pro revize spotřebičů i přehled mezních hodnot elektrických veličin pro revize spotřebičů odpovídající nejnovějším zásadám bezpečnosti a funkční spolehlivosti.
http://www.in-el.cz

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde