časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Proudové chrániče – povinně

|

Každý nový a nově zrekonstruovaný rodinný dům, byt či kancelář musí být vybaveny proudovými chrániči. Norma upravující ochranu před úrazem elektrickým proudem (ČSN 33 2000-4-41 ed. 2), kte­rá platí od února letošního roku, nařizuje instalovat tento ochranný prvek ke každému přístupnému elektrickému okruhu. Společnost Schneider Electric uvedla na trh jedinečný typ proudového chrá­niče Red Multi 9, který se vy­značuje dosud nebývalým uži­vatelským komfortem.
 
Doposud byly proudové chrá­niče v domácnostech využívány jen omezeně, a to pro zapojení koupelen a venkovních spotřebičů, jako jsou čerpadla, sekačky a malé stavební stroje. Nově musí být proudovými chrániči vybaveny úplně všechny laikům přístupné zásuvky do 20 A v domovních instalacích.
 
Proudové chrániče jsou velice citlivé, fungují v rozsahu od 15 do 30 mA unikajícího proudu. Dokážou ochránit nejen život, ale i majetek před požárem vzniklým poruchou izolace. Jejich slabinou však je, že pokud jsou instalovány centrálně, mohou způsobit nechtěné výpadky elektrospotřebičů, a znehodnotit tak například zásoby potravin v led­ničce či způsobit kolaps datové sítě. Schneider Electric proto uvedl na trh nový typ proudového chrániče Red Multi 9, který tento nedo­statek již nemá. Jeho předností je, že po obnovení parametrů sítě uve­de obvod znovu do provozu, a zapne tak odpojené elektrospotřebiče. Je to jediný typ proudového chrániče na trhu, který lze použít jako centrální chránič elektroinstalace bez ztráty uživatelského komfortu.

[Tiskové materiály Schneider Electric.]