časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Příspěvek SKF pro olympijské hry

|

Když přední čínský výrobce větrných turbín, společnost Goldwind, získal kontrakt na dodávku 33 turbín pro Olympijské hry 2008 v Pekingu, vybral si společnost SKF jako dodavatele ložisek pro tento prestižní projekt.
 
Turbíny o výkonu 1,5 MW, které se nacházejí ve výšce 65 m nad zemí, jsou největší turbíny tohoto výrobce. Stejně jako všichni prvovýrobci, také společnost Goldwind si uvědomuje klíčovou souvislost mezi výkonem turbíny a spolehlivostí kritických dílů, jako je např. právě ložisko. Toto rozhodnutí učinila na základě jednak dobrých zkušeností z dosavadní úspěšné spolupráce s SKF na návrhu menších turbín, jednak proto, že SKF je celosvětovým dodavatelem ložisek pro mnohem větší turbíny (sem patří i v současné době největší nová turbína REpower s výkonem 5 MW, která byla navržena pro extrémně náročné prostředí výroby elektrické energie na moři).
 
Ředitelka konstrukčního oddělení společnosti Goldwind, paní Qiaozhen Ning, k tomu uvedla: „Jsme velmi rádi, že jsme si vybrali ke spolupráci na tomto projektu právě SKF, protože ze zkušenosti víme, že dobře znají problematiku větrných turbín a také technická podpora, kterou nám poskytují technici společnosti SKF China, je na vynikající úrovni.“
 
Konstrukce turbíny s výkonem 1,5 MW využívá přímý pohon, a nevyžaduje tedy převodovku. Hlavní hřídel turbíny, se kterou jsou spojeny lopatky a rotor, musí být uložena v ložiscích, která umožní otáčení lopatek a rotoru, a tedy výrobu elektřiny.
 
Jeden z největších problémů všech výrobců větrných turbín představují neustále se měnící větrné podmínky – doba trvání, síla, směr a obsah vody (déšť). Kritické díly, jako např. ložiska, musí být schopny přenášet síly, jejichž velikost a směr se mění ve velkém rozsahu. Ložiska jsou přesné díly, které jsou navrženy pro určité rozsahy otáček, sil, velikost nesouososti atd., přičemž jejich schopnost pracovat spolehlivě za takových podmínek vyžaduje konstrukční řešení a výrobu v nejvyšší kvalitě.
 
Pro turbíny s výkonem 1,5 MW byla vybrána jednořadá válečková ložiska, která mají vnější průměr téměř 1 m a dvouřadá kuželíková ložiska s vnějším průměrem větším než 600 mm. Výpočty provedené společností SKF prokázaly, že obě ložiska mají dostatečnou únosnost a konstrukční vlastnosti, aby pracovala spolehlivě za předpokládaných klimatických podmínek, které se mohou vyskytovat nejen v průběhu olympijských her v Pekingu, ale také v dalších letech, kdy zelená elektřina z větru bude zásobovat čínskou metropoli Peking.
 
V současnosti má větrná farma na březích vodní nádrže Guanting v Pekingu již celkem čtyřicet tři turbín a společnost Goldwind získala dodatečně objednávku na dalších deset turbín. Tyto turbíny pravděpodobně spatří také miliony diváků na celém světě během televizních reportážích z veslařských závodů, které se mají konat v srpnu právě na nádrži Guanting.
 
[Tiskové materiály SKF.]
 
Obr. 1. Technik Goldwindu studuje montáž lopatky v rušné konstrukční kanceláři
Obr. 2. Dvouřadé kuželíkové ložisko SKF bez vnějšího kroužku