časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Pozvánka na Mezinárodní strojírenský verletrh 2011 v Brně

|

53. mezinárodní strojírenský veletrh proběhne v termínu 3. až 7. října 2011 jako nejvýznamnější průmyslová přehlídka pořádaná v nových členských zemích Evropské unie. Zájem o účast roste a veletrh se koná opět v celém areálu brněnského výstaviště. Veletrh tak reflektuje oživení ekonomiky. Do jeho výstavních ploch se vrátili vystavovatelé, kteří se MSV zúčastnili naposledy v roce 2008, tedy před ekonomickou krizí, a někteří tradiční účastníci dokonce své výstavní plochy rozšiřují. Zájem o veletrh koresponduje s pozitivním vývojem ekonomiky a růstem průmyslové výroby nejen v České republice, ale také v Německu a v celém regionu střední Evropy. Tahounem domácího exportu jsou vedle automobilového průmyslu především strojírenství a energetika.

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně je vedoucí průmyslový veletrh ve střední Evropě s každoroční účastí více než 1 500 vystavovatelů a 75 000 návštěvníků z 59 zemí světa. Více jak třetina vystavovatelů je ze zahraničí. Zastoupeny jsou všechny klíčové oblasti strojírenského průmyslu v devíti specializovaných oborech. Každý lichý rok se společně koná mezinárodní veletrh dopravy a logistiky Transport a Logistika, v sudých letech veletrh IMT a technologické veletrhy pod hlavičkou Top Technology. Návštěvnost je na vysoké odborné úrovni, přes sedmdesát procent návštěvníků ovlivňuje rozhodování o investicích, třetina pak patří k vrcholovému managementu. MSV je velmi silně medializován, akreditováno je přes čtyři sta novinářů. Tradicí je špičkový doprovodný program konferencí, seminářů a workshopů. Záštitu na letošním 53. ročníkem MSV převzal Svaz průmyslu a dopravy ČR a partnerskou zemí tohoto veletrhu je Polsko.

Oborové členění veletrhu 

  • důlní, hutní, keramická a sklářská technika, 
  • materiály a komponenty pro strojírenství, 
  • pohony, hydraulika a pneumatika, chladicí technika a klimatizace, 
  • plasty, gumárenství a chemie, 
  • klasická a jaderná energetika, teplárny, alternativní zdroje, 
  • silnoproudá elektrotechnika, 
  • elektronika, automatizace a měřicí technika, 
  • ekotechnika, 
  • doprava, manipulace, průmyslové balení, skladování a logistika,
  • výzkum, služby, instituce.

Do třetího ročníku vstoupí projekt Transfer ní centrum s prezentací vysokých škol a jejich vědecko-výzkumných kapacit nabízených průmyslu. Technické univerzity a jejich výzkumná centra dostanou prostor v pavilonu A1. Svou expozici zde bude mít také Vysoké učení technické v Brně a studenti a doktorandi představí některé své projekty, jako např. elektromobil VUT ES7 – homologované vozidlo na platformě Škoda Superb II, studentské vozidlo mezinárodní kategorie Formule Student Dragon Evo 1, záchranářské roboty Orpheus nebo rentgenový a CT přístroj SCIOX.

Historicky poprvé prezentuje na MSV v Brně Spolkové ministerstvo pro vzdělání a výzkum (BMBF – Bundesministerium für Bildung und Forschung) na společné expozici německá výzkumná pracoviště, vysoké školy, výzkumné a vývojové sítě a podpůrné organizace. V pavilonu A1, expozici 015 v rámci projektu Transfer technologií a inovací vystaví přibližně deset vystavovatelů své know-how a služby v technologických sektorech strojírenství, mikrosystémová technika, mechatronika, nanotechnologie, automatizace a výrobní, ekologické a informační technologie.

Po dvouleté přestávce zde opět proběhne projekt Job- Fair, který reaguje na novou poptávku zaměstnavatelů po kvalifikovaných pracovnících. Po období stagnace se znovu začíná projevovat nedostatek mladých odborníků ve strojírenských i jiných oborech, což je známkou pokračujícího oživení. JobFair má pomoci tento problém řešit. Zároveň na veletrhu pokračuje atraktivní Soutěž mladých strojařů v programování CNC obráběcích strojů, která se na minulých ročnících setkala s velmi příznivým ohlasem. Organizátorem je Svaz strojírenské technologie a mladí soutěžící vypracovávají přímo na místě v časovém limitu program podle zadaného výkresu.

Zlatá medaile MSV 2011

Společnost Veletrhy Brno organizuje při 53. mezinárodním strojírenském veletrhu 2011 a 6. mezinárodním veletrhu dopravy a logistiky Transport a Logistika 2011 soutěž Zlatá medaile MSV 2011. Vyhlašovateli jsou Svaz průmyslu a dopravy ČR a Vysoké učení technické. Zlatá medaile MSV 2011 má velmi atraktivní koncepci, která zajišťuje vysokou úroveň kvality hodnocení, a tím i značnou prestiž celé soutěže. Soutěž již nevychází z oborového členění veletrhu, ale budou oceněny inovativní exponáty, které vyhodnotí mezinárodní hodnotitelská komise jako nejlepší.

Partnerskou zemí MSV 2011 je Polsko

Již čtvrtým rokem na brněnském veletrhu pokračuje tradice partnerských zemí, kterými se postupně staly Německo, Slovensko, Rakousko a letos Polsko – v současnosti třetí nejvýznamnější obchodní partner České republiky. Záštitu nad polským partnerstvím převzal ministr hospodářství Polské republiky Waldemar Pawlak a jeho úřad významným způsobem podpořil účast polských vystavovatelů na letošním MSV. Polsko bude mít na letošním MSV oficiální expozici umístěnou v centrálním pavilonu V a její součástí bude i výstava průmyslového designu. V rámci projektu Polsko – partnerská země MSV 2011 proběhnou také bilaterální doprovodné akce v čele s druhým ročníkem Česko-polského hospodářského fóra, které se poprvé uskutečnilo v roce 2010 v prostorách Polského velvyslanectví v Praze.