časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

OCEP 7.0 – oceňování montážních prací

|

číslo 4/2006

OCEP 7.0 – oceňování montážních prací

Jiří Čermoch, SELPO

Již patnáct let se zabývá SELPO problematikou rozpočtování a zpracovávání zakázek v elektronické podobě. Nabízí program OCEP, který umožňuje rychleji, přesněji a efektivněji zpracovat nabídku a následně i realizovat zakázky.

OCEP je program na komplexní zpracování agendy montážní firmy, který využíváním provázanosti celého systému značně zefektivňuje práci. Je určen k sestavení nabídkového rozpočtu z ceníků prací, materiálů, dodávek a HZS. Při vlastní realizaci zakázky program řeší objednávkový systém materiálů podle požadavků zakázky, vedení skladové evidence, zpracování úkolových a hodinových mezd, DPH, fakturaci zakázky a její následné vyhodnocení.

Program se neomezuje pouze na rozpočtování v oboru elektro, ale umožňuje import kompletního sortimentu ceníků ÚRS Praha, a. s. – profese HSV i PSV v aktuální cenové úrovni roku 2006. Samozřejmý je import ceníků různých velkoobchodů s instalačním materiálem.

Obr. 1.

Ocenění programu OCEP na výstavě Elektrotechnika 2000

Kalkuluje se buď v reálných cenách podle skutečných nákladů, nebo v doporučených cenách. Cenu práce lze snadno vypočítat na základě normativní spotřeby času u montážních položek a požadované hodinové sazby montážní firmy. Ke zjednodušení tvorby rozpočtu se využívá provázanost montážních položek s materiálem (s montážní položkou se do rozpočtu přenáší i navázaný materiál, kterým může být jedna nebo více položek z různých materiálových ceníků), způsob vyhledávání v ceníku, funkce hromadných změn, tvorba vzorových rozpočtů.

V zakázkách lze snadno sledovat jejich rozpracovanost. Na jedné straně to, co již bylo realizováno (podklad k faktuře), a na druhé straně to, co ještě zbývá. Rozpočet je možné dělit na dílčí části, které mohou navenek vystupovat samostatně nebo jako celek.

Samozřejmostí je provoz programu v počítačové síti a rovněž široká uživatelská variabilita tvorby tiskových sestav s následným možným exportem v různých grafických formátech – ty pak lze např. zasílat elektronickou poštou zákazníkovi.

Doplňkem programu je Publikace, která umožňuje konfigurovatelný výstup z rozpočtu do souboru XLS pro tabulkový kalkulátor Excel.

Reference programu: Plynoprojekt, a. s., Praha; Moravostav Brno, a. s.; SME, a. s., Ostrava; Lumen, a. s., Č. Budějovice; ČEZ, a. s.; Nová Huť – Projekce, spol. s r. o., Ostrava; Skanska CZ, a. s., Praha a dalších 1 830 instalací.

Program je k dispozici v montážní a projektové verzi.

Demonstrační verzi programu je možné získat na internetových stránkách www.selpo.cz.

K rychlejšímu zvládnutí a efektivnější práci s programem je určena multimediální nápověda, která v pěti hodinách ozvučených videosekvencí uživatele seznámí s prací v programu OCEP. SELPO k programu také nabízí možnost školení pod vedením autorů programu.

SELPO zve všechny zájemce k návštěvě své expozice na veletrhu Amper 2006 v hale 6, sektoru D, stánek 9. Veletrh se koná ve dnech 4. až 7. dubna 2006 na výstavišti PVA v Letňanech a odborníci firmy zde budou připraveni odpovídat na případné dotazy návštěvníků.

Další informace v inzerátu na této straně nebo na adrese:

SELPO
Luční 285
267 42 Broumy
tel.: 311 585 133
mobil: 603 525 768
e-mail: selpo@selpo.cz
http://www.selpo.cz