časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový přístup k elektroinstalaci

|

Mgr. Marie Horská, Kopos Kolín, a. s.
 
Moderní doba vnáší do našich domovů pohodlí a pohodu díky automatickému ovládání osvětlení, žaluzií a rolet, markýz, topení a klimatizace nebo venkovního zavlažování. Nemusí se přitom jednat pouze o „inteligentní“ domy plné moderních prvků od samého základu. „Inteligenci“ je možné dodat při rekonstrukci elektroinstalace do všech staveb. Ovšem systém datových sběrnic (tzv. systémy BUS) vyžaduje pro montáž aktivních prvků použití hlubokých elektroinstalačních krabic. I když neplánujete okamžité využití moderních inteligentních prvků, je přesto prozíravé při stavbě nebo přestavbě instalovat tyto hluboké krabice jako rezervu pro možné budoucí vložení aktivních prvků.
 
Kopos Kolín nabízí hned dvě nové elektroinstalační krabice, vhodné pro instalace přepěťových ochran, stmívačů, spínačů nebo aktivních prvků systému BUS. Jsou rovněž vhodné pro montáž klasické i bezšroubové svorkovnice.
 
Elektroinstalační univerzální krabice do sádrokartonu KUH 1/L přináší zásadní konstrukční změnu: krabice je obdélníková s klasickým kruhovým výstupním otvorem. Tvar těla této krabice umožňuje použít standardní přístroj včetně dvojzásuvky. Zároveň lze vložit pod přístroj i za přístroj přepěťové ochrany, stmívače nebo aktivní prvky systému BUS. Krabice s dostatečně velkým vnitřním prostorem usnadňuje montáž a práci s vodiči. Skládá se ze dvou částí – vrchního a spodního dílu – a montuje se z rubové strany sádrokartonových desek tloušťky 12,5 mm. V sádrovém lůžku je možné krabici použít i pod omítku.
 
Novinkou, která rovněž umožňuje používat moderní elektroinstalační prvky, je krabice do dutých stěn KPR 68/71L s montážní hloubkou 70 mm. Umožňuje vkládat přístroje s přepěťovou ochranou, svorkovnice S-66, bezšroubové svorky a aktivní prvky systému BUS. Na vnější straně dna krabice je hrot, který po přitlačení na stěnu předznačuje vrtací bod.
 
Jednotlivé krabice lze spojit v souvislou vodorovnou řadu s osovou vzdáleností 71 mm. Úchyty dovolují vzájemné spojení i s krabicí KU 68/71L1. Spojené krabice je možné propojit vylomením průchodu v plášti krabice a vzniklým tunelem následně protáhnout vodiče. Krabici lze použít jako rozvodnou a pro zakrytí použít víčko V 68. Odstraní-li se upevňovací šrouby s patkami, je možné krabici použít pod omítku.
 
Další informace o výrobcích společnosti Kopos Kolín lze získat na adrese:
 
Kopos Kolín, a. s.
Havlíčkova 432
280 94 Kolín IV
tel.: +420 321 730 111
fax: +420 321 730 811
 
Obr. 1. Krabice KUH 1/L
Obr. 2. Ukázka montáže prvků do vnitřního prostoru KUH 1/L
Obr. 3. KPR 68/71/L
Obr. 4. Spojení dvou krabic KPR 68/71/L