časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky od firmy Hager

|

Komplexní řešení pod jednou značkou

 
Jako dodavatel bezpečné a spo­lehlivé elektroinstalace v bytové a průmyslové výstavbě poskytu­je Hager komplexní řešení, které až dosud bylo rozděleno pod více značek. Avšak s novým vzhledem loga Hager přichází s průhlednější nabídkovou strukturou – vše pod zastřešující značkou Hager. Jed­notlivé značky, jako například Te­halit, se tak stávají součástí znač­ky Hager. Výrazná dvojtečka, kte­rá od 1. ledna 2010 doplňuje logo, signalizuje: Hager zná odpověď na otázky našich zákazníků – elek­trotechniků, projektantů a dalších odborníků v branži. Nový vzhled loga zahrnuje i nové obaly, které jsou šetrné k životnímu prostředí, a lépe čitelné etikety.
 

Nejen inovace loga, ale i inovace v rozváděčové technice

 
Kromě zbrusu nového rozváděče golf, který právě přichází na trh, mohou zákaz­níci společnosti Hager již několik měsí­ců využívat modernizace modulových pří­strojů. Zákazníci již jistě znají řadu jističů s vypínací schopností 10 kA dle ČSN EN 60898, které jsou dodávány s charakteristi­kami B, C a D v jednopólovém až čtyřpó­lovém provedení, přičemž u jednopólového a třípólového provedení s charakteristikami B a C práci usnadní barevné rozlišení ovlá­dacích páček dle jmenovitého proudu pří­stroje (obr. 1). Inovace těchto přístrojů se vztahuje na spony, pomocí kterých lze pří­stroje upevnit stabilně na lištu DIN a zá­roveň je demontovat z řady přístrojů i při propojení fázovou přípojnicí (obr. 2). Pro spolehlivé upevnění vodičů jsou přístroje vybaveny novými třmenovými svorkami. Přístroje lze nyní nově jednoduše a rych­le označit pomocí popisového štítku s prů­hledným krytem (obr. 3).
 

Softwarový nástroj 1-2-3 schéma zkvalitní vaši práci

 
Naprostou novinkou je softwarové řeše­ní 1-2-3 schéma, pomocí kterého je možné navrhovat liniové schéma a připravit si tak kvalitní technickou dokumentaci pro výro­bu a montáž rozváděčů. Součástí tohoto ná­stroje je i modul Semiolog, který umožňuje popis jednotlivých přístrojů prostřednictvím popisových štítků a etiket. S využitím Semiologu lze štítky pro označení obvodů navrh­nout a vytisknout. Štítky působí velmi este­ticky, ale zároveň jsou i praktické. Pro tvorbu štítků je možné volit z řady barevných i čer­nobílých piktogramů a vkládat text dle uvá­žení, přičemž dříve použité návrhy lze uložit.
 

Tehalit na veletrhu AMPER

 
Jedním z nově nabízených výrobků řady Tehalit jsou výsuvné sloupky pro montáž do pracovní desky stolu – elegantní řeše­ní, které šetří místo. Moderní pracovní mís­ta v kancelářích vyžadují efektivní způsob, jak zabudovat el. zásuvky i zásuvky pro pře­nos dat. Často je možné se tak místo toho setkat se zúženou pracovní plochou a shlu­kem kabelů na pracovní desce. S výsuvnými sloupky, které se dají využít i pro kuchyňské linky, je k dispozici šikovné řešení: zásuvky lze v případě potřeby jednoduše vysunout a opět zasunout.
 
 
Obr. 1. Nová řada jističů s barevným rozliše­ním ovládacích páček dle jmenovitých proudů přístrojů u 1pólového a 3pólového provedení
Obr. 2. Nový upevňovací systém umožňuje demontáž jističe z řady přístrojů i při jejich propojení pomocí propojovacích lišt
Obr. 3. Jednoduché a rychlé označení přístrojů pomocí popisovacího štítku s průhledným krytem
Obr. 4. Vestavný zásuvkový sloupek se 3 zá­suvkami 230 V a dvojzásuvkou pro přenos dat