Nebezpečná koncovka
Václav Perný, projektant a autorizovaný technik
Chtěl bych se podělit s ostatními čtenáři časopisu Elektro o osobní nepříjemnou zkušenost, která se mi stala začátkem listopadu 2009.
Při zpracovávání dokumentace a zjišťování skutečného stavu hlavních napájecích rozvodů 0,4 kV u jednoho zákazníka byla součástí práce i kontrola rozpojovacích jisticích skříní. Pracovní postup byl v podstatě jednoduchý: po otevření skříně byla provedena vizuální kontrola celkového stavu, prověřeno označení kabelů na štítkách a na závěr provedeno fotografické zdokumentování. Tedy nic obzvlášť technicky složitého a ani nic nebezpečného. Takto bylo prověřeno a zdokumentováno přibližně čtyřicet skříní bez problémů.
Zádrhel však nastal u jedné skříně RIS, která byla docela nová a v perfektním stavu se slušným označením směrů vývodů na rámu skříně. Pro vyfotografování údajů na jednom štítku kabelu bylo potřeba štítek natočit. Protože konec kabelu byl i přes kabelové oko opatřen smršťovací trubicí – koncovkou, nebyl to problém. Jaké překvapení však nastalo následně! Při dotyku smršťovací návlečky kabelové koncovky došlo k zásahu elektrickým proudem. Jen díky příznivým okolnostem (stál jsem na suchém štěrku, boty s plastovou podrážkou a pro štítek sahal tzv. s jednou rukou v kapse) se mimo nepříjemného překvapení nic vážného nestalo.
Po odeznění šoku z překvapení jsem začal pátrat, jak se může stát něco skoro neuvěřitelného, jak je možné dostat ránu elektrickým proudem od izolované koncovky?
Po pečlivějším zkoumání dotyčné koncovky došlo i na použití měřicích přístrojů. Výsledek je vidět na přiložené fotografii. Na povrchu zdánlivé izolace je plné síťové napětí, dokonce normálně přitáhla i zkoušečka Vadaska! Stejná situace byla na všech třech fázích dotyčného vývodu. Podle výrobního označení na jedné návlečce jsem pojal podezření, že místo izolační trubice byla použita smršťovací trubice pro vyrovnávání elektrického pole u spojek vn, což mi následně potvrdil i výrobce, na kterého jsem se obrátil se svým podezřením. Ten mi také sdělil, že se jedná o vodivou trubici s měrným odporem menším než 100 Ω·cm–3 a že při náhodném dotyku mohou být osoby vystaveny životu nebezpečnému dotyku.
Na nebezpečné místo byl okamžitě upozorněn vlastník zařízení k provedení opravy.
Chtěl bych tímto příspěvkem upozornit ostatní profesní kolegy na fakt, že v naší elektrotechnické profesi se může stát i zdánlivě nemožné. Že spořivý montér použil možná zbylý materiál v brašně nebo – ještě hůře, z naprosté neznalosti vyrobil pro své kolegy nebezpečnou pastičku, která naštěstí nesklapla fatálně.