časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Miliontý přístrojový transformátor ABB

|

Výrobní jednotka přístrojových transformátoru a senzorů PPMV Brno společnosti ABB oznámila na setkání s novináři 20. května překonání hranice jednoho milionu vyrobených kusů přístrojových transformátorů vysokého napětí. Jubilejní miliontý výrobek – transformátor proudu pro rozváděč typu Unigear s označením TPU 40.13 – bude instalován v rozváděči určeném pro zákazníka ve Spojených Arabských Emirátech. Tato oblast patří v současné době k jedné z nejvíce se rozvíjejících lokalit na světě. Přístrojový transformátor proudu TPU 40.13 plně vyhovuje svými parametry tomuto náročnému prostředí, kde se teplota a vlhkost vzduchu často pohybují vysoko nad hodnotami běžnými v evropských zemích.
 
Přístrojové transformátory vysokého napětí se používají především v energetice. Jsou nezbytnou součástí elektráren, přenosových soustav i rozvoden u malých i velkých odběratelů. V praxi se tyto přístroje vysokého napětí nejčastěji montují do rozváděčů ABB, ale i jiných výrobců.
 
Výroba technologií a konstrukcí olejových přístrojových transformátorů začala v Brně již v roce 1919. Důležitým technologickým krokem bylo zavedení epoxidových pryskyřic do výroby transformátorů v roce 1954. Za stěžejní vývojové mezníky, od kterých se odvíjí výroba miliontého kusu transformátoru, lze považovat zavedení moderní technologie tlakového gelování (lití) a založení samostatné divize přístrojových transformátorů v ABB v roce 1993. Výrobní jednotka PPMV Brno společnosti ABB dodala a dodává přístrojové transformátory a senzory do více než devadesáti zemí světa všech kontinentů.
 
ABB je přední světovou firmou působící v oblasti energetiky a automatizace. Umožňuje zákazníkům ze sféry průmyslu, výroby a distribuce energií zlepšit výkonnost při současném snížení dopadu jejich činnosti na životní prostředí. ABB má asi 117 000 zaměstnanců ve více než sto zemích světa. V České republice působí v osmi lokalitách a zaměstnává téměř 2 700 lidí.

[Tiskové materiály ABB.]