Mi – stavebnicový plastový zapouzdřený rozváděč
Ing. Vladimír Štekrt, Ph.D., MBA, Hensel, s. r. o.
Plastové zapouzdřené rozváděče Mi od společnosti Hensel, s. r. o., jsou výsledkem mnohaletých zkušeností mateřské firmy Gustav Hensel GmbH & Co. KG z Německa, firmy s více než pětasedmdesátiletou tradicí v elektrotechnice.
Originální a nejúspěšnější rozváděčová stavebnice Mi pronikla již do více než sedmdesáti zemí světa a od roku 1992 ji s úspěchem v ČR a SR šíří dceřiná společnost firmy – společnost Hensel, s. r. o., se sídlem v Roudnici nad Labem. Více než sto typů původní stavebnice energetického systému Mi, informace o níž jsou obsaženy v hlavním katalogu (Mi – rozváděč), bylo rozšířeno o typizační program typově zkoušených výrobkůMi. Tyto rozváděče jsou osazeny převážně českými přístroji. V současném kataloguje přes 300 verzí uvedených rozvodnic a zmíněná řada se stále rozšiřuje podle požadavků zákazníků. Z nich jsou velmi oblíbené čtyř- či pětipólové zásuvkové rozvodnice v krytí IP54 a IP44 určené pro vnitřní i venkovní prostředí.Rovněž plastové kompenzační rozváděče řady QM jsou zákazníky velmi vyhledávanépro jejich vysokou užitnou hodnotu při kompenzaci jalového proudu. Zapouzdřené plastové rozvodnice jsou vyrobeny z polykarbonátu šedé barvy RAL 7032. Jejich víka mohou být podle přání zákazníka průhledná či neprůhledná. Právě pro kvalitu materiálu a vysoký stupeň krytí IP65 a IP54 se stále častěji uplatňují v náročnýchprovozních podmínkách nejen s vlhkým, mokrým nebo prašným prostředím, ale také s korozně agresivním prostředím. Rozváděče odolávají působení kyselin a louhů, benzinu a minerálních olejů. Při dodržení příslušných norem je lze montovat i na hořlavé podklady. Vzhledem k tomu, že jsou i mechanicky velmi odolné, je možné je použít i ve všech oblastech průmyslu a zemědělství. Rozvodnice Mi upoutají každého svým designem. Průhled návíka usnadňují jejich obsluhu a údržbu. Z hlediska ochrany před nebezpečným dotykovým napětím jde o předměty třídy II – proto není nutné pospojování.
Co se týče montáže, lze vyzdvihnout jinou jejich vlastnost: možnost snadno vzájemně spojovat rozvodnice, snadno vytvářet stavebnicové sestavy z rozvodnic Mi pěti velikostí. Přístroje je možné montovat nejen pod víko, ale i na ně. Dveře může uživatel uzamknout, a uzávěrové šrouby navíc i zaplombovat.
K jejich úspěšnému prodeji přispěla i jejich efektivnost při projektování, vlastní montáži i při provozu. Vyznačují se velkou variabilností vnitřního uspořádání a možností efektivně rozšiřovat stavebnicový systém. To oceňují především elektroinstalatéři v praxi. Modulové rozváděče Mi v krytí IP54 a IP65, podle druhu použité vývodky, se značkou ESČ se díky těmto vlastnostem s výhodou uplatňují zejména v průmyslových rozvodech, v různých oborech zemědělství a v oblasti služeb.
Kromě uvedených výhod je třeba zmínit bohatou škálu žádaného příslušenství rozváděčů Mi. Velkou oblibu si získalo nově vyráběné příslušenství M-Connection box. Jde o přírubu vyvinutou speciálně podle požadavků zákazníků společnosti Hensel, která významně rozšiřuje vlastnosti rozváděčů Mi. Je velmi vhodná jako montážní prvek pro uchycení zásuvek. Přírubu lze využít jako montážní prvek i pro ovládací a signalizační přístroje. Díky její šikmé stěně a možnosti kombinovat ji při montáži na skříň vyhoví všem požadavkům elektromontérů.
S využitím dalších dílů, třeba větrací příruby nebo vývodky, lze např. zvýšit odolnost rozváděče proti nepříznivému vlivu vnějšího prostředí (např. kondenzaci par). Uzamknout víko lze zámkem Mi ZS 01. U elektroměrových rozváděčů se používají plombovací hlavice Mi PL 2.
Podrobné informace kromě již zmíněného hlavního katalogu obsahuje také prezentacespolečnosti Hensel na internetu nebo elektronický katalog na CD-ROM. Plastové rozváděčeřady Mi, včetně typově zkoušených rozváděčů, mohou pracovníci montážních firem a podnikové elektroúdržby nakupovat v síti velkoobchodů s elektroinstalačním materiálem nebo přímo v sídle společnosti Hensel, s. r. o., v Roudnici nad Labem.
Zakázkové rozváděče vyrábí roudnický závod po dodání projektové dokumentace a po vyplnění technického dotazníku. Zde může zadavatel specifikovat přístrojové vybavení. Pro zlepšení kontaktu se zákazníky firma využívá síť svých regionálních obchodně-technických zástupců, kteří zájemcům pomohou s výběremtypu rozváděče vhodného pro dané prostředí, zajistí zpracování cenové nabídky na rozváděč a poskytnou odbornou konzultaci ohledně každého problému vzniklého při instalace rozváděčů nízkého napětí.
Další informace lze získat na adrese:
Hensel, s. r. o.
Bezděkov 1386
413 01 Roudnice nad Labem
tel.: +420 416 828 111
fax: +420 416 828 222
e-mail: odbyt@hensel.cz
Obr. 1. Mi-73332
Obr. 2. Mi-77332
Obr. 3. Mi-78225