Mgr. Horymír Kubíček – generální ředitel, Národní technické muzeum
Považujete NTM spíše za technickou nebo kulturní instituci?
Národní technické muzeum je jedinečnou paměťovou institucí, které se již po sto let daří systematicky dokumentovat výsledky zejména české vědy, techniky a užitých technologií. Muzejní sbírky nejsou jen doklady techniky a řemeslné zručnosti, mají často i vysokou estetickou hodnotu. Považuji proto NTM za fenomenální kulturní instituci mapující vývoj techniky a její prolínání s uměním.
Je vedle vaší důležité manažerské funkce nějaký jiný obor, kterému se úžeji věnujete?
Dvanáct let péče o nemovité kulturní dědictví v roli výkonného orgánu památkové péče jen prohloubilo můj zájem o architekturu a stavitelství, které jsou dosud mým koníčkem. Vedle dějin sakrálních staveb věnuji nyní pozornost i ohroženým technickým objektům.
Jakou hudbu máte rád?
Koncertní provedení hudby Gustava Mahlera, Leoše Janáčka, Petra Ebena nebo Josefa Klíče považuji za dar z nebes. Vyhledávám ale i tzv. alternativní scénu - koncerty Ivy Bittové, Vladimíra Václavka či Vladimíra Merty.
Co právě čtete. Jakou literaturu máte rád?
Kriticky, ale s chutí studuji scénáře nových expozic NTM, momentálně expozice astronomie od týmu Antonína Švejdy. Jako bohemista ctím poezii Vladimíra Holana, Oldřicha Mikuláška a Jana Skácela, líbí se mi ale i práce s jazykem prozaika Tomáše Zmeškala aj.
Co bylo Vaše dosavadní nejtěžší rozhodnutí?
Při posuzování míry rizik odchodu za prací z Pelhřimova do Prahy převážily klukovské sny a představy možností strategického řízení velkého muzea. Rozhodnutí bylo dobré, realita jiná.
Co považujete za svou silnou stránku?
Snad kreativitu a flexibilitu, nejlépe při týmové práci.
Co považujete za svůj největší profesionální úspěch?
Dodnes mne těší příprava dobrého nastavení kulturních grantů kraje Vysočina a vstřícná pomoc vlastníkům kulturních památek při systémovém poskytování finančních příspěvků kraje na obnovu a záchranu památek na Vysočině. Věřím i v úspěch připravované prezentace NTM a vybudování Železničního muzea v Praze.
(jk)