časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kovové koncové spínače Lovato řady K s kabelem

|

číslo 6/2006

Kovové koncové spínače Lovato řady K s kabelem

Ing. Jiří Kůs, LOVATO, s. r. o.

Potřeba řídit a kontrolovat posun pohyblivých částí a mechanismů se běžně objevuje v nejrůznějších průmyslových aplikacích. Projektant se často musí vypořádat s funkčními požadavky stroje na velmi malém prostoru: v takovém případě je důležité, aby komponenty navržené pro detekci polohy pohyblivých částí splňovaly nejen funkční požadavky, ale dávaly také na vybranou z různých velikostí a způsobů instalace. Obr. 1. Z těchto důvodů výrobci elektromechanických koncových spínačů vyvinuli mnoho řad výrobků se stejnou funkcí, ale odlišnými rozměry. Nicméně je zajímavé, že na základě standardu EN 50047 (Spínací a řídicí přístroje nn pro průmyslové účely. Řídicí spínače. Koncové spínače 30 × 55. Rozměry a parametry) se výrobci koncových spínačů pokoušejí při vyvíjení nové řady racionalizovat nabídku zachováním některých stejných základních rozměrů jako například:

  • vzdálenost mezi středy upevňovacích otvorů,
  • vzdálenost mezi upevňovacími otvory a ovládací hlavicí.

Sledování těchto parametrů je důležité jak pro výrobce koncových spínačů (pravidla pro vývoj nových výrobků), tak i pro výrobce strojů, který může díky standardizaci s výhodou využít pro novou instalaci, údržbu i jako náhradní díly bez obav to, co je dostupné na trhu.

Aby společnost Lovato Electric vyhověla všem těmto požadavkům, učinila třetí krok ve vývoji elektromechanických koncových spínačů řady K a uvádí na trh novou kovovou řadu koncových spínačů s kabelem.

Obr. 2. Obr. 5.

Obr. 2. Zapojení spínače s kabelem
Obr. 5. Ovládací hlavice spínačů s kabelem

Nejdůležitější vlastností těchto nových prvků je přítomnost mnohožilového kabelu připojeného k elektrickým kontaktům a pevně spojeného se skříňkou vypínače pryskyřicí. Tato konstrukce umožňuje nabídnout koncový spínač s extrémně redukovanou hloubkou (16 mm oproti 30 mm u spínačů KB/KM kompatibilní s normou EN 50047) a velmi vysokým stupněm krytí (IP67 oproti IP65 u spínačů KB/KM/KC/KN kompatibilní s normou EN 50047).

Koncové spínače s kabelem se instalují jednoduchým upevněním na strojní zařízení šrouby; elektricky se zapojí správným propojením jednotlivých vodičů kabelu s napájením (vodiče spojené se spínacím nebo rozpínacím kontaktem jsou barevně odlišené a schéma zapojení je uvedené na štítku skříňky spínače – obr. 2).

Obr. 3.

Obr. 3. Základní rozměry spínače s kabelem

Nové koncové spínače s kabelem mají, přestože jsou speciálním typem, stejné základní rozměry (obr. 3) jako ostatní koncové spínače Lovato řady K.

Možnosti aplikace nových koncových spínačů s kabelem (obr. 4) jsou podobné jako u standardní řady koncových spínačů Lovato K. Zejména jsou však určené do prostředí s požadavkem na velmi vysoký stupeň krytí (stroje nebo zařízení pro venkovní použití jako např. zdvižné plošiny) nebo pro aplikace s požadavkem na velmi kompaktní rozměry (např. ovládání hydraulických ventilů nebo jiné těžko přístupné mechanismy).

Obr. 4.

Obr. 4. Příklad použití spínačů s kabelem

Koncové spínače KP s kabelem se dodávají s kovovou skříňkou. Mnohožilový kabel s pěti vodiči (čtyři pro svorky elektrických kontaktů a jeden pro uzemnění) je pevně spojen s kovovou skříňkou spínače. Kabel ve standardním provedení je dva metry dlouhý, na přání lze však dodat i spínače s kabelem odlišné délky. Ovládací hlavice (obr. 5) jsou obdobné jako u standardní řady KB/KM/KC/KN:

  • ovládací čep,
  • ovládací čep s kladkou,
  • páka s kladkou,
  • páka s kladkou podélně přestavitelná,
  • nastavitelná ovládací tyč,
  • pružná ovládací tyč.
Obr. 6.

Obr. 6. Montáž spínače s kabelem

Kromě výše uvedených typů existují ještě další dvě varianty s ovládacím čepem a čepem s kladkou; ty je možné připevnit buď pomocí upevňovacích otvorů, nebo jako alternativní způsob přišroubováním hlavice do otvoru na panelu ( 12 mm), protože hlavice mají závit a dvě matice M12 (obr. 6).

Dodávají se dvě různé kombinace kontaktů:

  • 1Z+1R mžikové (…S11),
  • 1Z+1R pomalé (…L11).

V obou případech je rozpínací kontakt ovládán na principu přímého rozepnutí (direct opening operation). Díky této vlastnosti lze koncové spínače Lovato řady K s kabelem používat jako bezpečnostní spínače.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Lovato, spol. s r. o.
Za Nádražím 1735
397 01 Písek
tel.: 382 265 482
fax: 382 265 526
http://www.lovato.cz