Ing. Zdeněk Trinkewitz – dlouholetý pracovník v oboru elektrotechniky a člen redakční rady Elektro
Dne 27. května oslaví náš kolega „pětasedmdesátku“. Za redakci Elektro i za kolegy z redakční rady upřímně popřejme panu Trinkewitzovi stálý optimismus a nezdolnou energii, s níž, jak jej známe, se pouští stále novými směry do poznávání smyslu lidského bytí. Tyto směry dokonce formuloval na svých webových stránkách (www.trinkewitz.cz), a jsou jimi sociologie, filozofie, ekonomie, politika ČR, svět, technika, přírodověda a ekologie. Na svém webu náš jubilant sám o sobě říká:
Jsem neochvějným optimistou v tom smyslu, že odmítám resignovat na možnost positivního východiska z jakékoli svízelné situace. Zkušenost historická i moje osobní mi potvrzuje, že jednotlivec i lidské společenství, třeba pozvolna, s překonáním utrpení a vynaložením velkého úsilí, vrátí po všech krizích běh světa vždy zpět ke zdravému životu a vývoji. Tato životní filosofie má kořeny v mé výchově, vzdělání a životních zkušenostech, které mi dala doba „mých univerzit“.
Co do podmínek přípravy na život ji hodnotím velmi pozitivně, rozhodně mnohem lépe než období následující, včetně doby dnešní. Má výchova i vzdělání byly racionální, mravní a vlastenecké, což jsou rysy, které v dnešních poměrech zcela chybí nebo živoří.
Při příležitosti životního jubilea pana Trinkewitze považujeme za vhodné přiblížit, co v jeho případě znamená pojem „dlouholetý pracovník v oboru elektrotechniky“: Rokem 1960 (promoce na Elektrotechnické fakultě ČVUT Praha) začal pan Trinkewitz svou profesní kariéru v Kolbence – v ČKD Elektrotechnika, Praha 9-Vysočany – od pozice zkušebního technika elektrických strojů, přes vedoucího zkušeben a oborových útvarů jakosti (řízení a oživování dodávek a technologií jak pro SRN, Rakousko, Švýcarsko či USA, tak pro Pákistán nebo Alžír), až po ředitele ČKD Elektrotechnika (1990).
Poté na pozici technického ředitele holdingu ČKD PRAHA (1991 – 94) řídil transformaci ČKD PRAHA o. p. na holding akciových společností. Po privatizaci organizoval přestavbu a rozpracování systému řízení holdingu.
Po dalších vedoucích manažerských postech v ČKD, ve VRAMZ a. s., Svazu průmyslu a dopravy a ENERGOTRADE, a. s., převzal v roce 1996 jako jednatel vedení společnosti LOMY MOŘINA spol. s. r. o., výrobce chemického vápence pro odsíření elektráren ČEZ a. s. V této funkci transformoval původně všestranně zaostalý podnik na podnik moderní, plně řízený integrovaným informačním a řídicím systémem, využívajícím moderní komunikační techniku, praktikující systém „total quality management“ a ochranu práce a životního prostředí podle evropských standardů.
V profesi elektrotechnického inženýrství řešil pan Trinkewitz řadu výzkumných úkolů a jejich výsledky publikoval jak v interních výzkumných zprávách, tak v odborném tisku. Je autorem řady zlepšovacích návrhů a vynálezů.
Publikoval jednu knižní monografii a je spoluautorem příručky silnoproudé elektrotechniky. Obě knihy získaly cenu Čs. literárního fondu.
Řadu let studuje otázky řízení podniků a národního hospodářství a publikoval řadu článků na toto téma v tisku (v Právu, Hospodářských novinách, Lidových novinách, Ekonomu, Financích a úvěru aj.).
V roce 2004 napsal knihu o managementu pod titulem Český management – iluze a skutečnost (Elektro 2008/1).
Představme nyní pana Trinkwitze, jak je zvykem v našem sloupku Lidé a Elektro, spíše lidsky než profesně:
Přisuzoval jste někdy význam znamení, ve kterém jste narozen?
Jsem člověk absolutně racionální. Astrologie, numerologie a jiné pavědy mi připadají směšné. I proto se zúčastňuji aktivit klubu Sysifos a klubu Skeptiků, kde také přednáším.
Je vedle elektrotechniky nějaký jiný obor, kterému se věnujete?
Vždy mne zajímala historie, přírodní vědy, filozofie, politická ekonomie a politologie. Dnes jako důchodce se jim plně věnuji a také o nich publikuji, viz http://trinkewitz.cz
Máte nějakého zajímavého koníčka?
Vysloveného koníčka nemám, pokud jím není nutná údržba chalupy nebo nepravidelná turistika. Ale přece jen - maluji obrazy! Ovšem většinou kopie mých oblíbených malířů – Picassa, Cézanna, Kremličky, ale občas i vlastní témata.
Kdo vás profesně nejvíce ovlivnil?
Na ČVUT profesoři Jan Bašta, Jaroslav Kučera, Zdeněk Trnka. V praxi v ČKD–Kolbence šéf zkušebny elektrických strojů Ing. Václav Kubík.
Jakou hudbu máte rád? Hrajete na nějaký hudební nástroj? Na který?
Lituji, že se mi nedostalo žádného hudebního vzdělání. Ale mám rád každou dobrou hudbu. Z klasické nejraději Mozarta a barokní mistry obecně. Symfonickou od Dvořáka, Smetany, Janáčka. Ale také „klasický“ jazz, šansony nebo kvalitní muzikál. Protiví se mi všechny soudobé hlučné a dekadentní hudební formy a kapely.
Jakou literaturu, žánr a autory máte rád?
V mládí jsem byl knihomolem a přečetl stovky knih ze světové krásné literatury. Dnes již krásnou literaturu prakticky nečtu. Čtu jen literaturu faktu a odborná díla z mých oblíbených oborů. Protože právě vyšli poslední Hanzelka a Zikmund, přečetl jsem si znovu Afriku snů a skutečnosti. Pozoruhodná a zapomenutá je tam jejich tvrdá kritika imperialismu a kolonialismu.
Oblíbení autoři: Vančura, Hašek, Hrabal, kteří pravdivě a s porozuměním píší o českém človíčkovi.
Co sport, fandíte zvlášť některému?
Aktivně jsem hrával košíkovou a odbíjenou, fakultativně jsem hodně plaval. Zásadně nefandím! Zvláště nyní, když se sport stal čistým byznysem, prolezlým dopingem a korupcí. Olympijský sport by se měl vrátit k čistému amatérismu a profesionální sport by měl být považován za součást byznysu.
Oblíbený citát?
Určitě je to ten od kolegy-inženýra Izraela Branda: „Jen volovi je vše jasné.“
Co bylo Vaše dosavadní nejtěžší rozhodnutí?
Asi jsem měl v životě štěstí, protože jsem žádné opravdu těžké rozhodnutí dělat nemusel.
Co považujete za svou silnou stránku?
Racionalitu, odvahu a rozhodnost – to jsou podle mého nejdůležitější vlastnosti manažera jak podniku, tak i vlastního života.
Čeho si nejvíc vážíte u svých spolupracovníků?
Loajality, pracovitosti, poctivosti a kreativity.
Co považujete za svůj největší profesionální úspěch?
Konsolidaci a modernizaci Lomů Mořina, což byl opravdový „špek“, a kde jsem měl v závěru své kariéry možnost alespoň částečně realizovat svoji vizi moderního podnikového managementu.
Máte nějakou konkrétní profesionální zásadu?
Každý úkol splnit vynalézavě, rychle a kvalitně, a hlavně - dotáhnout jej až do úspěšného konce.
Co byste se ještě chtěl naučit?
V mém věku již asi nic. Snad se ještě zdokonalit v angličtině.
Podobají se Vám v něčem Vaše děti?
Určitě v lidské slušnosti, ke které jsme je vychovávali. Snad jim to v dnešním světě nebude na škodu.
(jk)