časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Identifikační systémy pro průmyslovou automatizaci

|

číslo 4/2002

Amper 2002

Identifikační systémy pro průmyslovou automatizaci

(Firemní článek FCC Průmyslové systémy)

Trend v poskytování služeb zákazníkům směřuje od masové výroby k individuální obsluze. V praxi to znamená, že sériová výroba se začíná individualizovat. Nejznatelnější je tento vývoj v automobilovém průmyslu.V současné době automobilky vyrábějí vozy v podstatě na zakázku a tento trend se přenáší i do jiných oborů výroby. Avšak má-li být automatizovaná individuální výroba vůbec uskutečnitelná, je třeba produkt i jeho součásti v procesu výroby jednoznačně automaticky identifikovat. K tomu slouží identifikační systémy.

Obr. 1.

Identifikační systémy pracují na různých principech. Pravděpodobně nejznámější je princip optické detekce čárového kódu. Zařízení systému čtení čárového kódu je jednoduché a levné, bohužel však není příliš vhodné do prostředí výrobního závodu. Na identifikační systém použitelný v průmyslovém prostředí jsou kladeny podstatně vyšší nároky než v běžném provozu. Systém musí odolávat působení znečištění, nosič kódu musí být odolný proti poškození, identifikace musí být možná i při vzájemném pohybu nosiče kódu a snímacího zařízení. Těmto požadavkům nejlépe vyhovuje elektromagnetická identifikace. Oproti identifikování z čárového kódu má elektromagnetická identifikace ještě jednu podstatnou výhodu. Dovoluje přenos informace oběma směry – od nosiče kódu ke čtecímu zařízení i naopak (obr. 1). Nosič kódu tedy lze změnit v nosič dat a libovolně přepisovat jeho obsah.

Elektromagnetický princip se v identifikačních systémech uplatňuje ve dvou modifikacích. Jednou je skutečnost, že data mohou být přenášena elektromagnetickým polem vysoké frekvence, stejně jako u rádiových vysílačů. Druhou možností je využít pouze magnetické složky pole. V tom případě se hovoří o indukčním přenosu. A právě indukční identifikační systémy v provedení pro průmysl jsou jednou ze zajímavých složek výrobního programu firmy Pepperl+Fuchs.

Jak již bylo řečeno, indukční identifikační systém využívá magnetické složky elektromagnetického pole. Čtecí (zapisovací) hlava a nosič kódu (dat) tvoří transformátor s otevřeným jádrem. Z toho také vyplývá možná operační vzdálenost, na kterou lze číst obsah nosiče kódu – pohybuje se řádově v jednotkách centimetrů. Výhodou je velká odolnost hlavy i nosičů kódu či dat a skutečnost, že nosiče kódu a dat nevyužívají vestavěnou baterii – po dobu komunikace jsou napájeny z energie magnetického pole čtecí hlavy. Životnost nosiče tedy v podstatě není omezena. Vzhled nosiče kódu či dat a čtecí hlavy ukazuje obr. 2. Prostřednictvím vyhodnocovací jednotky společné pro čtyři hlavy lze identifikační systém připojit k průmyslové sběrnici, např. k Profibusu.

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 4.

Další obrázky představují některá možná použití indukčního identifikačního systému. Typickou aplikací je sledování výrobku na montážní lince, jak ukazuje obr. 3. Jednoznačná identifikace dovoluje zcela volný pohyb výrobku. Tím se linka stane flexibilní a lze ji použít bez úprav pro různé modifikace výrobního postupu. Bez problémů je také možné přesouvat výrobky na základě kontrolních měření k opakování některých operací nebo na stanoviště kontroly. Veškeré operace provedené na výrobku jsou automaticky dokumentovány, což má význam v systémech řízení jakosti výroby.

Na obr. 4 je ukázáno podobné použití identifikačního systému v poněkud větším měřítku. Nosič kódu je upevněn na spodní straně vozíku s paletou. Čtecí hlavy jsou uloženy na podlaze vedle kolejového žlábku.

Identifikační systémy mohou mít v průmyslu ještě mnoho dalších uplatnění. Zajímavé jsou např. aplikace při transportu tekutin, kde identifikace nasazení správné hadice (nosič kódu je v přírubě) zajišťuje, že tekutina skutečně poteče tam, kam má.

Veškeré informace o identifikačních systémech i dalších výrobcích firmy Pepperl+Fuchs si lze vyžádat v kterékoliv kanceláři firmy FCC Průmyslové systémy.

FCC Průmyslové systémy s. r. o.
info@fccps.cz
www.fccps.cz

400 11 Ústí nad Labem, SNP 8, tel.: (047) 277 41 73, fax: (047) 277 21 15
603 00 Brno, Vinařská 1a, tel.: (05) 43 21 56 54, fax: (05) 43 21 56 55
182 00 Praha 8, U Slovanky 3, tel.: (02) 66 05 20 98, fax: (02) 68 80 819