časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

BDI Czech s. r. o. představuje produkty společnosti PARKER EME

|

Ing. Petr Novotný, BDI Czech s. r. o.
 
V roce 2008 společnost Parker Hanifin EME rozšířila nabídku o několik typů produktů zaměřených na výrobce strojů a představila novou řadu jednotek Compax3 pro víceosé systémy.
 

Multiaxis Compax3M

Úspěšná řada servoměničů Compax3 byla rozšířena o novou řadu měničů, které jsou primárně určeny pro aplikace multiaxis. V současné době je řada Compax3 tvořena jednotkami Compax3S do výkonu 25 kV·A, jednotkami Compax3H do výkonu 109 kV·A a Compax3M do výkonu 40 kW. Jednotky Compax3M jsou založeny na tradiční koncepci multiaxis, tzn. že pro několik kontrolérů je k dispozici zdroj v rozsahu od 5 do 30 A. Compax3M poskytuje významné výhody při použití v aplikacích multiaxis. S rozměry pouze 50 mm pro jednotky 5, 10 a 15 A a 100 mm pro jednotky 30 A představuje neužší servosystém na trhu. Compax3M významně šetří náklady na příslušenství (jako např. na kabely, rezistory, filtry) a rovněž místo v rozváděčích.
 

Kompletní řešení pro výrobce strojů

Dále uvedený přehled motorů rozšiřuje dosavadní nabídku servomotorů společnosti Parker EME. Tyto motory jsou konstrukčně navrženy tak, aby splňovaly nejnáročnější požadavky kladené na motory v obráběcích strojích.
 

Řada NK – prstencové servomotory s permanentními magnety

Pro mnoho aplikací, kde je nutné řešení přizpůsobit ceně, velikosti apod., je ideální použít prstencové servomotory řady NK. Tyto servomotory mají velký krouticí moment při nízkých otáčkách. Motory řady NK se vyrábějí jako bezrámové (frameless) a jsou určeny pro instalaci přímo do konstrukce stroje. Díky této konstrukci tyto motory výrazně redukují požadavky na zástavbové rozměry. Servomotory řady NK se vyrábějí ve výkonech 1 až 30 kW s otáčkami do 15 000 min–1.
 

Řada TKW-TKA

Motory řady TKA-TKW jsou torzní servomotory s permanentními magnety a dutou hřídelí. Motory jsou ideální pro aplikace s vyššími požadavky na dynamiku a krouticí moment. Typickými představiteli jsou karusely, vřetena pro frézování apod. Motory TKA-TKW poskytují velkou tuhost a schopnost odolávat velkému zatížení. Jsou k dispozici jak s přirozeným chlazením vzduchem, tak i s chlazením využívajícím kapalné médium. Rozsah momentu motorů TKA-TKW je 115 až 7 250 N·m.
 

Řada HW

Synchronní vřetenové motory řady HW jsou určeny pro vysokootáčkové aplikace v obráběcích strojích. V porovnání s konvenčními motory dosahují vřetenové motory řady HW větší přesnosti, lepší dynamiky a delší životnosti. Motory řady HW jsou k dispozici v rozsahu momentů 4 až 1 250 N·m s otáčkami do 50 000 min–1.
 

Řada HV

Synchronní vřetenové servomotory s permanentními magnety jsou určeny pro vřetena obráběcích strojů, jako jsou frézy, brusky apod. Vřetenové motory řady HV jsou po stránce parametrů dynamiky plně srovnatelné s klasickými servomotory. Navíc disponují vysokým krouticím momentem v poměru k hmotnosti motoru, malým momentem setrvačnosti a velkým momentem při nízkých otáčkách. Motory řady HV jsou k dispozici v těchto provedeních:
  • o výkon 4 až 50 kW,
  • o moment 17 až 240 N·m,
  • o otáčky do 8 000 min–1.

Řada NA

Vysokootáčkové asynchronní motory řady NA jsou navrženy pro nízkonákladové aplikace, kdeje nutné použít motor s vysokými otáčkami a možností řízení momentu. Motory řady NA mohou řídit jak jednoduché jednotky v otevřené smyčce, tak servomotory v uzavřené smyčce vybavené některým typem zpětné vazby (enkodér, SinCos, EnDat apod.). Výhodou motorů řady NA je vysoká kompaktnost a robustnost. Motory jsou k dispozici ve výkonech 1 až 3 kW s otáčkami do 12 000 min–1.
 
Společnost BDI Czech jako ATC partner Parker Hanifin EME nabízejí spolu s Parker Hanifin EME moderní řešení pro automatizaci s kompletním spektrem produktů pro řízení všech druhů pohonů i spolupráci při řešení ucelených automatizovaných systémů. Další informace mohou zájemci získat na adrese:
 
BDI Czech s. r. o. – technologické centrum
Dlouhomostecká 1137
463 11 Liberec
tel.: +420 482 323 630
fax: +420 484 161 484
 
Obr. Servoměnič Compax3