časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Autorizace ESČ

|

Autorizace ESČ

Elektrotechnický svaz český (ESČ) získal v roce 2006 autorizace Hospodářské komory České republiky pro dva obory:

  • výroba, instalace a opravy elektrických strojů a přístrojů (obr. vlevo),
  • montáž, opravy, revize a zkoušky vyhrazených elektrických zařízení (obr. vpravo).
Obr. 1.

Udělení autorizací je pro svaz významným uznáním dosavadní mnohaleté práce v elektrotechnice, zároveň však zavazuje k zabezpečování mnoha společných činností a služeb pro podnikatelskou sféru v oboru elektro (pravidla pro autorizaci lze v plném znění získat na http://www.komora.cz).

Elektrotechnický svaz český je registrován jako dobrovolná zájmová organizace a zároveň jako živnostenské společenstvo s celorepublikovou působností. Sdružuje na základě dobrovolnosti a společných zájmů fyzické a právnické osoby působící ve všech oblastech elektrotechnické činnosti v České republice i v zahraničí.

Po obnovení svazové elektrotechnické činnosti v prosinci 1989 svaz navázal na tradice a aktivity Elektrotechnického svazu československého (ESČ), jehož činnost byla násilně ukončena v roce 1951.

ESČ je od roku 1998 začleněn do Hospodářské komory České republiky (HK ČR) a své odborné aktivity v rámci HK ČR zaměřuje především na přípravu k řádnému výkonu delegovaných kompetencí v systému podnikatelské samosprávy HK ČR. Aktivně působí v oblasti odborného vzdělávání a podpory malého a středního podnikání v oboru elektro. Zástupci svazu se podílejí na činnosti Sekce pro vzdělávání a Poradní skupiny pro technickou legislativu. S profesními společenstvy příbuzných oborů a profesí spolupracuje ESČ v rámci svého členství ve Svazu podnikatelů v oboru technických zařízení ČR. ESČ je Oborovým informačním zdrojem HK ČR v rámci projektu Informační místa pro podnikatele.

Obr. 2.

Cílem ESČ je prosazování a obhajování společných zájmů svých členů, zvyšování profesionální úrovně cestou rozvíjení vědecké, technické, odborné a obchodní spolupráce a vytváření podmínek pro zapojení široké elektrotechnické veřejnosti do osvětové, normotvorné a legislativní činnosti.

Nejvyšším orgánem ESČ je prezidiální rada a statutárním zástupcem svazu je prezident ESČ. Administrativní agendu svazu zabezpečuje výkonný tajemník a sekretariát.

Členství v ESČ je individuální, spolkové a čestné:

  • počet individuálních členů: asi 2 500,
  • počet spolkových členů: 84,
  • počet čestných členů: 9.

ESČ zajišťuje informační servis pro odbornou elektrotechnickou veřejnost prostřednictvím Informačního centra ESČ, které je provozováno na moderní internetové platformě (webová adresa: www.in-el.cz a www.iisel.com). Pro své členy vydává svazový zpravodaj Zkrat.

Od roku 1994 spolupracuje s vydavatelstvím FCC Public s. r. o., které je vydavatelem prestižního časopisu Elektro. Tím je vytvořen prostor pro prezentaci a propagaci aktivit svazu a umožněno pravidelné a bezplatné zasílání časopisu Elektro členům ESČ.

V rámci vzdělávacích aktivit pořádá ESČ školení elektrotechniků, aktivy a odborné semináře zaměřené na bezpečnost práce a technických zařízení a na nejnovější technické normy a legislativní předpisy. Spolupracuje s elektrotechnickými průmyslovými školami, středními odbornými učilišti a dalšími vzdělávacími institucemi, které se už většinou staly spolkovými členy ESČ. Do procesu výuky se ESČ aktivně zapojuje v podobě účasti svých zástupců ve zkušebních komisích, spolupracuje při vydávání učebnic a odborných dílenských příruček a při tvorbě učebních osnov pro odborné školy a učiliště. ESČ rozvíjí své aktivity i v rámci mezinárodních vzdělávacích projektů.

ESČ se aktivně zapojuje do normotvorné a legislativní činnosti a vydává normativní dokumenty (ND ESČ) pro elektrotechniku, které upravují některé oblasti ohledně např. odborné způsobilosti osob v elektrotechnice, projektování, montáže, oprav, údržby a revizí elektrických zařízení. Spolupracuje při tvorbě Informačního systému o typových pozicích a na vytváření Národní soustavy povolání a Národní soustavy kvalifikací, která vzniká na základě zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.

Stručný přehled členských výhod:

  • účast na odborných aktivitách svazových komor a sekcí (možnost zapojení do normotvorné a legislativní činnosti, publikování ve svazovém zpravodaji apod.),
  • pravidelný odběr svazového zpravodaje Zkrat a všech vydávaných ND ESČ,
  • sleva 20 % z poplatku za přístup k neveřejné části internetového informačního systému firmy IN-EL, spol. s r. o. (http://www.in-el.cz),
  • inzerce ve Zkratu za režijní cenu,
  • předplatné časopisu Elektro,
  • cenově zvýhodněná inzerce v časopisu Elektro,
  • příručky z knižnice Elektro vydavatelství IN-EL s členskou slevou,
  • sleva 30 % při účasti na odborných akcích pořádaných ESČ,
  • možnost složení zkoušky podle vyhlášky č. 50/78 Sb. u zkušební komise ESČ za výrazně zvýhodněný poplatek,
  • odborná pomoc a zastoupení svazem podle stanov ESČ,
  • právo používat po dobu trvání spolkového členství svazové logo Spolkový člen ESČ.