časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Aby nedošla energie

|

Aby nedošla energie

Ing. Martin Chromec, Schneider Electric CZ, s. r. o.

Každé řízení vždy vyžaduje dostatek energie, ať již jde o řízení pracovníků energickým šéfem, nebo o řízení v průmyslu řídicím systémem. Obzvláště důležitý je proto výběr správného zdroje energie.
Všichni, kdo potřebují napájet řídicí systémy nebo prvky řídicích obvodů automatizačních systémů stejnosměrnou energií o výkonu 7 až 1 440 W, nyní mají výběr vhodného zdroje snadnější. Společnost Schneider Electric na letošní podzim připravila inovaci své nabídky stejnosměrných napájecích zdrojů Phaseo, a to jak řady elektronických spínaných napájecích zdrojů, tak také řady klasických lineárních napájecích zdrojů (obr. 1).

Nové napájecí zdroje svými funkcemi a designem vyhovují i těm nejnáročnějším požadavkům: přinášejí úsporu nákladů, minimalizují množství používaných typů napájecích zdrojů a usnadňují instalaci a používání.

Pracovní rozsahy jednotlivých typů napájecích zdrojů Phaseo jsou rozšířeny na 100 až 500 V při použití sdruženého nebo fázového napětí a na 380 až 500 V při třífázovém připojení. Dále mají integrovanou výkonovou rezervu, umožňující krátkodobé přetížení spínaného napájecího zdroje až o 50 % po dobu čtyř sekund. K dispozici jsou rovněž funkční moduly určené k překlenutí krátkodobých i dlouhodobých výpadků napájecí sítě nebo k ochraně připojeného stejnosměrného obvodu.

Uživatelé jistě ocení možnost volby automatického nebo manuálního režimu napájecího zdroje, která je důležitá pro obnovení funkce napájecího zdroje po odstranění příčiny jeho výpadku vlivem zkratu či přetížení.

Neméně důležitá je funkce integrované ochrany proti přetížení, která napájecí zdroj vypne ještě před poklesem výstupního napětí pod 19 V, aby se předešlo nedefinovaným logickým stavům na vstupech napájeného řídicího systému, které by mohly způsobit poruchu řízené úlohy. Díky této vlastnosti jsou napájecí zdroje Phaseo ideálně vhodné právě pro napájení různých řídicích systémů (obr. 2).

Dalšími výhodami jsou: snadná instalace inovovaných zdrojů díky možnosti výběru montáže na DIN lištu nebo montážní panel, možnost připojení kabelů s průřezem až 10 mm2 nebo možnost volby připojení výstupního napětí shora či zespodu díky kabelovým kanálům na modulárních napájecích zdrojích. Samozřejmostí je pak možnost volby napájecího zdroje s filtrem PFC (Power Factor Correction, kompenzace účiníku) pro splnění požadavků normy ČSN EN 61000-3-2.

Při používání napájecích zdrojů Phaseo získají uživatelé celosvětově použitelnou řadu s certifikací UL/CSA/CE. Především však uspoří náklady spojené s návrhem a provozem stroje napájeného zdroji Phaseo, a to díky integrované výkonové rezervě (není nutné použít předimenzovaný napájecí zdroj pro pokrytí proudových špiček) a kompaktním rozměrům napájecích zdrojů. S napájecími zdroji Phaseo se rovněž minimalizuje potřebná úroveň skladu, jelikož nabídka od 3 do 40 A je pokryta pouhými šesti typy zdrojů.

V rámci nabídky zůstaly zachovány mnoha aplikacemi osvědčené a uživateli požadované vlastnosti, mezi něž patří například šířka pouhých 27 mm 3A provedení spínaného napájecího zdroje řady Optimum.

Nabídka je připravena, ta správná volba, jak dodat energii zařízení, je na uživateli.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Schneider Electric CZ, s. r. o.
Thámova 13
186 00 Praha 8
Zákaznické centrum
tel.: 382 766 333
e-mail: info@cz.schneider-electric.com
www.schneider-electric.cz

Obr. 1. Přehled nabídky zdrojů Phaseo
Obr. 2. Příklady použití napájecích zdrojů Phaseo

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde