Zelenější produkce potravin
2. 8. 2021 | Princeton University | www.princeton.edu
Haberův-Boschův proces, požadovaný mnohými vědci za jeden z nejdůležitějších objevů 20. století, pomohl lidstvu překonat nedostatek potravin vytvořením prostředků k masové výrobě umělých hnojiv.
Výroba amoniaku, stavebního bloku hnojiv s obsahem dusičnanu amonného, je však doprovázena tvorbou problematického vedlejšího produktu: oxidu uhličitého. Na každou tunu vyrobeného hnojiva připadají více než dvě tuny oxidu uhličitého. Výroba amoniaku se tak podle odhadů podílí 1,4 % na globálních emisích oxidu uhličitého. Zatímco tedy tento proces zastavil masové hladovění, současně přitížil celé planetě.
Jednou z výzev, které musí dnešní vědci čelit, je nalézt způsob produkce potravin v průmyslovém měřítku bez vytváření uhlíku. To mimo jiné znamená nalézt způsob výroby umělých hnojiv prostřednictvím syntézy amoniaku bez oxidu uhličitého. Je to možné bez Haberova-Boschova procesu? Nejnovější průzkum realizovatelnosti jednoduché metody vynalezené vědci z Princetonské univerzity by mohl ukrývat klíč k rozlousknutí této výzvy. Principem metody je osvícení iridiového katalyzátoru modrým světlem za účelem formování slabých vazeb dosahujících termodynamického potenciálu (tedy bez masivních energetických výdajů), v důsledku čehož nevzniká uhlík jako vedlejší produkt.
Celý článek na Princeton University
Image Credit: Pexels
-jk-