Udržitelný senzor pro detekci kontaminace potravin bakteriemi
11. 9. 2020 | MIT | www.mit.edu
Inženýři z MIT navrhli senzor pro monitorování trvanlivosti potravin vyrobený z přírodních materiálů. Drobné jehličky na povrchu umožňují propíchnout plastové balení a otestovat potraviny na přítomnost bakterií, jež jsou prvními známkami jejich degradace.
Mikrojehličky jsou vyrobeny z roztoku jedlých bílkovin, které můžeme nalézt v kokonech bource morušového, a slouží k vytažení tekutiny, jež je následně převedena do zadní části senzoru potištěné dvěma typy speciálního inkoustu. Jeden z těchto „bioinkoustů“ mění barvu při kontaktu s tekutinou s určitou hodnotou pH a označuje kontaminaci potraviny; druhý inkoust mění svou barvu po detekci kontaminujících bakterií, např. Escherichia coli neboli E.coli.
V rámci testování přiložili výzkumníci senzor na plátek čerstvé ryby, do něhož vstříkli roztok kontaminovaný bakteriemi E.coli. Po několika hodinách se část senzoru potištěná bioinkoustem určeným pro detekci přítomnosti bakterií změnila z modré na červenou a správně tedy označila kontaminaci ryby bakteriemi. Následkem toho se po několika dalších hodinách změnila barva pH senzitivního inkoustu, označující nepoživatelnost ryby. Výsledky výzkumu, zveřejněné v časopise Advanced Functional Materials, jsou prvním krokem na cestě k vývoji kolorimetrických senzorů pro detekci kvality a kontaminace potravin.
Celý článek na MIT
Image Credit: MIT
-jk-