Nima - přístroj na testování obsahu lepku v potravinách
15. 7. 2016 | MIT News | news.mit.edu
Pro lidi trpící celiakií a intolerancí na lepek může být stravování občas velmi stresující. I pouhé stopové množství proteinu - který se nalézá v pšenici, ječmenu a žitu - v jídle může mít velmi nepříznivé účinky.
Nyní přichází na trh senzor společnosti Nima, nazvaný taktéž Nima, jehož účelem je rozpoznat množství lepku v potravině. Strávníci umístí vzorek jídla nebo tekutinu do jednorázové kapsle, kterou poté umístí a zašroubují horní části přístroje. Zařízení poté jídlo promíchá, vytvoří roztok a určí množství lepku. Za dvě či tři minuty je výsledek indikován na na digitálním displeji.
Přístroj po každém použití automaticky pošle výsledky do aplikace dodávané výrobcem. Strávník může přidat informace o druhu jídla, popř. místě a poznámku, jestli jídlo obsahovalo lepek. Výsledky si může zobrazit každý uživatel Nima. Přístroj dokáže rozpoznat lepek s přesností 20 částic na jeden milion (ppm). V roce 2017 plánuje společnost vydat dva nové senzory, jeden pro lidi trpící alergií na arašídy a druhý pro mléčné výrobky.
Celý článek na MIT News
Image Credit: Nima
-jk-