časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Závěsný modulový systém svítidel – Serie 20

|


Závěsný modulový systém svítidel – Serie 20

Ing. Daniel Černý, HALLA, a. s.

Konstrukce systému

Základním nosným prvkem modulového systému Serie 20 je dvojice nosných lišt. Ta se kromě mechanického upevnění jednotlivých svítidlových modulů také používá k umístění přívodních a propojovacích vodičů. Lišty jsou vyrobeny z hliníkového profilu, který je povrchově upraven vypalovanou práškovou barvou. Pro zavěšení nosných lišt jsou k dispozici dva typy závěsů. První lze umístit v kterémkoliv místě nosné lišty, což umožňuje přizpůsobit místo zavěšení např. možnostem stropu apod. Druhý typ závěsu současně funguje jako přímá spojka nosných lišt, lze jej tedy použít pouze v místě spoje nosných lišt, naproti tomu s výhodou nahrazuje závěs a přímou spojku, které je v prvním uvedeném případě nutné objednat odděleně.

Obr. 1. Zářivkové svítidlo s opálovým difuzorem
Obr. 2. Zářivkové svítidlo s leštěnou mřížkou
Obr. 3. Svítidlo s výbojkou HIPAR111
Obr. 4. Svítidlo s výbojkou HIT-CE

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Délku nosných lišt lze podle potřeby upravit a pomocí přímých a rohových spojek vytvořit osvětlovací systém, jehož rozměry a tvar jsou přizpůsobeny osvětlovanému prostoru.

Obr. 4.

Svítidla systému

Moduly svítidel osvětlovacího systému Serie 20 lze rozdělit do dvou základních skupin. První skupina obsahuje svítidla pro lineární zářivky T16, určená pro celkové rovnoměrné osvětlení. Na výběr jsou varianty s opálovým difuzorem (obr. 1) nebo s vysoce leštěnou parabolickou mřížkou (obr. 2). Obě provedení jsou k dispozici s přímým či přímo-nepřímým rozložením světelného toku. Zejména svítidla druhé verze lze s výhodou použít pro celkové osvětlení, kdy nepřímá složka zajišťuje dostatečný jas stropu a stěn a spolu s přímou složkou základní hladinu osvětlenosti. Ta může být dále doplňována dalšími akcentními svítidly pro zvýrazňující (akcentní) osvětlení.

Obr. 5.

Obr. 5. Příklad použití systému Serie 20

Svítidla pro akcentní osvětlení jsou nabízena pro různé druhy světelných zdrojů. Lze volit mezi jedno-, dvou- a třízdrojovými svítidly pro halogenové žárovky QR111 či halogenidovými výbojkami HI-PAR111 (obr. 3) a HIPAR-L30. Všechny uvedené reflektorové světelné zdroje jsou k dispozici s různými úhly poloviční svítivosti – od 4 do 45°. Výhodou svítidel s těmito světelnými zdroji je možnost dodatečně upravit požadovaný úhel světelného svazku výběrem konkrétního světelného zdroje. Poslední typy jsou svítidla pro halogenidové výbojky HIT-CE 35, 70 a 150 W nebo vysokotlaké sodíkové výbojky SDW-TG o příkonu 50 a 100 W (obr. 4).

Použití systému

Modulový osvětlovací systém nachází díky své velké variabilitě a možnosti kombinovat rozličné typy světelných zdrojů uplatnění nejen v obchodních prostorech (obr. 5) či galeriích, ale také v moderních administrativních budovách, kulturních zařízeních apod.

Podrobnější informace o modulovém systému Serie 20 i dalších produktech z nabídky firmy Halla, a. s., lze nalézt na internetových stránkách www.halla.cz nebo v pobočkách firmy.

HALLA, a. s.
Litvínovská 288
190 00 Praha 9
tel.: 286 880 161, 286 844 205
fax: 283 880 274
e-mail: prodej@halla.cz
http://www.halla.cz