časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Více než obyčejný vypínač

|

Společnost ELKO EP, s. r. o., působí na trhu přístrojů pro domovní elektroinstalace bezmála osmnáct let. Během této doby zásobuje nejenom český trh miliony relé, která jsou nezbytná pro chod průmyslových procesů či obohacují domovní instalace. Díky síti dceřiných společností (na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, v Rusku, na Ukrajině a v USA) a stálé exportní aktivitě zaujímá dnes v Evropě významné místo. Může se tak pyšnit mnoha odběrateli se zvučnými jmény (Hager, Eaton, Schneider Electric, ETI, Vemer a další), pro které kompletní sortiment relé vyrábí.
 

Neusnout na vavřínech

 
Od počátku si byla společnost vědoma toho, že výrobou sekundárních produktů (jimiž relé jsou) firmu neuživí navěky. Díky vlastnímu vývojovému zázemí prošel sortiment výrobků intenzivním rozvojem, který byl, je a bude zaměřen na řešení. Během posledních pěti let tak vznikly nové produktové skupiny – bezdrátové ovládání RF Control a inteligentní elektroinstalace iNELS. Úspěšným završením pomyslné pyramidy komplexního řešení elektroinstalace je systém iNELS Multimedia.
 

Vypínač jako vypínač

 
Od roku 2009 zastupuje ELKO EP na českém a slovenském trhu portugalskou firmu Efapel a nabízí její řadu vypínačů Logus90. Tyto vypínače vynikají unikátní konstrukcí umožňující montáž rámečků i na nerovný povrch. Mechanismy jsou opatřeny plastovou základnou, která je houževnatá, nekoroduje a při montáži nehrozí nebezpečí poranění. Malá vestavná hloubka, tichý mechanismus a bezšroubové zdvojené svorky jsou samozřejmostí. Hlavní předností vypínačů je ale jejich provedení. Hladký design s ostrými rohy umocňuje dojem z rámečků vyrobených z plastu, ale i z ryze přírodních materiálů, jako např. z kovu, skla, kamene nebo dřeva. V kombinaci s barevnými mezirámečky a klapkami s metalickou oděruvzdornou barvou vzniká dokonalá harmonie.
 

Vypínač jako stmívač

 
Mezi první relé, která ELKO EP uvedla před šestnácti lety na trh, patřila malá relátka (modré krabičky pod názvem MFPM) určená k montáži pod vypínač. Během času prošly tyto prvky výraznou inovací a již delší dobu se na trhu vyskytují pod názvem SMR – Super Multifunkční Relé. SMR-T a SMR-H jsou v podstatě časovače, u kterých je možné zvolit jednu z deseti funkcí – od normálního zpoždění po vypnutí (schodišťový automat), přes doběh ventilátoru po vypnutí světla (např. WC) až po funkci impulzního relé (stiskem zapni, stiskem vypni). Řadu doplňuje SMR-B, na jehož výstupu je relé až do 16 A (předchozí mají do 1 A), a umožňuje tak spínat úsporné žárovky či jiné zátěže. Pohodlí si lze dopřát i s použitím stmívače SMR-S, který lze instalovat do již existujícího rozvodu, jelikož nepotřebuje nulový vodič. Pouze se vymění dosavadní vypínač za tlačítko a stmívač se nainstaluje pod ně. Typ SMR-M dokonce dokáže stmívat LED svítidla a kompaktní zářivky.
 

Vypínač bez drátů

 
Již před třemi lety byl na trh úspěšně uveden bezdrátový systém RF Control, který zahrnoval vysílač (v podobě klíčenky – RFK-40), vypínač (RFWB-40) a přijímač v podobě spínacího či stmívacího aktoru (RFSA-61B/RFDA-71B). Tyto jednotky (dodávané hlavně v různých sadách) patří dodnes mezi výrobky, po nichž je největší poptávka. Zákazníci však stále vyžadovali více, a proto byly doplněny další jednotky, např. žaluziový aktor (RFJA-12B), převodník „normálního kontaktu na bezdrátový“ (RFIM-20B a RFIM-40B) či spínací jednokanálový aktor do rozváděče (RFSA-61M). K ještě razantnějšímu rozšíření a ucelení nabídky RF Control došlo v roce 2010, kdy byly dovyvinuty další jednotky (tab. 1).
 
Systém RF Control funguje na frekvenci 868,5 MHz, jeho maximální dosah ve volném prostoru je 200 m. V budově je ovlivněn množstvím a typem stěn a stropů. Aktory jsou kompatibilní s detektory OASiS od firmy Jablotron. Lze je tak s výhodou použít ve spojení s PIR senzorem pohybu JA-80P nebo detektorem otevření dveří JA-81M či okna JA-82M.
 
Pro rok 2011 firma připravuje doplnění sortimentu o stmívací aktor RFDEL-71B, určený ke stmívaní LED svítidel a kompaktních zářivek, a opakovač (repeater) pro prodloužení rádiového signálu RFRP-20.
 

Vypínač, který poslouchá

 
Tak lze bez nadsázky označit multifunkční jednotku, která je jednou ze součástí systému iNELS. Nejen že poslouchá hlasové povely a vykonává požadované akce, ale také měří teplotu, přijímá a vysílá IR signál do dálkového ovladače, sleduje úroveň osvětlení a rovněž funguje jako běžný vypínač.
 
iNELS (Intelligent Electroinstallation System, inteligentní elektroinstalační systém) je sofistikovaný systém fungující po dvouvodičové sběrnici (napájení i data). Maximální délka sběrnice je 6× 550 m, s maximálním počtem 192 jednotek (jednotka může mít více vstupů či výstupů). Kromě běžných analogových či digitálních aktorů má systém iNELS k dispozici také speciální jednotky:
  • čtečky karet a čipů,
  • žaluziové aktory s ovladači (drivery) pro meziskelní pohony na 12 až 24 V DC,
  • ovladač termohlavic pro plynulou regulaci 0 až 10 V,
  • stmívač zářivek či stmívač o výkonu 2 kW s možností rozšíření na 10 kW.
Za povšimnutí stojí, že téměř každá jednotka iNELS má teplotní vstup nebo senzor teploty typu on board. To umožňuje
efektivně snímat teplotu a následně regulovat vytápění podle individuálních požadavků uživatele. Všechny jednotky jsou
k dispozici jak v provedení modulovém (pro montáž do rozváděče), tak v provedení Box pro montáž do instalačních krabic.
 

Vypínač, který reguluje a šetří

 
V designu vypínačů Logus90 nabízí společnost ELKO EP dvě možnosti regulace vytápění. Drátový digitální termostat s displejem a bezdrátovou jednotku pro korekci teploty RFTC-10G. Bezdrátový termostat funguje spolu s dotykovou jednotkou RF Touch a umožňuje změnit teplotu v dané místnosti.
 

Vypínač, který svádí k doteku

 
Společnost ELKO EP nabízí jako první bezdrátovou dotykovou obrazovku ve velikosti vypínače, která umožňuje rychlé, jednoduché a komfortní ovládání. Tato dotyková jednotka komunikuje se všemi aktory a senzory RF Control. Je použitelná hlavně tam, kde nový rozvod vodičů instalovat nelze. RF Touch je nabízen v designu rámečků Logus90. Vznikl tak jednoduchý bezdrátový systém, který usnadňuje ovládání a řízení základních i rozšířených funkcí instalace v domě i bytě. K nastavení systému není třeba počítač ani hluboká znalost programování. Nastavit systém zvládne opravdu každý!
 
Všechny popsané novinky si zájemci mohou osobně vyzkoušet na veletrhu Amper 2011 v Brně (29. 3. až 1. 4.) v pavilonu P, stánek číslo 29.
 
ELKO EP, s. r. o.
Palackého 493, 769 01 Holešov - Všetuly
Česká republika
 
Obr. 1. Vypínač jako vypínač; klasický vypínač nejen v provedení plastovém, ale také ze dřeva, kovu, skla a kamene
Obr. 2. Vypínač jako stmívač; správnou atmosféru naladí vypínač, který svítidla nejen spíná, ale i stmívá
Obr. 3. Vypínač bez drátů; bez zásahu do existující elektroinstalace lze vypínač umístit na zeď, nábytek, sklo
Obr. 4. Vypínač, který poslouchá; neobyčejný vypínač, který dokáže rozpoznat až 64 hlasových povelů
Obr. 5. Vypínač, který reguluje a šetří; bezdrátový vypínač, který snímá a umožňuje regulovat teplotu
Obr. 6. Vypínač, který svádí k doteku; dotyková ovládací jednotka, která řídí osvětlení, vytápění, žaluzie, spínání spotřebičů
Obr. 7. Inteligentní systém elektroinstalace iNELS v praxi