časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Úvodník

|

Svěřte své problémy odborníkům
Doba, kdy jsme si všechno dělali sami – počínaje malováním bytů, kutilskými opravami bot a konče výrobou nábytku a výstavbou chat i domů –, je už minulostí. V některém svém starším úvodníku na tomto místě jsem se pokoušel radit, jak postupovat při řešení osvětlení. Doporučoval jsem, abyste instalaci nebo rekonstrukci osvětlení svěřili profesionálům za předpokladu, že si na základě dobrých zkušeností svých známých zvolíte ty pravé. Vycházel jsem při tom pouze ze svých vlastních zkušeností, když jsem nabádal nespoléhat se na nabídky prodavačů. Rovněž jsem projevil obecnou nedůvěru ke klamavé reklamě a k různým návodům, jak si udělat z nakoupeného materiálu všechno sám. Zkušenosti vlastní i poznatky mnohých lidí, s nimiž jsem o tomto problému hovořil, potvrzují, že mnozí „odborníci“, zejména obchodníci, nemají potřebné znalosti v oboru, v němž pracují. Není to vždy jejich vina, neboť se objevují stále nové a nové výrobky a „peníze jsou často až na prvním místě“.
 
Na základě dotazů čtenářů a návštěvníků stánku časopisu Světlo na některých výstavách se chceme pokusit publikovat informace, které by měly přispívat ke zlepšení porozumění mezi obchodníky (prodavači) světelných zdrojů, svítidel a příslušenství a jejich zákazníky. Zatím byly v časopise Světlo publikovány jen dílčí příklady osvětlení v bytech a interiérech v rubrikách názory a zkušenosti a osvětlení interiérů, neboť vybrané řešení by mělo vyhovovat nejen po stránce ryze účelové, avšak i z hlediska vkusu uživatele. Velmi málo místa bylo věnováno základům osvětlování, popisu funkce a vlastností světelných zdrojů a svítidel a jejich výběru podle jejich hlavních charakteristik. V tomto směru bychom chtěli obohatit obsah časopisu zveřejňováním příspěvků odborníků k této aktuální problematice. Již v tomto čísle je na str. 56 až 58 článek věnovaný lineárním zářivkám, rozsah jejichž používání se stále rozšiřuje a jejichž sortiment je velmi široký. Zajímavá je rovněž diskuse o výběru světelného zdroje na str. 54 a 55.
 
Při redigování odborných příspěvků autorů a studiu podkladů dodaných k firemním prezentacím musíme v redakci často řešit dilema, co je hlavní, zda čas, nebo kvalita.
 
Domnívám se, že se s tímto problémem v současné době setkává většina produktivních lidí a řeší je podle okolností a podle své nátury. Redakce se snaží upřednostňovat kvalitu, tj. publikovat užitečné a srozumitelné informace. Jak se nám to daří, můžete posoudit jen vy, čtenáři, a proto si rádi vyslechneme a přečteme vaše náměty, dotazy i připomínky.
Ing. Jiří Novotný, šéfredaktor