časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Technický seminář SRVO v Českých Budějovicích

|


Technický seminář SRVO v Českých Budějovicích

Ve dnech 18. až 19. května 2006 uspořádala Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení další z pravidelných technických seminářů nazvaný Jarní setkání přátel veřejného osvětlení. Tentokrát se uskutečnilo v Českých Budějovicích, tzn. ve městě, kde od 1. října 2004 provozuje správu a údržbu soustavy veřejného osvětlení společnost ELTODO-Citelum, s. r. o., a založila zde svoji divizi. Sponzorem technického semináře byla skupina společností ELTODO, organizační garant SRVO a divize České Budějovice. Na prezenční listinu se podepsalo 66 účastníků. Nechyběli ani zástupci magistrátu. Setkáním tradičně prováděl tajemník SRVO Ing. František Luxa.

Vedle představení činnosti ELTODO-Citelum, divize ČB, se program týkal řady témat z oboru, zejména ovládání a monitorování soustav VO. Tentokrát nechyběl ani zajímavý referát o osvětlení historických center měst z pohledu architekta. Skutečnost, že jen málokdo z přítomných dal přednost sledování napínavého souboje ČR–Rusko na MS v hokeji, svědčí o tom, že odborný program byl velmi dobře sestaven.

Obr. 1.

V bloku odborných přednášek zazněly referáty: Vývoj veřejného osvětlení v Českých Budějovicích – Martin Dlouhý, ELTODO-Citelum, s. r. o., div. ČB, Vliv zeměpisné polohy na změnu časů zapínání a vypínání soustavy VO – Ing. Jiří Skála, ELTODO-Citelum, s. r. o., Projekt osvětlení kostela v Českých Budějovicích – Ing. Pavel Sněhota, ELTODO-Citelum, s. r. o., Nové veřejné osvětlení historických center z pohledu architekta, problematika přípravy a výběru svítidel. Poznatky z rekonstrukce historického centra města Frýdek-Místek – Ing. arch. Hradil, Rozteč svítidel v soustavě VO, opomíjený zdroj investičních úspor – Ing. Tomáš Maixner, Siteco Lighting spol. s r. o., Nová svítidla ze sortimentu ELTODO Power, spolupráce s Inda – Bedřich Quadrát, Indal C&EE s. r. o., Zařízení pro dálkové ovládání a monitorování osvětlení pozemních komunikací – Ing. Luděk Hladký, ELTODO EG, a. s., Moderní světelné zdroje pro VO – Ing. Václav Kočí, CTS, s .r. o., Praktické zkušenosti při nové certifikaci stožárů VO – Jiří Tesař, Art Metal CZ s. r. o., Systém řízení VO – SERVO – Radek Pechman, ZPA CZ s. r. o. Trutnov. Doprovodná výstava byla tentokrát omezena prostorem. Nicméně firemní prezentace, včetně představení nových členů Společnosti, byly předneseny.

Po skončení odborné části měli účastníci semináře možnost zhlédnout z ochozu Černé věže večerní osvětlení centra Českých Budějovic. Nevšední zážitek nenarušil ani silný déšť, který vystřídal tropické vedro, panující celý den. Na pozvání organizačního garanta a zástupce sponzora pana Martina Dlouhého pokračovala neformální část jednání bohatým večerním rautem.

Město České Budějovice zná většina občanů České republiky hlavně díky jeho pivovarnické tradici. Není tedy divu, že právě exkurze do budějovického Budvaru byla tečkou za jarním setkáním SRVO.

Přednesené referáty budou otištěny ve Zpravodaji, který SRVO vydává jako občasník a který slouží i jako sborník referátů z technických seminářů.

Ing. Jana Kotková