časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla oceněná časopisem Světlo na výstavě art & interior 2006

|


Svítidla oceněná časopisem Světlo na výstavě art & interior 2006

V letošním roce přiděloval časopis Světlo svoje ceny již počtvrté. Akce se opět uskutečnila v rámci komerční části komplexu výběrových výstav art & interior, jenž se ve dnech 20. až 23. dubna konal ve Veletržním paláci v Praze. (Pozn.: Nekomerční část pokračuje tamtéž až do 4. června 2006.) Po zkušenostech z loňského nultého ročníku samostatného projektu výstavy moderního designu svítidel, osvětlení, osvětlovací techniky a technologií e-Light patřil tentokrát svítidlům celý prostor malé dvorany Veletržního paláce. Obr. 1. Odborná komise (opět v trochu pozměněné sestavě – ředitele Design centra ČR Karla Kobosila tentokrát zastoupil mgr. artis Marek Teska z ústavu interieru Fakulty architektury ČVUT) rozhodně ocenila, že má letos všechny přihlášené exponáty pohromadě. Z kvalitní nabídky přihlášených svítidel vybrala tři, kterým byly uděleny Ceny časopisu Světlo.

Složení odborné komise v letošním roce

Prof. Ing. Jiří Habel, DrSc. – vedoucí laboratoře světelné techniky, FEL ČVUT; Ing. Petr Hutla, CSc. – VÚZT Praha, oddělení energetiky; Ing. Jiří Novotný – šéfredaktor časopisu Světlo; ak. soch. Karel Novotný – design svítidel; Ing. arch. Luboš Sekal – A. A. L. S. – atelier architektury; mgr. artis Marek Teska – architekt, ústav interieru Fakulty architektury ČVUT; Vít Weber – Unie výtvarných umělců ČR; Václav Zeman – učitel SUPŠS Kamenický Šenov – konstrukce a tvorba svítidel.

Kritéria hodnocení svítidel

  1. Kreativita a originálnost řešení.
  2. Estetická úroveň řešení.
  3. Vhodnost použitých materiálů a jejich soulad.
  4. Dodržení bezpečnostních, ergonomických a hygienických požadavků (vyhovění příslušným ČSN, prohlášení o shodě).
  5. Funkčnost, respektování světelnětechnických požadavků (vhodnost rozložení světelného toku a účinnost, resp. činitel využití, omezení oslnění, resp. rozložení jasů pro daný účel).
  6. Vztah k životnímu prostředí (energetická úspornost při provozu a výrobě, doba života a recyklovatelnost).

Obr. 1. Odborná komise sleduje prezentaci jednoho ze soutěžních svítidel
Obr. 2. Stojanové svítidlo Pipe Terra Artemide
Obr. 3. Příklady použití osvětlovacího systému CX500 electronic
Obr. 4. Reflektorový optický systém svítidel iWay umožňuje vymezovat šířku vyzařovacího úhlu

Obr. 2. Obr. 3.

Způsob hodnocení

Přihlášeným exponátům byly v jednotlivých kritériích přidělovány body z šestibodové stupnice (6 – výjimečné, 5 – výborné, 4 – velmi dobré, 3 – dobré, 2 – vyhovující, 1 – nevyhovující). Větší důraz byl vzhledem k charakteru výstavy kladen na tzv. designová hlediska, tzn. kritéria 1 až 3.

Vyhodnocené výrobky

Ceny časopisu Světlo byly uděleny bez udání pořadí:

1. firmě Selene spol. s r. o. za svítidlo Pipe Terra Artemide, design Herzog & Meuron
za výjimečný soulad designu, technického provedení, použití úsporného světelného zdroje a materiálu,

Obr. 4.

2. firmě Profi Lighting, s. r. o., za osvětlovací systém CX500 electronic firmy Schmitz – Leuchten, design A. Hierzer
za technické řešení, které poskytuje uživateli jednoduché dálkové spínání a stmívání jednotlivých svítidel napájených jednofázovou lištou s možností programové volby světelného prostředí,

3. firmě ETNA spol. s r. o. za novou řadu sloupkových svítidel iWay firmy iGuzzini, design J. M. Wilmotte
za jednoduchý účelný čistý design bez vnějších upevňovacích prvků, možnost širokého výběru světelných zdrojů, včetně moderních LED, a rozložení světelného toku při vysoké odolnosti proti vnějšímu prostředí a vandalismu.

Charakteristika vyhodnocených výrobků

1. Svítidlo Pipe Terra Artemide, design Herzog & Meuron, výrobce Artemide

Svítidla Pipe od architektů Herzoga a de Meurona byla původně navržena pro kancelářskou budovu Helvetia Patria v St. Gallenu.

Stojanové interiérové svítidlo Pipe s optikou omezující oslnění (Dark-Light) je další verzí původního stropního provedení. Dosahuje vynikajících světelnětechnických parametrů díky moderní konstrukci, včetně použití nových materiálů, neobyčejnému designu a mimořádné variabilitě; to umožňuje v maximální míře ekonomický návrh osvětlovací soustavy a navíc je možné během provozu parametry osvětlení měnit. Konstrukce je tvořena ohebnou ocelovou vinutou trubicí potaženou měkčeným silikonovým pláštěm. Kónické stínítko z hliníku uvnitř polykarbonátového krytu umožňuje díky malým postranním otvorům výstup světla v tenkých paprscích mimo hlavní směr osvětlení. Zdánlivě „náhodně“ rozmístěné postranní otvory s různou vzdáleností od zdroje kromě zlepšené kvality rozptýleného osvětlení samotného okolí také obohacují design světla a optimalizují teplotní režim zdroje a svítidla. Svítidlo Pipe je možné použít pro přímé i nepřímé osvětlení. Svítidlo je osazeno kompaktní zářivkou 42 W se stmívatelným elektronickým předřadníkem.

2. Osvětlovací systém CX500 electronic, design Andreas Hierzer, výrobce Schmitz – Leuchten

Systém je napájen jednofázovou přípojnicí (napájecí lištou) s možností připojení různých typů interiérových svítidel o celkovém příkonu 1 300 W.

Obr. 5.

Obr. 5. Typová řada svítidel iWay

Využívá možnost přidělit jednotlivá svítidla do jedné ze čtyř (Basic) nebo osmi (Professional) světelných skupin (okruhů). Každou skupinu lze rozsvěcet, zhasínat a stmívat nezávisle na sobě. U systému Basic lze aktivovat maximálně čtyři skupiny a u systému Professional maximálně osm světelných skupin. Na vnější straně řídicí jednotky je dioda LED, infračervený přijímač a elektrická pojistka. Dioda ani přijímač nesmí být ničím zakryty. Dioda LED se rozsvítí, ihned jak je lišta pod proudem. Řídicí jednotka se zapíná dálkovým ovládáním nebo vypínačem, který je zapojen k jednotce.

3. Nová řada sloupkových svítidel iWay, design J. M. Wilmotte, výrobce iGuzzini

Tato typová řada svítidel je určena pro orientační i účelové osvětlení cest pro pěší. Svítidla jsou kruhového nebo čtvercového průřezu s výškou 620 a 1 100 mm, mají zvýšenou mechanickou odolnost proti mechanickému poškození (IK10), vysoké krytí (IP66) a dodávají se se třemi různými optickými systémy (reflektorový, lamelový, rozptylný). Patentovaný reflektorový optický systém svítidel iWay umožňuje pomocí doplňujících clon vymezovat šířku vyzařovacího úhlu. Svítidla lze osadit halogenidovými výbojkami 20, 35, 70 W, kompaktními zářivkami 13, 18, 26, 32, 42 W a také luminiscenčními diodami LED 5× 1 W v bílém i barevném provedení.

Redakce časopisu Světlo děkuje všem členům odborné komise za ochotu a odpovědný přístup k vyhodnocování soutěže.

-jk-