časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Svítidla do náročných prostředí a novinky v roce 2004

|

číslo 1/2004

Svítidla do náročných prostředí a novinky v roce 2004

Ing. Tomáš Poslt, Jiří Matějka, Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod

Tak jako každý rok uvádí firma Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod na trh nové výrobkové řady. Směr, kterým se ubíráme, je jasný již několik let. Zaměřujeme se spíše na výrobu svítidel do náročných nebo nebezpečných prostředí, např. prostředí s nebezpečím výbuchu, prostory s vysokým rizikem poškození (provedení antivandal), průmyslové prostory s požadavkem na vysoký stupeň krytí proti vniknutí prachu a vody apod. Sortiment vhodně doplňují další výrobky, které rozšiřují nabídku firmy do ucelené formy.

Obr. 1. Obr. 2.

Již od počátku tohoto roku nabízí naše firma novou řadu svítidel MASTIF. Jedná se o zářivková svítidla určená pro osvětlování vnitřních průmyslových prostor – lakoven, svařoven a montážních hal. Byla vyvíjena na zakázku pro automobilový průmysl do prostorů s vysokými nároky na kvalitu osvětlení (kontrola laku, montáže). Dodáváme je ve variantách 1 × 18, 36, 58 W a 2 × 18, 36, 58 W. Stupeň krytí svítidel je IP54, třída izolace I. Obr. 3. Do standardní výbavy patří nízkoztrátové indukční (EEI=B1) nebo elektronické předřadníky a třífázové průchozí propojení. Svítidla lze dodat s pokovenou parabolickou mřížkou k zabránění odlesků osvětlovaných lakovaných povrchů. Těleso svítidla je vyrobeno z pozinkovaného plechu. Na obou koncích tělesa jsou duté šrouby s vnitřním závitem M20 pro uchycení ucpávkové vývodky či zátky M20 a pro uchycení otočných ramen. Rámeček pro upevnění krycího skla a rozptylné mřížky je vyroben z pozinkovaného plechu. Sklo je po obvodu opatřeno těsněním. Rámeček a těleso jsou spojeny třemi panty na jedné straně tělesa a třemi sponami na straně druhé. Požadované usměrnění světelného toku zajišťují reflektory z vysoce leštěného hliníkového plechu. K připevnění svítidla slouží otočná ramena, která umožňují jeho nastavení do požadované polohy.

Obr. 6.

Z kategorie svítidel do prostředí s nebezpečím výbuchu uvedeme od 1. června tohoto roku na trh svítidla řady PITBUL – Ex, AQUA – Ex a RAMBO – Ex. Jde o zářivková svítidla pro osvětlování prostorů s nebezpečím výbuchu hořlavých plynů a par – zóna 1, 2 a prostorů s nebezpečím výbuchu hořlavých prachů – zóna 21, 22. Cílem certifikace svítidel v FTZÚ Ostrava je splnění všech požadavků pro možnost výroby uvedených svítidel s tímto značením:

Obr. 4.

Svítidla PITBUL – Ex budou vyráběna v provedení IP65, třída izolace I, ve variantách 1 ×, 2 ×, 3 ×, 4 × 18, 36 a 58 W pro stropní, nástěnnou nebo vestavnou montáž. Svítidla AQUA – Ex a RAMBO – Ex nabídneme v provedení IP67, třída izolace I, ve variantách s elektronickými předřadníky pro zářivky T5 (14, 21, 24, 28, 35, 39, 54, 80 W) a s indukčními předřadníky pro zářivky T8 (18, 36 W).

Před dvěma lety jsme uvedli na trh novinku – svítidlo RAMBO v provedení antivandal, které bylo určeno pro osvětlování vězeňských cel. Na tuto řadu chceme navázat dalším typem zářivkových svítidel nazvaných BOXER. Zmíněná svítidla (IP54, třída izolace I) jsou určena pro osvětlování prostorů s vysokým rizikem poškození – podchody, garáže, stadiony, školní šatny, tělocvičny, zastávky hromadné dopravy, stanice metra apod. Vyznačují se velmi malou konstrukční výškou (5 cm) a vysokou odolností proti mechanickému rázu (IK10 podle ČSN EN 50102). Těleso svítidla je vyrobeno z bíle lakovaného plechu o tloušťce 1,5 mm. Optický kryt tvoří deska z polykarbonátu o tloušťce stěny 5 mm. Svítidla budou dodávána ve variantách s elektronickými předřadníky pro jeden nebo dva zdroje T5 (8, 13, 14, 21, 24, 39 W).

Obr. 5.

Jako rozšíření dosavadní nabídky svítidel pro veřejné osvětlení můžeme od letošního 1. června nabídnout výbojková svítidla řady HORNET. Jsou určena k osvětlování venkovních prostor, hlavních a vedlejších komunikací měst a obcí, parkovišť a průmyslových areálů. Předřadníkový prostor má stupeň krytí IP43, optická část IP65. Mezi přednosti těchto svítidel patří rozsah příkonů od 70 do 250 W, snadná montáž na sadový i výložníkový stožár, vyjímatelný nosník elektrických komponent, barevná stálost (UV stabilní materiál), celoplastové řešení zaručující odolnost proti korozi. Na přání zákazníka je vybavíme elektrickou výzbrojí umožňující regulaci VO – úspora elektrické energie. Je možné je také použít jako speciální svítidla pro osvětlení přechodů pro chodce.

Podrobnější informace lze získat na internetových stránkách firmy http://www.vyrtych.cz nebo na níže uvedených telefonních číslech. Můžete také navštívit výstavní expozici naší firmy na veletrhu AMPER 2004 ve stánku 1F14.

Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod
294 06 Březno 114
tel.: 326 399 178, 326 399 602
fax: 326 375 510, 326 375 511
e-mail: sale@vyrtych.cz
http://www.vyrtych.cz