časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světlo v interiéru – nutnost i krása

|

číslo 3/2005

Světlo v interiéru – nutnost i krása

Jana Soldánová

Úvod

Světlo je mimořádně důležitým prvkem v každém interiéru, je to základní prvek nejen pro samotné vidění, ale rovněž pro tvorbu našeho nejbližšího prostředí. Sebelepší interiér bez správného nasvícení není dokonalý. Špatné osvětlení mu dokonce mnohdy ublíží. Architekt či uživatel interiéru by měl skloubit estetické a funkční řešení osvětlení prostoru.

Platí zásady správného osvětlení, které je třeba respektovat, hlavní zásada je však zcela přirozená – na svou činnost potřebuje člověk dobře vidět.

Obr. 1. Obr. 3. Obr. 4.

Obr. 1. Bílý pokoj; jsou-li podlaha, stěny i nábytek ve světlých odstínech, bude místnost i při nižší intenzitě osvětlení působit světleji, světlé barvy jsou vhodné zejména pro malé místnosti
Obr. 3. Minimální proud denního světla navodí příjemnou atmosféru
Obr. 4. Žaluzie zabrání přílivu nadbytečného světla a zajistí soukromí

Podle aktuálních průzkumů dosahuje průměrné osvětlení českých bytů pouze poloviny celkové hodnoty doporučené Mezinárodní komisí pro osvětlování (doporučené rozpětí osvětlení obytných prostor je 50 až 300 lx, např. pokoj 50 lx, kuchyně 100 lx, pracovní stůl 300 lx).

Požadavek a potřeba určité hladiny osvětlení jsou však velmi individuální, závisejí na konkrétní činnosti a prostředí, na prostorovém a barevném řešení interiéru. Povrchové řešení interiéru je v tomto ohledu velmi důležitý faktor, neboť schopnost odrážet či pohlcovat světlo má pro výslednou účinnost osvětlení velký význam.

Obr. 2.

Obr. 2. Malé okno také okno

V neposlední řadě je třeba vzít v úvahu věk uživatele. S přibývajícími lety člověk potřebuje intenzivnější osvětlení a více vhodného místního osvětlení na konkrétní činnosti.

Denní světlo versus umělé světlo

Je lepší denní, či umělé světlo? Na tuto otázku je složité jednoznačně odpovědět. Moje odpověď zní: jak kdy a jak na co.

Denní světlo je ideální pro celkové osvětlení obytných místností a prospívá celkové optimistické atmosféře obydlí a pracovišť.

Bez umělého osvětlení se však člověk neobejde u dlouhodobějších a přesných činností, dále večer a tam, kde denní světlo chybí.

Kvalitní a technicky dokonalé umělé osvětlení dokáže splynout s denním světlem, utváří světelnou pohodu a uživatel si tuto kombinaci v podstatě neuvědomuje.

Tam, kde je to však jen trochu možné, je vhodnější vybudovat okno, světlík apod., prostě nechat do příbytků proudit denní světlo.

Světlo versus stín

Ale pozor, všeho moc škodí! Přesvětlený interiér s přemírou slunečního svitu nebo nevhodného centrálního osvětlení ke světelné pohodě nepřispívá. Zde je třeba zvolit stínicí systémy – závěsy, rolety, žaluzie a elektronické stmívače. Regulovatelné osvětlení je velmi praktické a důležité pro změnu intenzity osvětlení podle aktuální potřeby a nálady.

Obr. 5. Obr. 6. Obr. 7.

Obr. 5. Ložnice pro dva spáče, vypínač se stmívačem je dosažitelný z lůžka
Obr. 6. Když čtenáři dočtou, lze zapnout i náladové orientální osvětlení
Obr. 7. Podhledová svítidla umístěná v nice nad čelem postele zajistí nepřímé osvětlení, nástěnná svítidla po stranách jsou otočná, takže čtenář neruší partnera

Světlo v koupelnách a v ložnicích

Ložnice – čtenáři versus spáči

Osvětlení v ložnici pro jednoho není problém. Manželská ložnice však vyžaduje složitější řešení, zejména když vedle sebe spí spáč a čtenář. Oční lékaři, ale i neurologové a ortopedi večerní a noční čtení na lůžku vůbec nedoporučují. Pro většinu z nás je to však jediná možná doba pro nerušenou četbu. Čtenář potřebuje dobře vidět, a nesmí rušit spícího partnera. Ideálním uspořádáním jsou nastavitelná svítidla instalovaná nad postelí. Jsou-li navíc opatřena stmívačem, problém je většinou vyřešen. Zdroj světla by měl být dostatečně intenzivní a barva světla žlutá; ale to je velmi individuální. Protože svítidlo určené ke čtení je většinou umístěno velmi blízko knihy, postačí 40W žárovka. Halogenové žárovky a zářivky oční lékaři opět nedoporučují. Tradiční umístění stolních svítidel na nočních stolcích, tedy měkké a nepříliš intenzivní světlo, je vhodné spíše tehdy, jestliže ložnice výhradně slouží ke spánku, odpočinku.

Obr. 8. Obr. 9. Obr. 10.

Obr. 8. Falešný světlík a okno s výkonným zdrojem přirozeného světla navodí pocit denního světla
Obr. 9. Přirozené světlo v koupelně a vyšší vzdušná vlhkost vytvářejí ideální prostředí pro květiny
Obr. 10. Kombinace umělého světlíku a rozptýleného světla z podlahových světel

Koupelna – hygiena versus relaxace

Nutnost vhodného místního osvětlení v kombinaci s možností náladového relaxačního osvětlení je více než kdekoliv jinde patrná právě v koupelně.

Při některých činnostech v koupelně je zapotřebí vyšší intenzita světla, např. při holení, depilaci, líčení atd., naproti tomu zde člověk také odpočívá.

Jiná potřeba světla je ráno, kdy se organismus probouzí. Opačná preference světelné atmosféry je po únavném pracovní dni a těsně před spaním. Jiná je i v různých ročních obdobích. Tmavé zimní ráno v ponuré, málo osvětlené koupelně k dobré náladě nepřispěje.

Obr. 11. Obr. 12. Obr. 13.

Obr. 11. Bezpečnostní provozní osvětlení zabudované přímo do schodiště
Obr. 12. Vstupní hala propojená s jídelnou – kombinace několika osvětlovacích systémů
Obr. 13. Dva různé typy světelných ramp, každé reflektorové svítidlo osvětluje určitou část prostoru; lze rozsvěcet samostatně

Do moderní koupelny by mělo mít přístup slunce, ať oknem, světlíkem, prosklenou stěnou nebo její částí. Není-li možné okno zřídit, lze světlík nebo prosklenou stěnu osvětlit i umělým zdrojem, který zároveň funguje jako hlavní osvětlení v koupelně. Je možné jej opět regulovat stmívačem.

Do koupeny s okny je však navíc třeba instalovat večerní osvětlení.

Obr. 14.

Obr. 14. Pokoj v historizujícím stylu se bez centrálního lustru neobejde, je však doplněn dalšími účelovými svítidly

Intenzivní bodová svítidla, která jsou většinou umístěna nad zrcadlem nebo po jeho stranách jsou nutná v obou případech.

Osvětlení předsíní a obývacích pokojů

Předsíň

Předsíň je první místnost v bytě, do které vstupuje jeho uživatel, ale také návštěva. Většinou slouží k odkládání svrchního oděvu a přezutí při příchodu a k úpravě zevnějšku při odchodu. Tedy k žádné činnosti vyžadující intenzivní zdroj světla. Předsíň je však dosti často i koridorem mezi ostatními místnostmi v bytě. Světlo s vypínačem přímo u vchodových dveří je nezbytnost, stejně jako zrcadlo větších rozměrů s nasvícením. Zrcadlo navíc dokáže opticky podstatně zvětšit prostor.

Vzhledem k tomu, že většina předsíní nemá okno a uživateli bytu je mnohdy používána při průchodu bytem, je vhodné zvolit osvětlení s úspornými zdroji a světlo nechat svítit i při běžném provozu domácnosti. Speciální provozní osvětlení, umístěné jen několik desítek centimetrů nad podlahou nebo přímo v podlaze či ve stupních schodiště, je velmi dobrým a bezpečným řešením osvětlení předsíní a hal (zejména pro malé děti a starší osoby).

Obývací pokoj

Doba, kdy obývacím pokojům vévodil centrální lustr, je snad za námi. Je to pozůstatek dob, kdy tato místnost byla pouze „parádním pokojem„ a ve skutečnosti nebyla obývána. Je tedy s podivem, že tento stereotyp přečkal staletí. Není-li jiné řešení a uprostřed stropu ční kabel a hák, je vhodné opatřit si stmívač. Lepším řešením však jsou nástěnná svítidla, která osvětlují místnost rozptýleným světlem odraženým od stropu či stěn, doplněná jednotlivými osvětlovacími tělesy instalovanými přesně tam, kde jsou zapotřebí. Například stojací lampa s dostatečně silným zdrojem u křesla na čtení, malá lampička k televizoru, lampa k psacímu stolu. K nasvícení jednotlivých zón v místnosti je rovněž možné využít světelné rampy. Její jednotlivé prvky lze různě nastavovat a používat podle momentální potřeby. Většinu těchto systémů je možné osadit několika typy prvků, jež jsou otočné, pevné, přisazené k rampě či svěšené.

Závěr

Osvětlení v bytě je nekonečné téma. Vytvořit takové osvětlení, které zároveň splňuje zdravotní, bezpečnostní a ekonomická kritéria a navíc vyhovuje estetickým a funkčním požadavkům všech členů domácnosti, je velmi složitý úkol. Nelze najít správné řešení okamžitě, je třeba se světlem žít, zkoušet různé varianty a časem se dobrat ideálního řešení.