časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelná technika na veletrhu Amper 2010

|

Ve dnech 13. až 16. dubna se v Pražském veletržním areálu Letňany konal osmnáctý ročník mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky Amper 2010. Letos poprvé souběžně s novými veletrhy Optonika (mezinárodní veletrh optických technologií a aplikací) a Commtec (mezinárodní veletrh komunikačních technologií).
 
Své produkty zde představily společnosti z 21 zemí světa. Z celkového počtu 705 (zahrnuje vystavovatele Optonika a Commtec) vystavovatelů bylo 134 zahraničních. Záštitu nad veletrhem již tradičně převzalo ČVUT – Fakulta elektrotechnická.
 
Přestože se může zdát, že se světová ekonomika pomalu vzpamatovává, dopad krize na jednotlivé obory je odlišný – některé oslabily, jiné posílily. To se také odrazilo ve struktuře celého veletrhu. Rovněž letošní nešťastný souběh veletrhu Amper s veletrhy L+B ve Frankfurtu nad Mohanem a brněnskými IBF více či méně ovlivnil zastoupení vybraných nomenklatur. To se výrazněji projevilo např. na zastoupení oboru světelná technika. Málokterá společnost si může, ať už z ekonomických či personálních důvodů, dovolit zastoupení na více akcích současně. Avšak i přes tuto situaci byl zájem vystavovatelů prezentovat se na veletrhu Amper zřejmý. Celková hrubá výstavní plocha všech hal dosáhla úctyhodných 31 407 m2.
 
Během čtyř dnů konání veletrhu se 46 200 návštěvníků přišlo podívat na nabídku firem z nejdůležitějších odvětví současné elektrotechniky a elektroniky, jako jsou elektronické prvky a moduly, zařízení pro výrobu a rozvod elektrické energie, vodiče a kabely, elektroinstalační technika, automatizační, řídicí a regulační technika, elektronické prvky a moduly, zabezpečovací technika a systémová technika budov, osvětlení, stroje, zařízení, nářadí a pomůcky pro elektroniku a elektrotechniku, elektrotepelná technika, elektroinstalační technika, telekomunikace, radiokomunikační technika, síťové služby, výpočetní technika, pohony a výkonová elektronika, měřicí a zkušební technika a služby. S velkým zájmem se setkaly také prezentace optických technologií a aplikací představující nejnovějších trendy a novinky z oblasti optiky v rámci nového veletrhu Optonika 2010.
 
Pro návštěvníky byly i letos připraveny soutěže a programy přímo v expozicích společností. Mezi návštěvnicky nejatraktivnější patřila Přehlídka výukových robotků ve stánku FCC Public (vydavatelství časopisů Automa, Elektro a Světlo). Zatímco v loňském roce se při té příležitosti návštěvníci seznámili s různými robotickými „hračkami“, které v rámci výuky vytvořili studenti většinou středních škol, letos ve stánku FCC Public představili své výtvory sestavené ze stavebnice LEGO Mindstorms NXT při řešení bakalářských prací (např. robot, který dokáže sestavit Rubikovu kostku) vysokoškoláci, studenti pražské techniky (ČVUT FEL).
 
Stěžejní dění veletrhu však bylo tradičně zaměřeno především na odborného návštěvníka (semináře, konference, školení a setkání obchodního i odborného charakteru). Například v rámci veletrhu Optonika 2010 se konal dvoudenní odborný seminář pořádaný Českou a Slovenskou společností pro fotoniku (témata: holografie, nanooptika, integrovaná optoelektronika pro informatiku, vláknové lasery, 50 let laseru, optická vláklna, elektřina ze Slunce, FTTH (Fiber to the Home) a obrazové senzory.
 
Za veletrh Amper lze zmínit např. konference VII. ročník mezinárodní konference Inteligentní budovy 2010 (pořadatel Sdělovací technika), Solární energie, nanotechnologie, obnovitelné zdroje – fotovoltaika, komponenty pro fotovoltaické elektrárny (pořadatel Giversdon s. r. o. – A-Z Elektro), Inteligentní robotika – výzkum a aplikace (pořadatel ČVUT – FEL, katedra kybernetiky) nebo konference Elegantní energie na téma Alternativní zdroje – skutečnost, mýty, pověry (pořadatel FCC Public s. r. o. a Českomoravská elektrotechnická asociace).
 
Prestižní součástí veletrhu byla tradiční soutěž o nejpřínosnější exponát veletrhu – Zlatý Amper. Soutěže, kterou společně vyhlašuje Terinvest a ČVUT, se v letošním roce zúčastnilo 23 firem s 27 exponáty. Odborná komise pod vedením prof. Jiřího Tůmy z ČVUT hodnotila technickou a technologickou úroveň soutěžících výrobků, originalitu jejich řešení, bezpečnost výrobků a také jejich technickou kvalitu a obchodní využitelnost. Ceny byly vyhlášeny a předány v podvečer druhého veletržního dne v Betlémské kapli. Ocenění Zlatý Amper získalo pět soutěžících produktů, čtyři další si odnesly čestné uznání.
 
Letošní ročník veletrhu je minulostí. Za časopis Světlo přejeme pořadatelům veletrhu Amper hodně úspěchů při organizaci dalšího, již devatenáctého ročníku – Amper 2011.
Ing. Jana Kotková
 

ABB s. r. o., Elektro-Praga

 
Systém inteligentní elektroinstalace Ego-n® se letos na Amperu představil již ve třetí designové řadě. K oblíbeným designům Time® a Element® nově přibyla i řada Neo®. Snímače Ego-n® v designu Neo® dodržují jednoduchou a moderní linii celé designové řady. Jednoduché ploché a čisté linie jsou v souladu s interiérovými trendy a spolu s barevnými kombinacemi předurčují tuto řadu k využití v současných moderních interiérech.
 
ABB s. r. o., Elektro-Praga
Resslova 3
466 02 Jablonec nad Nisou
tel.: 483 364 111, fax: 483 364 159
 

Eaton Elektrotechnika s. r. o.

 
Společnost Eaton zaujala moderním designem rámečků, které jsou vhodné nejen pro klasické domovní elektroinstalace, ale také pro bezdrátové instalace Xcomfort nebo sběrnicové Nikobus. Rámečky Original, Intense a Pure jsou vyráběny z mnoha různých materiálů – od lehkého plastu, přes exkluzivní kovy, leštěné i matné, až po bambus; lze je kombinovat s dvanácti různými barvami středových krytů. Další informace o nabízeném sortimentu na www.Xcomfort.cz.
 
Eaton Elektrotechnika s. r. o.
Komárovská 2406, 193 00 Praha 9
tel.: 465 519 611
 

Ekosvětlo s. r. o.

 
Expozice společnosti Ekosvětlo s. r. o. byla zaměřena především na úsporné světelné zdroje bez obsahu nebezpečných látek. Použitím indukčních výbojek LVD a zářivek EkoTube se život světelného zdroje prodlouží až několikrát a zároveň výrazně poklesne spotřeba elektrické energie (až několikanásobně). Tyto světelné zdroje v sobě neobsahují žádné škodlivé látky a jsou dostupné za přijatelnou cenu, zajišťující ve většině případů návratnost investice kratší než dva roky.
 
Více informací získáte na:
 

ELEKTROSVIT Svatobořice, a. s.

 
Tradiční český výrobce svítidel certifikovaných podle ČSN EN ISO 9001:2009 a ATEX 94/9/EC představil osvětlovací sloupky typové řady SAP a SAM, určené k osvětlování parkovišť, stezek a chodníků v obchodních centrech. Těleso sloupku z hliníkové slitiny je povrchově upraveno práškovou polyesterovou barvou. Optický kryt tvoří polykarbonátový čirý válec s mřížkou z korozivzdorné oceli (u typu SAP) nebo polykarbonátový opálový válec (u typu SAM). Sloupek se ukotvuje do tvrdého podloží hmoždinkami a vruty nebo se zabetonuje do země (varianta sloupku „dz“). Vrchní kryt sloupku může být oblý nebo vodorovný. Technické parametry: IP44 (65), 230 V/50 Hz, hmotnost 3,5 až 7,6 kg, světelné zdroje – NAV 50, NAV 70, HQI 70, Dulux EL 23.
 
ELEKTROSVIT Svatobořice, a. s.
696 04 Svatobořice-Mistřín
tel.: 518 397 421, fax: 518 397 422
 

ELKOVO Čepelík

 
Český výrobce svítidel, dnes známý i daleko za hranicemi České republiky, má mnohaleté zkušenosti v oblasti nejen osvětlení škol, sportovních zařízení, kanceláří, ale i operačních sálů a dalších náročných prostorů. Na veletrhu představil mj. nová svítidla typu Best Celan, určená pro použití v čistých prostorách, a přisazená přímo-nepřímá svítidla k osvětlení kanceláří a školních učeben. Nově prezentoval také LED svítidla ve verzi s mikroprizmatickým krytem, který omezuje jas svítidel v úhlech nad 60º, tedy LED svítidla vhodná i k osvětlení kanceláří.
 
ELKOVO Čepelík
Chutnovka 77, 511 01 Turnov
tel.: 481 313 671, fax.: 481 313 673
 

ELTODO EG, a. s.

 
Výrobní divize ELTODO EG vyvinula ve spolupráci se společností Značky Praha nový typ grafické proměnné dopravní značky RGB. Označení RGB (red, green, blue) znamená, že ve značce jsou osazeny jednotlivé clustery (seskupení) (obr. a) LED těchto tří barev. Jejich vzájemnou kombinací lze dosáhnout libovolné barvy, včetně bílé. Na matricích lze tedy zobrazovat kromě nápisů i symboly libovolných dopravních značek (obr. b). Pro použití v dopravě mimo města (např. na velkých dálničních křižovatkách) se uvažuje o využití tabulí až 4 × 4 m. Tato značka představuje moderní trend ve vývoji dopravních značek.
 
ELTODO EG, a. s.
Novodvorská 1010/14, 142 01 Praha 4
tel.: 261 341 111
 

KOMPAR s. r. o.

 
Český výrobce LED svítidel a distributor světelných zdrojů BLV představil na veletrhu mj. bazénová LED svítidla Aquarius (obr. a) s příkonem 18 až 72 W, osazená bílými nebo RGB LED. Svítidla lze ovládat pomocí externí regulace. Další novinkou jsou LED svítidla řady Klasik (obr. b) určená pro VO. Jsou dodávána s příkonem 40 až 210 W a s úhlem světelného svazku 50°×120°.
 
KOMPAR s. r. o.
U Křižovatky 91, 280 02 Kolín
tel.: 321 715 915
 

Osmont, s. r. o.

 
Český výrobce svítidel Osmont, s. r. o., představil nové řady opálových svítidel – řady Crater a Draco. Každá tato řada přestavuje pět průměrů svítidel s širokým výběrem použitých zdrojů. Velký zájem projevili návštěvníci veletrhu o nové svítidlo Vela, které umožňuje přímé i nepřímé osvětlení s možností digitálního nebo analogového stmívání. Byly představeny i nové dekorativní doplňky z leštěné nebo broušené oceli. Veškerý sortiment svítidel obsažený v novém katalogu pro roky 2010/11 je rozšířen o integrované senzory a o stmívatelné verze.
 
Osmont, s. r. o.
Hybrálec 129, 586 01 Jihlava
tel.: 567 210 023, fax: 567 572 621
 

Schmachtl CZ s. r. o.

 
Ani v roce 2010 nechyběly na veletrhu Amper v nabídce společnosti Schmachtl CZ s. r. o. konektory firmy Wieland usnadňující zapojení svítidel. Montážní doba se při použití konektorů gesis zkracuje až o 70 % a montáž nevyžaduje odbornost pracovníka. Konektory gesis jsou vyráběny v různých barvách a s kódováním, které omezuje možnost chybného zapojení. Flexibilita elektroinstalace, jednoduché přidání a odebrání koncových prvků a krytí až IP68 jsou dalšími přednostmi tohoto systému.
 
Schmachtl CZ s. r. o.
Vestec 185, 252 42 Jesenice u Prahy
tel.: 244 001 500, fax: 244 910 700
 
Obr. 1. Z nabídky české společnosti Dioptra, jednoho z vystavovatelů souběžného veletrhu Optonika
Obr. 2. Česká společnost Kompar tentokrát ve znamení LED
Obr. 3. Nepřehlédnutelná expozice tradičního vystavovatele, skupiny Eltodo
Obr. 4. Diskuse o produktech Eaton
Obr. 5. Z nabídky svítidel českého výrobce, společnosti Osmont
Obr. 6. Diskuse nad jednou z novinek společnosti Elektrosvit
Obr. 7. Nové pojetí expozice Ekolamp
Obr. 8. Expozici FCC Public (vydavatelství odborných publikací a časopisů Automa, Elektro a Světlo) našli zájemci na obvyklém místě
Obr. 9. Ředitel FCC Public Ing. Emil Širůček (vlevo) se připravuje ke křtu nové publikace; knihu Z inženýra manažerem drží v rukou její autor Ing. Jakub Slavík, MBA