časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Světelná technika na veletrhu AMPER 2006

|


Světelná technika na veletrhu AMPER 2006

V termínu od 4. do 7. dubna 2006 se v Pražském veletržním areálu Letňany uskutečnil čtrnáctý ročník mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky Amper 2006. Zájem o tento veletrh ze strany hospodářských a státních institucí, záštita a odborná spolupráce s ČVUT v Praze a Asociací provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí i stále významnější spolupráce se zahraničím vypovídají o úspěšném růstu projektu v mezinárodních parametrech.

Pražský veletržní areál v Letňanech disponuje výstavní plochou 36 000 m Stále rostoucí zájem firem o prezentaci na veletrhu Amper byl jedním z důvodů rozsáhlé modernizace PVA Letňany v letošním roce. Dokončení nové výstavní haly č. 4, dokončení pevné haly č. 5, výstavba dvou nových hal na místě bývalé haly č. 2 a haly č. 8, ale i nová infrastruktura a rozšíření možností občerstvení posunuly Pražský veletržní areál kvalitativně výrazně kupředu. Posun nastal i v oborové struktuře veletrhu. Vzhledem k tematické příbuznosti bylo rozhodnuto začlenit další obory do tradiční nomenklatury veletrhu.

Na čisté výstavní ploše 18 627 m2 nabídly své produkty firmy, které patří ke špičkám v daných oborech. Celkově se zde představilo 807 firem v nomenklaturách elektronické prvky a moduly; zařízení pro výrobu a rozvod elektrické energie; elektroinstalační technika; vodiče a kabely; pohony a výkonová elektronika; měřicí a zkušební technika; automatizační, řídicí a regulační technika; osvětlovací technika (letos zastoupená vzhledem ke konání light+building ve Frankfurtu o něco méně); elektrotepelná technika; zabezpečovací technika a systémová technika budov; stroje, zařízení, nářadí a pomůcky pro elektroniku a elektrotechniku; telekomunikace, síťové služby, radiokomunikační technika; satelitní a výpočetní technika, ale také zvuková a obrazová technika, z oblasti služeb odborná literatura, software pro elektrotechniku a elektroniku, normy a předpisy, zkušebnictví aj. Letošní ročník zaznamenal výrazný příliv zahraničních vystavovatelů (160 z 23 zemí), především z Polska (účast na Amperu dotovalo Ministerstvem hospodářství Polska), vzrostl počet firem z Turecka, Číny, Tchaj-wanu, ale i Itálie. Poprvé se prezentovaly firmy ze Španělska, Singapuru a Rumunska. Během čtyř dnů navštívilo veletrh téměř 50 000 návštěvníků.

Amper je nejen místem vhodným pro uvedení nově vzniklých produktů na trh, ale i příležitostí pro setkání odborníků, výrobců a uživatelů elektrotechniky a elektroniky. Mnoho významných firem má každoročně zájem spojit svou prezentaci na veletrhu s dalšími aktivitami, pořádáním seminářů, konferencí, školení aj.

K doprovodnému programu, na který je každoročně kladen rovněž velký důraz, tradičně patřila soutěž o nejlepší výrobek veletrhu – Zlatý Amper, letos poprvé za účasti zahraniční vystavovatelů. Výherci byli vyhlášeni a ocenění jim bylo předáno 5. dubna v Betlémské kapli.

Veletrh Amper se počtem vystavovatelů, velikostí výstavní plochy i kvalitou poskytovaných služeb právem řadí k nejvýznamnějším v tomto oboru. Redakce časopisu Světlo se těší na další ročník veletrhu Amper v roce 2007.

-jk-


Obr. 1. ABB s.r.o., Elektro-Praga

V nové variantě designové řady solo® jde podobně jako u rámečků řady alpha® o kombinaci současných krycích a ovládacích komponent s netradičním pojetím rámečků. Vznikla řada solo®carat, jejíž rámečky se od standardního tvaru liší použitím různorodých materiálů a velikostí. Tato varianta je vybavena mechanickými spínači všech řazení, síťovými, datovými a komunikačními zásuvkami i přístroji a systémy elektronického ovládání. Do designové řady solo® carat lze použít i prvky systému řízení budov ABB i-bus® KNX/EIB.

ABB s. r .o., Elektro-Praga
Resslova 3, 466 02 Jablonec nad Nisou
tel.: 483 364 111, fax: 483 364 159
e-mail: epj.jablonec@cz.abb.com
http://www.abb-apj.cz

Obr. 2. Artechnic – Schréder a. s.

Svítidlo Furyo kombinuje špičkovou technologii, odolné materiály a futuristický design. Nový reflektor HiR® dosahuje činitele odrazu až 95 %. Kryt svítidla z tvrzeného skla je opatřen samočisticím hydrofilním povrchem, který zamezuje tvoření vodních kapek. Voda se rozprostírá po skle a tak je omýván kryt. Tento jev významně přispívá ke zvýšení udržovacího činitele svítidla. Furyo může být osazeno vysokotlakými sodíkovými a halogenidovými výbojkami až do 250 W i novými výbojkami typu Cosmopolis.

Artechnic – Schréder a. s.
Vinohradská 74, 130 00 Praha 3
tel.: 222 522 930, fax: 222 521 722
e-mail: info@artechnic-schreder.cz
http://www.schreder.com

Obr. 3. City Illuminations s. r. o.

Firma, nabízející velký výběr světelné výzdoby pro města, obce, zábavní podniky, rodinné domy a konečné spotřebitele, letos představila několik novinek světelných motivů, řetězů, závěsů, sítí a různých typů girland s širokým spektrem použití. Z velké části jde o produkty s diodami LED.

City Illuminations s. r. o.
Průmyslová 1343, 272 01 Kladno
tel.: 312 644 888, fax: 312 644 889
e-mail: city2000@volny.cz
http://www.city-illuminations.cz

Obr. 4. Elektrosvit Svatobořice, a. s.

Tradiční český výrobce svítidel certifikovaných podle ČSN EN ISO 9001:2001 a ATEX 94/9/EC představil svítidlo typové řady Herkules, určené do nebezpečných průmyslových prostorů jiných než důlních. Může být použito v prostředí s označením II 2GD EEx de IIC. Svítidlo tvoří povrchově upravené odlitky ze slitiny AlSi, ochranný kryt z tvrzeného skla, pozinkovaný ocelový držák a ocelový ochranný koš. Elektrovýzbroj je zabudována v tělese. Technické parametry: IP65, E40, 230 V/50 Hz, hmotnost asi 29 kg, světelný zdroj HQL, HQI, NAV 250 W nebo 400 W.

ELEKTROSVIT Svatobořice, a. s.
696 04 Svatobořice-Mistřín
tel.: 518 397 421, fax: 518 397 422
e-mail: elektrosvit@elektrosvit.cz
http://www.elektrosvit.cz

Obr. 5.

Kanlux s. r. o.

K žádaným produktům zákazníky firmy Kanlux rozhodně patří podhledová svítidla se zvýšeným stupněm krytí (IP44). Svítidlo CTS-100 tyto podmínky splňuje; je určeno k osvětlení prostor se zvýšenou vlhkostí, např. koupelen, kuchyní. Je osazeno 12V halogenovou žárovkou MR-16 o max. příkonu 35 W a je v barevném provedení bílá, chrom, matný chrom a antik.

Kanlux s. r. o.
Sadová 618, 738 01 Frýdek-Místek
tel.: +420 558 402 511, fax: +420 558 694 250
e-mail: kanlux.cz@kanlux.cz
http://www.kanlux.cz

Obr. 6. Markslojd spol. s r. o.

Ve výpravné expozici firmy Markslojd vzbudilo zájem svítidlo Santorini pro žárovku 60 W, E27. Svítidlo je opatřeno stínidlem o průměru 48 cm. V prodeji je celá řada hliníkových svítidel v moderním provedení a špičkovém designu. Produkty firmy je možné zhlédnout na webových stránkách.

Markslojd spol. s r. o.
28. října 68/165, 709 00 Ostrava – Mariánské Hory
tel./fax: 597 081 333
e-mail: markslojd.cz@markslojd.com
http://www.markslojd.com

Obr. 7. Osmont, s. r. o.

Český výrobce stropních a nástěnných svítidel na veletrhu představil interiérová svítidla s novým designem opálových stínítek:

  • nástěnná svítidla,
  • stropní svítidla,
  • závěsná svítidla.

Osmont, s. r. o.
Hybrálec 129, 586 01 Jihlava
tel.: 567 210 023, fax: 567 572 621
e-mail: osmont@osmont.cz
http://www.osmont.cz

Obr. 8.

SEC s. r. o.

K novinkám patrí núdzový systém osvetlenia Elmax s funkciu Centraltest, založený na autonómnych núdzových svietidlách spojených komunikačnou linkou s centrálnou riadiacou a testovaciou jednotkou. Maximálny počet svietidiel napojených na jednu centrálnu jednotku je 500. Na rozdiel od bežných systémov na trhu prináša výraznú úsporu investičných nákladov, vyššiu úroveň spoľahlivosti a funkcie doteraz nie bežné v tejto triede, napr. ovládanie a diagnostika z ktoréhokoľvek PC priamo cez internet, vrátane automatického posielania informácií o stave systému e-mailom.

Viac informácií v katalógu SEC 2006 nebo na www.sec.sk

Thorn Lighting CS, spol. s r. o.

Obr. 9.

Aerodynamické hliníkové svítidlo nové generace Oracle (a) nabízí tři varianty uložení reflektoru, lišící se vyzařovací charakteristikou. Dodává se ve dvou velikostech pro široký výběr světelných zdrojů.

Nová koncepce svítidla Orus (b) umožňuje jeho použití v neobvykle malých montážních výškách pro osvětlení zpomalovacích pruhů a přechodů pro chodce v obytných zónách, na mostech a v blízkosti letišť.

Thorn Lighting CS, spol. s r. o.
Na Březince 6/930, 150 00 Praha 5
tel.: 224 315 252, fax: 233 326 313
e-mail: thorn@thornlight.cz
http://www.thornlight.cz