časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

S jednoduchou obsluhou a příznivými náklady ke světlu s atmosférou

|


S jednoduchou obsluhou a příznivými náklady ke světlu s atmosférou

Ing. Jaromír Hříbal, Schäfer a Sýkora s. r. o.

Jednoduchá konfigurace světelných situací a stejně snadná obsluha jsou základem X-Touch-Boxu a X-Touch-Panelu od firmy TridonicAtco GmbH & Co. KG, Dornbirn, Rakousko.

Obě řídicí jednotky, v nichž je integrován sekvencer, jsou ideálním prostředkem pro ty koncepty osvětlení, u kterých jsou na prvním místě dynamické změny světla, změny scén a stanovené průběhy.

Obr. 1.

Obr. 1. X-Touch-Box vlevo nahoře a X-Touch-Panel vpravo dole

S přístroji X-Touch-Box i X-Touch-Panel lze ve všech soustavách DALI naprogramovat a automaticky spouštět požadované světelné situace. Přitom sekvencer pracující s protokolem DALI dovoluje automatický průběh naprogramovaných scén ve zvoleném pořadí (sekvence).

Celkem lze uložit 99 nezávislých sekvencí, z nichž každá může opakovaně a nekonečně dlouho vyvolávat šestnáct světelných scén. To umožňuje v daném prostoru stále měnit světelnou atmosféru. Je tomu tak proto, že dynamické osvětlení spínané a stmívané v systému DALI je moderní a oblíbené. Tuto techniku lze využít v kancelářích, bytech, obchodech, výlohách apod.

Se zařízením lze definovat sedm časových rozvrhů (schedules), tj. sedm průběhů osvětlení pro jednotlivé dny a hodiny. Ty je možné využít např. v kancelářských prostorách, kdy v pracovních dnech na začátku pracovní doby se nastaví určitá scéna a večer po skončení práce přístroj zajistí vypnutí osvětlení. Pro víkend je možné nastavit zcela jiný průběh osvětlení. Takovýto způsob řízení dokonce může i zásadně zlepšit hospodaření s energií v daném objektu.

Systém se snadno a uživatelsky přívětivě konfiguruje na dotykovém stínítku obrazovky: od adresace všech součástí systému po nastavení jednotlivých scén a sekvencí. Hodnoty příslušné pro jednotlivé přístroje se ukládají do jejich vnitřních pamětí (předřadné přístroje, transformátory atd.).

Obr. 2.

Obr. 2. Schéma zapojení

Box nebo panel je možné umístit na pracovní plochu nebo na stěnu. Box je vybaven i napájecím modulem pro jeden okruh DALI. Při použití panelu je nutné tento díl umístit odděleně, např. v rozváděči. Zapojení je tedy velmi snadné.

Pro uživatele je velkou výhodou jednoduché ovládání, které umožňuje podle potřeby průběžně měnit nastavené hodnoty, ukládat nové scény a měnit používané sekvence.

Uživatelé, kteří kladou důraz i na vzhled používaných ovládacích přístrojů, jistě ocení X-Touch-Panel. Je to plochý nástěnný přístroj, který je stejně jako X-Touch-Box vybaven barevným ovládacím displejem o velikosti 5,7". Ten je velmi přehledný a zobrazuje 256 barev. Jeho zvláštností je skrytý obdélník na zadní straně přístroje, který je po obvodu osazen trojbarevnými diodami LED. To umožňuje na zdi za panelem vytvářet různobarevné podbarvení anebo zcela přizpůsobit barvu barvě podložky.

Proto je X-Touch-Panel i elegantním řešením pro kanceláře, konferenční místnosti nebo luxusní byty.

Aby bylo možné panel instalovat na stěnu, je třeba pod něj umístit standardní instalační krabici pro propojení potřebných vodičů.

Uvedený panel je vybaven rozhraním IrDA pro možnost dodatečného nahrání nových funkcí.

X-Touch-Box a X-Touch-Panel jsou nové specializované přístroje pro jednoduché ovládání soustav DALI. Oba panely mají vzhledem k tomuto využívanému systému stejné funkce, nabízejí uživatelům široké know-how a s ohledem na jejich užitné vlastnosti a možnosti lze pořizovací náklady považovat za přiměřené.

Kontakty pro další informace:
Schäfer a Sýkora s. r. o.
Světelná technika
Cihlářská 1000/2
408 01 Rumburk
tel., fax: +420 412 333 181
brána GSM: +420 602 489 325
e-mail: svetlo@sasa.cz
http://www.sasa.cz