časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Rozvoj firmy Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod

|

číslo 4/2002

Rozvoj firmy Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod

Ing. Tomáš Poslt,
Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod

Firma Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod patří mezi největší výrobce světelné techniky v České republice. Ve svém výrobním programu má nejen svítidla pro osvětlení interiérů, ale především průmyslová svítidla (IP66, IP67), svítidla do prostor s vysokým rizikem mechanického poškození, svítidla do prostředí s nebezpečím výbuchu (zóna 2) Obr. 1. a v neposlední řadě svítidla pro osvětlování komunikací. Většina těles a krytů těchto produktů je vyrobena z plastů. Vzhledem k nárůstu objemu výroby a částečné nespokojenosti s dosavadními dodavateli plastových dílů rozhodl majitel firmy o stavbě nové vstřikovny plastů v objektu firmy.

Projektová dokumentace na technologickou část byla zpracována již v rozmezí let 1997 a 1998. V roce 2000 byla vyprojektována stavební část haly. Stavební práce započaly v září roku 2001. I přes ztížené podmínky a nepředpokládaná zdržení byla hala zkolaudována a předána majiteli firmy během pouhých čtyř měsíců. V pořadí již pátá hala v objektu firmy má rozměry 60,5 × 20 × 12 m. Součástí stavby je jednak samotná vstřikovna, jednak kancelářské prostory, zázemí pro zaměstnance, sklad výrobků, kompresorovna, olejové hospodářství, rozvodna elektrické energie a automatická chladicí stanice. Pro snadnou manipulaci s těžkými břemeny je v hale nainstalován jeřáb s nosností 12 500 kg. Umělé osvětlení je zajištěno 30 výbojkovými svítidly Goliáš 250H z vlastní produkce. Každé druhé svítidlo je vybaveno halogenovou žárovkou 150 W pro překlenutí doby náběhu hlavního zdroje. Pro rozjezd výroby byl zakoupen nejmodernější vstřikovací lis firmy Engel. Obr. 2. Pro rok 2003 se uvažuje s modernizací strojového parku a dokoupením vstřikovacích lisů s uzavírací silou až 1 600 t. Pro zajištění vysoké kvality produkce plastových výrobků byla zakoupena unikátní podtlaková sušička granulátu (pouze dva tyto stroje v ČR).

Hala vstřikovny plastů tvoří novou dominantu firmy a je důkazem rozvoje firmy.

Mezi první komponenty, které se začaly vstřikovat, patřily i plastové díly svítidla Bety. Toto nově vyvinuté svítidlo je určeno pro osvětlení venkovních prostor, pěších i automobilových komunikací, parkovišť, zahrad, parků apod. Příruba je vyrobena z tmavě šedého polykarbonátu s 30% příměsí skleněných vláken. Tato kombinace zvyšuje rázovou pevnost a mechanickou odolnost výrobku. Příruba slouží pro upevnění svítidla na sadový sloup a je v ní zároveň vsunut vyjímatelný nosník elektrických komponent. Difuzor svítidla je vyroben vstřikovací technologií z polykarbonátu. Na vnitřní straně je opatřen dezénem, což zajišťuje difuzní rozptyl světla. Horní kryt je vyroben z polykarbonátu tmavě šedé barvy. K difuzoru je přilepen po celém obvodu, což zabraňuje vniku prachu do prostoru světelného zdroje. Obr. 3. Nosník elektrických komponent obsahuje indukční předřadník, kondenzátor, zapalovač, vodiče s dvojitou izolací certifikované do 180 °C, objímku světelného zdroje, bezšroubovou třípólovou svorkovnici a plastovou příchytku přívodního kabelu (k zamezení dotyku přívodního kabelu s předřadníkem). Ke svítidlu je dodávána příruba pro uchycení na sadový sloup o průměru 60 mm. Pro uchycení na dřík o průměru 50 mm se dodává redukční vložka 60/50 mm. Přednostmi tohoto svítidla jsou především snadná montáž a demontáž, použití materiálů polykarbonátů, ověřených desetiletým provozem námi vyráběných svítidel Dingo, vyjímatelný nosník komponent pro snadnou a rychlou údržbu, barevná stálost a také odolnost proti korozi.

Z uvedených skutečností je patrné, že se firma Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod neustále rozvíjí a zkvalitňuje své služby pro širokou obec zákazníků.

Další informace můžete nalézt na int. str. firmy http://www.vyrtych.cz

Ing. L. Vyrtych – Elektrotechnický závod
294 06 Březno 114
okres Mladá Boleslav