časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Pragointerier – veletrh pro moderní a kvalitní bydlení

|

Přestože se na sklonku podzimu může zdát, že předjaří je ještě daleko, ti, kteří plánují „zařídit se v novém“, se už jistě těší na jarní veletrh Pragointerier – New design. Devatenáctý ročník tohoto veletrhu se bude konat od 31. ledna do 3. února 2008 tradičně na výstavišti v Praze-Holešovicích.
Požadavky na bydlení stále rostou, nabídka trhu je obrovská a různorodá. Jak se zorientovat v této nabídce, najít správný poměr kvality a ceny a nakonec vybrat to pravé? Právě veletrh nábytku, bytového textilu, doplňků a designu je místem, kde se zájemci z řad obchodníků i veřejnosti mohou s novými trendy seznámit, nechat se odborníky poučit o vlastnostech nových materiálů a o vhodnosti jejich použití pro konkrétní případy, na jednom místě porovnat nabídky mnoha výrobců a obchodníků, mohou se zde inspirovat neobvyklými a nápaditými kombinacemi různých stylů a materiálů a rovněž využít veletržní slevy poskytnuté vystavovateli. Proto vystavovatelé věnují přípravě na veletrh velkou pozornost. Zájem vystavovatelů o veletrh dokládá i skutečnost, že bezprostředně po skončení podzimního veletrhu Pragointerier registruje organizátor akce více než 140 vystavovatelů na další ročník.
Podoba veletrhů se neustále utváří a proměňuje, nejinak je tomu i při nadcházejícím veletrhu Pragointerier New Design. Minulý ročník rozšířil svůj program o obsahově návazné veletrhy Pragotherm a Okna dveře schody. Oba zmíněné veletrhy spolu s výstavou Panelový dům a byt natolik posílily, že pro rok 2008 je organizována samostatná akce pod názvem Pragobuilding, která se bude na holešovickém výstavišti konat 24. až 26. ledna 2008.
Pragointerier zůstává i nadále propojen s výstavou nových možností Bydlení 2008. Příští rok jeho nabídku obohatí sekce ART.EU pro umělce, výtvarníky a galerie (za všechny je možné jmenovat např. expozici obrazů Pavla Mikoláška nebo skleněných soch galerie Art Glass Center) nebo obsahově příbuzný třetí mezinárodní veletrh kancelářského nábytku a vybavení Pragooffice. Chybět nebudou tradiční Hrnčířské trhy, které lákají velké množství návštěvníků.
Vystavovatelé takto koncipovaného souboru veletrhů opět zaplní plochy všech pavilonů holešovického výstaviště i montovanou halu situovanou od brány výstaviště až k Průmyslovému paláci, včetně volných ploch před ní.
Vedle tradičních „věrných“ vystavovatelů se hlásí i nové firmy. Z těch tradičních je mezi největšími vystavovateli společnosti Ason, Carelli, Elben, in – Elis, Nábytek Jandík s luxusním čalouněným nábytkem, výrobci českého značkového nábytku Jech nebo Intermont či firmy Böhm, Bytcentrum či Purtex, které své výstavní plochy dokonce výrazně zvětšují. K novým vystavovatelům patří např. Ratiomat Einbauküchen z Německa v sekci kuchyní, Belterra s jídelním nábytkem nebo výrobce bytového textilu z přírodních i speciálních materiálů Vabal. Mezi nové vystavovatele je možné počítat i firmu Levitus, která se na podzimním Pragointerieru zúčastnila soutěže o cenu Grand Prix, zvítězila, a nadcházející veletrh již obohatí o expozici designových svítidel a keramických doplňků.
Významnou součástí Pragointerieru je sekce vestavných částí interiéru. Zájem projevují především výrobci a prodejci podlahovin. Prostorné expozice firem IBC Parkety, Empiri Wood Design, Podlahy Heth nebo Zahradník parket nenechají nikoho na pochybách, že při zařizování pohodlného bydlení je třeba začít „od podlahy“. Sem lze zařadit také nabídku vestavných skříní např. společností AZ Skříně, Sten nebo Woodface.
Mimořádně přitažlivé bývají expozice svítidel. Kromě již zmíněné firmy Levitus zde budou zastoupeny např. společnost Hagos (loňský vítěz soutěže o nejlepší expozici), Aprolux či Williams Galerie světla. Elektroinstalační materiál nebo inteligentní systémy ovládání nejenom osvětlení nabídne společnost ABB elektro.
Veletrh dotváří bohatý doprovodný program, včetně oblíbených soutěží výrobců a vystavovatelů o nejlepší výrobky a expozice. Ti se tradičně utkají v soutěžích Lůžko v interiéru, Nejlepší expozice či Soutěž o Grand prix. Velká návštěvnická soutěž potěší hravé já, které je tak trochu v každém z nás. Odborné poradny nebo architektonické, developerské a finanční služby jsou už neodmyslitelnou samozřejmostí.
Souběžně probíhající veletrh Pragooffice přivede zájemce z řad architektů, projektantů i uživatelů kancelářských budov, ale i designérů nábytku a technického vybavení, stejně jako odborné veřejnosti včetně studentů odborných škol.
Na devatenáctém pokračování Pragointerieru chtějí organizátoři veletrhu zúročit všechny dosavadní zkušenosti z minulých ročníků a v zájmu všech vystavovatelů využít velmi příznivý předjarní termín konání veletrhu k pozvání co největšího počtu obchodníků z domova i ze zahraničí.
Do roku 2008 vykročí veletrh Pragointereir New Design nejen s novým logem, ale i s mnoha novými vystavovateli.
Bližší informace o veletrhu Pragointerier zájemci získají na adrese www.pragointerier.cz nebo na tel.: 220 103 480. O veletrhu Pragooffice se lze více dozvědět na www.pragooffice.eu. Veletrhy pořádá Incheba Praha spol. s r. o.