Osvětlení pro čerstvé potraviny
Osvětlení pro čerstvé potraviny Martin Fejtek, BÄ-RO V posledních dvanácti letech prošel významnou proměnou pojem prodeje zboží, prodejny a s nimi spojené uspokojení potřeb zákazníka. Nedílnou součástí této změny je i nový pohled na efektivní využití osvětlení prodejní plochy nebo jednotlivých prodejních úseků s různým druhem sortimentu. Součástí nového vzhledu a atmosféry prodejen s potravinářským sortimentem se stal osvětlovací systém BÄRO speciálně vyvíjený pro dokonalé osvětlení čerstvých potravin. Systém vychází z poznání, že úseky s čerstvými potravinami nelze zvýraznit pro zákazníkovy oči v prostoru prodejny jen odlišnou intenzitou světla, ale je třeba toto místo nasvítit světlem jiného spektrálního složení než má světlo celkového (základního) osvětlení prodejní plochy. Fakt, že pro efektivní nasvícení úseků s čerstvými potravinami je třeba jiné spektrum světla, nestačí. Barvu světla (teplotu chromatičnosti světla) je nutné přizpůsobit vystavenému sortimentu zboží. Je těžké si představit čerstvé maso pod teple bílým světlem – maso působí staře a nevábně. Pro zákazníka je takto osvětlené zboží takřka neprodejné. Na základě pokusů se spektrálním složením světla a následným vyhodnocením chování zákazníků bylo vyvinuto optimální spektrum pro jednotlivé druhy čerstvých potravin. Vznikl pojem akcentní osvětlení *) čerstvých potravin. Vzhledem k velmi rozdílným prostorovým možnostem a požadavkům investorů na intenzitu osvětlení prostoru prodejny bylo zapotřebí vyvinout osvětlovací soustavy, které budou schopny uspokojit co nejvíce požadavků provozovatelů prodejen s potravinářským zbožím a docílit tak optimálního osvětlení čerstvých potravin, přičemž byly maximálně využity výsledky mnohaletých pokusů se spektrálním složením světla. Příklad zvýrazňujícího osvětlení obsluhovaného úseku lahůdek a masa je na obr. 1. Speciální zářivky pro čerstvé potraviny Tab. 1. Technické parametry zářivek BÄRO pro maso a uzeniny
Výbojková svítidla s předřadným filtrem Pro úseky masa a uzenin je nejčastěji sestavován systém, který v daném úseku poskytuje intenzitu osvětlení v rozmezí Ek = 700 až 1 100 lx, pro úseky pečiva, ovoce a zeleniny pak systém na osvětlenost Ek = 1 000 až 1 500 lx, a to vždy s ohledem na přání investora. Všechna výbojková svítidla jsou osazena halogenidovými výbojkami BÄRO 3306 (50 W) nebo 3312 (100 W) s paticí PG 12x, jejichž technické parametry jsou uvedeny v tab. 3. Úpravy světelného spektra se u těchto svítidel dosahuje použitím dvojího zabarvení reflektorů a patentovaného předřadného světelného filtru. Vzhledem k jejich výkonu není zapotřebí užívat obslužné vitríny s integrovaným svítidlem, což nejnovější trendy a zkušenosti v osvětlení a zařízení nových prodejen hodnotí jako nejlepší variantu. Pro nejefektivnější využití výbojkových svítidel je však třeba s jejich instalací počítat již v projektové přípravě prostoru prodejny. Tab. 2. Technické parametry zářivek BÄRO pro ovoce a zeleninu, lahůdky a pečivo
Vestavné výbojkové svítidlo 6230 (50 W) a 6231 (100 W) je na obr. 2. Toto svítidlo je využíváno v podhledech pro osvětlení obsluhovaných úseků masa a uzenin, případně lahůdek. Pro maso a uzeniny je určen růžový filtr a stříbrný reflektor, pro osvětlení lahůdek (saláty, cukrovinky, ryby) byl vyvinut žlutý filtr kombinovaný se zlatou barvou reflektoru. Rozteč svítidel při instalaci se pohybuje v rozmezí 120 až 140 cm. Použitím vestavných přímých svítidel (downlight) v zápultí v části s masem a uzeninou se zdrojem se studeným bílým světlem (4 000 K) a v části s lahůdkami, cukrovinkami a rybami se zdrojem s teplým bílým světlem (3 000 K) se vhodně dokreslí atmosféra konkrétního obsluhovaného úseku (obr. 3). Výbojkové svítidlo s adaptérem pro europřípojnici 5655 (50 W) a 5657 (100 W) je na obr. 4. Svítidlo s možností vyklopení na 60° a otočení o 300°. Spolu s tříokruhovým napájecím systémem tvoří ideální kombinaci pro osvětlení prodejních úseků a pečivových regálů na volné prodejní ploše (obr. 5). V případě osazení asymetrickým reflektorem je využíváno pro osvětlení přístěnných pečivových a zeleninových regálů. Závěsné výbojkové svítidlo 5697 (100 W) na obr. 6 umožňuje účinné osvětlení z výšky až 6 m. Napájení je možné z napájecího tříokruhového systému nebo samostatným přívodem. Je to ideální svítidlo pro osvětlení volně stojících prodejních prvků na prodejní ploše, jako jsou pečivové koše nebo zeleninové gondoly (obr. 7). Všechna uvedená svítidla lze podle požadavku investora libovolně upravit jednoduchou výměnou reflektoru a filtru a tím přizpůsobit případným změnám v uspořádání sortimentu v části prodejny s akcentním osvětlením. Tab. 3. Technické parametry výbojek BÄRO 3306 a 3312
Při plánování a samotné realizaci akcentního osvětlení musí mít investor na paměti, že se pohybuje více v oblasti estetického vnímání lidí – zákazníků než v oblasti technických výpočtů a hodnot. BÄRO *) Tento termín (používaný v tomto článku), převzatý z němčiny, jsme v řadě dříve publikovaných článků v časopise SVĚTLO nahrazovali po dohodě s předními světelnými techniky termínem zvýrazňující osvětlení. Oba termíny nejsou v terminologických normách definovány, a proto doporučujeme raději českou verzi. Pozn. red. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||