časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové kolekce svítidel Lucis

|

Výrobní program společnosti Lucis je uveden ve dvou katalozích, Standard a Via Lucis. Firma každý rok vydává nový katalog, ve kterém svým zákazníkům představuje několik novinek. V loňském roce to byl katalog Standard. V letošním roce přišel na řadu katalog dekorativních svítidel Via Lucis 2007/2009.
 
Nové kolekce svítidel jsou charakteristické svým dynamickým, hravým a nekonvenčním designem. Jsou vhodné do interiérů rodinných domů, bytů, ale i penzionů, hotelů či restaurací. Jednotlivé řady svítidel jsou vyráběny v různých variantách podle účelu – nástěnná, závěsná, stolní, stojanová atd., a umožňují tak dosáhnout jednotného konceptu svítidel v celém interiéru.
 
Spolupráce s mladými designéry přináší do sortimentu společnosti Lucis nejen nová tvarová řešení, ale i nové materiály. Nové technologie umožňují odlišný přístup k tvarování i k pojetí svícení a svítidel obecně. Svítidlo se stává výrazným designovým prvkem interiéru.
 

Kolekce svítidel Trifid

Z nových kolekcí svítidel lze jmenovat svítidla Trifid, jež jsou vyrobena ze sklolaminátu. Tento materiál je neprůsvitný, proto může světelný tok procházet pouze otvory ve svítidle. Stojanové svítidlo Trifid je osazeno kompaktní zářivkou TCTELI o příkonu 42 W, samozřejmostí je možnost jeho stmívání.
 

Nerezová svítidla Pop

Další novinkou jsou svítidla Pop zhotovená z nerezové planžetoviny. Tato typová řada obsahuje závěsnou, nástěnnou, stolní a stojanovou variantu. Přitažlivost zmíněných svítidel spočívá v možnosti dotvořit si je podle vlastní fantazie připevněním ověsků z téhož materiálu na spodní okraj stínidla. Zákazník se tak stává tvůrcem konečného vzhledu svítidla. Zajímavé jsou rovněž různé grafické motivy, které tato svítidla vytvářejí odrazem na stěně.
 

Závěsná svítidla Loxia

Z dalších novinek je možné upozornit na závěsná svítidla Loxia. Jsou vyrobena z umělého kamene Corian, který se vyznačuje vysokou odolností, pevností a dlouhou životností. Umělý kámen se často používá k výrobě kuchyňských pracovních desek. Svítidlo ze stejného materiálu je vhodným doplňkem, který dotváří jednotný vzhled celého interiéru.
 

Řada svítidel Phoebe

Řada svítidel Phoebe je oživena novým dekorem – černým křišťálovým sklem. Rozšířenou nabídku stínidel tohoto svítidla nyní tvoří varianty ze saténového bílého skla, černého křišťálového skla, dekoru spinolette kobalt, spinolette bílý a spirály kobalt.
Všechna skleněná stínidla svítidel Lucis jsou ručně foukaná. Proto je třeba zákazníky upozornit, že na ručně zpracovaném skle lze pozorovat drobné nepřesnosti, změny barev a tloušťky skla. Každé sklo je originální ruční prací mistra skláře, u něhož nelze očekávat přesnost automatického stroje. Drobné nedostatky a pří ležitostné bublinky ruční řemeslné zpracování skla pouze potvrzují.
 

Závěsná svítidla Nemesis

Zmínit je třeba i nová závěsná svítidla Nemesis, jež jsou dostupná ve dvou velikostech: o průměru 350 a 420 mm. Uplatnění najdou v soukromých i veřejných interiérech.
 

Řada svítidel Maia

Řada svítidel Maia byla opět rozšířena o nový dekor, černé sklo triplex opál mat. Tato kolekce nabízí všechny varianty svítidel, tzn. závěsnou, stropní, nástěnnou, stolní a stojanovou. Na rozdíl od původní kolekce je nyní povrch kovových části svítidel Maia upraven ocelově modrým lakem, působícím barevně atraktivněji.
Z kompletního sortimentu dekorativních svítidel si mohou zákazníci vybírat v již zmíněných katalozích, na webových stránkách www.lucis.eu, popř. v prezentačních prostorách (showroom) společnosti Lucis v Brně nebo v prostorách jejích obchodních partnerů.
 
Lucis, s. r. o.
Marketingové oddělení
Vídeňská 89, 639 00 Brno
tel.: +420 543 248 881
fax: +420 543 248 882
Showroom
Hybešova 28, 602 00 Brno
tel.: +420 543 215 566
fax: +420 543 215 567
 
Obr. 1. Stojanové svítidlo Trifid
Obr. 2. Závěsné svítidlo Pop
Obr. 3. Stolní svítidlo Pop
Obr. 4. Závěsné svítidlo Loxia
Obr. 5. Závěsné svítidlo Loxia
Obr. 6. Závěsné svítidlo Phoebe
Obr. 7. Detail dekoru spinolette (vlevo kobalt, vpravo bílý)
Obr. 8. Závěsné svítidlo Nemesis